to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:43 | 24.07.2020

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: Αντί να πανηγυρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, θα πρέπει να αξιοποιήσει στην πράξη το κοινό ψήφισμα του ΕΚ

«Να δοθεί στη δημοσιότητα το Σχέδιο της Επιτροπής Πισσαρίδη. Τα κοινοτικά κονδύλια δεν είναι προίκα κανενός κόμματος – Απαιτείται αναπτυξιακό σχέδιο για την αξιοποίησή τους και συνεννόηση με τα κόμματα, την αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς φορείς».


Συνέντευξη για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και την ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του κοινού ψηφίσματος επί της Συμφωνίας που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής για το ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης, τον νέο Πολυετή Προϋπολογισμό και τους ίδιους πόρους παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, στην τηλεόραση του ‘’Star Κεντρικής Ελλάδας’’.

 

«Η έγκριση με μία πλειοψηφία της τάξης του 70% του κοινού ψηφίσματος -Αριστεράς, Πρασίνων, Σοσιαλιστών, Renew και ΕΛΚ- είναι ένα σημαντικό, θετικό βήμα» ανέφερε ο Δημ. Παπαδημούλης, επισημαίνοντας πως στο ψήφισμα όχι μόνο καταγράφονται τα όσα θετικά υπάρχουν στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, αλλά ασκείται και σφοδρή κριτική σε μία σειρά από αρνητικά σημεία του συμβιβασμού, όπως οι δραστικές περικοπές στον Πολυετή Προϋπολογισμό 2021-27και σε μια σειρά από εμβληματικά προγράμματα που αφορούν τη δημόσια υγεία, την έρευνα, τη συνοχή, την απασχόληση, την καινοτομία και την πράσινη ανάπτυξη καθώς και η ριζική μείωση της αναλογίας επιχορηγήσεων-δανείων.

 

«Αποτελεί εργαλείο διεκδίκησης για μια πιο ισχυρή, αλληλέγγυα και κοινωνική Ευρώπη καθώς και οδηγό για το πώς θα διαπραγματευτούμε για τον νέο Πολυετή Προϋπολογισμό» δήλωσε ο έλληνας ευρωβουλευτής, υπογραμμίζοντας τον θεσμικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως συννομοθέτη: «Στην πράξη αυτό σημαίνει πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα πει το ναι, εάν δεν ικανοποιηθούν σε επαρκή βαθμό τα αιτήματά του».

 

Αναφερόμενος στα αρνητικά σημεία της Συνόδου Κορυφής ο Δημ. Παπαδημούλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ‘’μηχανισμό-φρένο’’ που απαίτησαν και κατάφεραν να εξασφαλίσουν οι ευρωτσιγκούνηδες του Βορρά και έχει να κάνει με τη διαδικασία και τον τρόπο εκταμίευσης των κονδυλίων προς τα κράτη μέλη. Έτσι και σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την Συμφωνία, «ένα κράτος μέλος θα μπορεί να μπλοκάρει την εκταμίευση χρημάτων προς ένα άλλο κράτος μέλος για όσο καιρό αυτό κρίνει πως δεν γίνονται σωστά κάποια πράγματα ή δεν υλοποιούνται οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος, κάνοντας λόγο για μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά. Μυρίζει μνημόνιο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Για τα χρήματα που προβλέπεται να πάρει η Ελλάδα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανέφερε πως «είναι πολλά. Όχι όμως 70 δις, όπως διαφημίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης. Από το Πακέτο Ανάκαμψης θα διατεθούν 19,5 δις με τη μορφή επιχορηγήσεων και 12,5 δις με τη μορφή δανείωνΤα υπόλοιπα είναι τα κλασικά κοινοτικά κονδύλια που υπήρχαν και πριν και θα συνεχίσουν και τώρα».

 

Προειδοποίησε μάλιστα ότι τα χρήματα αυτά μπορεί να αποδειχθούν ευλογία, αλλά και μια τεράστια χαμένη ευκαιρία και κατάρα εάν συνεχιστούν οι πρακτικές του παρελθόντος που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία.«Χρειάζεται ένας σοβαρός σχεδιασμός για να αξιοποιηθούν σωστά και μακριά από διαφθορά και πελατειακά δίκτυα τύπου λίστα Πέτσα και voucher. Τα λεφτά αυτά δεν είναι προίκα ούτε του Μητσοτάκη ούτε της ΝΔ» επεσήμανε ο Δημ. Παπαδημούλης και κάλεσε την κυβέρνηση της ΝΔ να δώσει στη δημοσιότητα το σχέδιο της Επιτροπής Πισσαρίδη. «Το σχέδιο αυτό αφορά τις επόμενες γενιές. Τα κοινοτικά κονδύλια δεν είναι προίκα κανενός κόμματος. Απαιτείται αναπτυξιακό σχέδιο για την αξιοποίησή τους και συνεννόηση της κυβέρνησης με τη Βουλή και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς φορείς -επιμελητήρια, εργοδότες, εργαζόμενους».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)