to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:07 | 04.05.2022

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: Αν δεν αλλάξει ρότα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, οφείλουμε να τους αλλάξουμε εμείς

«Το θέμα μιας άλλης προοδευτικής κυβέρνησης είναι κομβικό όχι μόνο για λόγους ακρίβειας, ανισοτήτων και πανδημίας, αλλά και για λόγους δημοκρατίας. Δεν έχουμε το δικαίωμα να αποτύχουμε!», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο Κόκκινο 105,5


Δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τον "διεθνή και ευρωπαϊκό διασυρμό της χώρας μας στα θέματα της ελευθερίας του Τύπου" εξαπέλυσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο ραδιόφωνο «στο Κόκκινο 105,5 FM» το πρωί της Τετάρτης.

Μετά την "δραματική κατακρήμνιση της κατάταξης της Ελλάδας με ευθύνη και υπογραφή Μητσοτάκη", όπως είπε, στην αξιολόγηση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, ο Δημ. Παπαδημούλης κατέθεσε σχετική ερώτηση και στην Κομισιόν για το αν σκοπεύει να προβεί σε συστάσεις προς την κυβέρνηση.

"Και δεν είναι μόνο η αξιολόγησή μας στην 108η θέση και στον πάτο της ΕΕ, αλλά και η αναπαραγωγή της είδησης από μεγάλα μέσα ενημέρωσης όπως το Politico, που με την ελληνική σημαία προβάλλουν ότι η Ελλάδα είναι η χειρότερη στην ελευθερία του Τύπου. Η, δε, αντίδραση της κυβέρνησης και των υποστηρικτικών ΜΜΕ σε αυτή, επιβεβαιώνουν την αξιολόγηση των ΔΧΣ", δήλωσε ο Δημ. Παπαδημούλης, υπενθυμίζοντας: "Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με εντολή Μητσοτάκη βγήκε να αμφισβητήσει τους ΔΧΣ, επιμένοντας ότι πρόκειται για μια ΜΚΟ. Τα συστημικά ΜΜΕ που είναι στον πάτο της αξιοπιστίας για τους Έλληνες πολίτες, έθαψαν την είδηση και σήμερα διάφοροι σχολιογράφοι ακραία φιλοκυβερνητικοί υποστηρίζουν ότι οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα είναι διεθνές παρακλάδι του ΣΥΡΙΖΑ!"

"Και ρωτώ, είναι και το Politico; Και τα διεθνή μέσα;" συνέχισε ο Δημ. Παπαδημούλης.

"Αντί να παριστάνουν στην κυβέρνηση ότι δεν κατάλαβαν, να δουν ότι δεν φταίει το θερμόμετρο αλλά η ασθένεια. Το να είσαι πίσω από την Ουγγαρία του Όρμπαν στην ελευθερία του Τύπου, πίσω από την Πολωνία, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, είναι ντροπή. Δεν μπορεί να σε φτύνουν διεθνώς και να παριστάνεις ότι ψιχαλίζει. Οφείλουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να αλλάξουν ρότα κι αν δεν αλλάξουν ρότα, οφείλουμε να τους αλλάξουμε εμείς. Το θέμα μιας άλλης προοδευτικής κυβέρνησης είναι κομβικό όχι μόνο για λόγους ακρίβειας, ανισοτήτων και πανδημίας, αλλά και για λόγους δημοκρατίας", τόνισε, διαμηνύοντας: "Δεν έχουμε το δικαίωμα να αποτύχουμε!".

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατήγγειλε την "προσπάθεια να θαφτεί η είδηση και να παραποιηθεί", μέχρι και από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων "που ελέγχει προσωπικά και εποπτεύει ο πρωθυπουργός". Και δήλωσε: "Στην αξιολόγηση των ΔΧΣ καταγράφεται ότι η κατακρήμνιση της Ελλάδας δεν οφείλεται μονάχα στην ανικανότητα ελληνικών αρχών να προστατέψουν τους δημοσιογράφους, αλλά και στη σκόπιμη βούληση των ελληνικών αρχών να καταστείλουν την ελευθερία τύπου".

"Αρκεί να δούμε την πορεία της κατάταξης της χώρας μας", είπε και συνέχισε: "Στις αρχές του 2000 είμασταν στις πρώτες 30 θέσεις, το μνημόνιο χειροτέρεψε την κατάσταση και το 2015 βρεθήκαμε στην 91η θέση. Μετά το τέλος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το 2019 είχαμε φτάσει στη θέση 65 -26 σκαλοπάτια επάνω!. Στα 3 χρόνια Μητσοτάκη έχουμε πέσει 43 θέσεις και το μεγάλο άλμα προς το κάτω καταγράφηκε από το 2021-2022".

Αναφερθείς ειδικότερα στην ερώτησή του προς την Κομισιόν για τα θέματα σεβασμού του κράτους δικαίου, τόνισε πως "είναι στην καρδιά των κανόνων της ΕΕ και με την ερώτησή μου ζητάω να μάθω αν η Επιτροπή σκοπεύει να κάνει συστάσεις, να πάρει μέτρα -πέραν του να καταγράφει την κατάσταση".

Ο Δημ. Παπαδημούλης εξήγησε: "Η λήψη μέτρων σε τέτοιες καταστάσεις είναι ένα ζήτημα που αγγίζει και το τί Ευρώπη θέλουμε. Δεν πρέπει να παίρνει μέτρα μόνο σε αποκλίσεις και παραβιάσεις σε θέματα χρεών και ελλειμμάτων, αλλά και να εγγυάται και να προστατεύει το κράτος δικαίου. Είναι υποχρεωμένη η Κομισιόν να μην κάνει πως δεν βλέπει. Οφείλει πέρα από το να καταγράφει, να συστήσει κιόλας. Και δυστυχώς, μέσα στο ευρωκοινοβούλιο υπάρχει μεγάλη επιδείνωση της εικόνας της κυβέρνησης ΝΔ στα θέματα σεβασμού της ελευθερίας του Τύπου".

Κλείνοντας ο Δημ. Παπαδημούλης σημείωσε πως "με πίεση του Ε/Κ και ενεργή συμβολή της ευρωομάδας της Αριστεράς η οδηγία κατά των καταχρηστικών αγωγών από ισχυρά συμφέροντα κατά δημοσιογράφων, θα βελτιωθεί κι άλλο". "Το ευρωκοινοβούλιο είναι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για το κράτος δικαίου. Ο έλεγχος για την τήρησή του πρέπει να είναι στην καρδιά του ελεγκτικού ρόλου των ευρωπαϊκών αρχών", είπε.

Τέλος, έδωσε και την είδηση πως σήμερα "η αρμόδια υπηρεσία του Ε/Κ θα ελέγξει το κινητό του τηλέφωνο -και όποιων άλλων ευρωβουλευτών το επιθυμούν- για να δούμε αν είναι μπλοκαρισμένο". "Οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις στην Ισπανία από το Pegasus έδειξαν ότι έπεσαν θύματα και ευρωβουλευτές, ακόμη και ο Ισπανός πρωθυπουργός", έκλεισε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)