to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:31 | 03.05.2021

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: Αναχρονιστική και απάνθρωπη πρακτική το ασφυκτικό εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα

«Αναχρονιστική και απάνθρωπη πρακτική το ασφυκτικό εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα, που έχει επιβληθεί από το 1960! - Οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου Μπάιντεν για επανεξέταση των κυρώσεων να γίνουν πράξη»


«Να χτίσουμε γέφυρες κατανόησης και διαλόγου σε όλα τα επίπεδα. Με αμοιβαίο σεβασμό και συνεργασία μπορούμε και πρέπει να πετύχουμε περισσότερα»

Σε δήλωση υπέρ της άρσης του οικονομικού αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ προέβη ο Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στο πλαίσιο της παγκόσμιας καμπάνιας του Πολιτιστικού Συλλόγου «’Χοσέ Μαρτί’ – Αλληλεγγύη για την Κούβα» για τον τερματισμό του αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ.

Στη δήλωσή του, η οποία αναπαρήχθη ιδιαίτερα από αρκετά ισπανόφωνα μέσα1, o Δημ. Παπαδημούλης υπογραμμίζει την ανάγκη να αρθεί αυτή η «αναχρονιστική και απάνθρωπη πρακτική» του εμπάργκο που έχει επιβληθεί για πάνω από 60 χρόνια και ενισχύθηκε κατά την περίοδο διακυβέρνησης Τραμπ, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που υπάρχουν «σοβαρές οικονομικές και ανθρωπιστικές  επιπτώσεις»λόγω της πανδημίας και στην Κούβα.

1. Ενδεικτικά ορισμένα links δημοσιεύσεων: https://bit.ly/3e9zAJy&https://bit.ly/3eModGn&https://bit.ly/3nGSESn

Σε αυτό το πλαίσιο,καλεί τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζ. Μπάιντεν, να κάνει πράξη τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για επανεξέταση των κυρώσεων. Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, «σκοπός μας θα πρέπει να είναι, να χτίσουμε επιτέλους γέφυρες κατανόησης και διαλόγου σε όλα τα επίπεδα, στην Κοινωνία των Πολιτών, στο διακοινοβουλευτικό και το διακρατικό επίπεδο».

Σημειώνεται τέλος πως ο Δημ. Παπαδημούλης αναμένεται να συναντηθεί αυτή την εβδομάδα με την Αντιπρόεδρο της εθνικής λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Κούβας.

Συγκεκριμένα ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:

«Τον Απρίλιο του 2019, η κυβέρνηση Τραμπ ενίσχυσε τις ήδη απαράδεκτες οικονομικές κυρώσεις προς την Κούβα, σε μια απόπειρα στραγγαλισμού της Κουβανικής οικονομίας. Αναίρεσε έτσι, τα όποια μικρά θετικά βήματα είχαν ξεκινήσει από την κυβέρνηση Ομπάμα τον Απρίλιο του 2015, με τη σταδιακή χαλάρωση των κυρώσεων.

Τα μέτρα αυτά μειώνουν περαιτέρω τις δυνατότητες ανάπτυξης της χώρας και πλήττουν σε απάνθρωπο βαθμό το βιοτικό επίπεδο του Κουβανικού λαού.

Το ασφυκτικό εμπάργκο των ΗΠΑ που έχει επιβληθεί από το 1960, πάνω από 60 χρόνια τώρα, αποτελεί μια αναχρονιστική και απάνθρωπη πρακτική που καταδικάζεται κάθε χρόνο εδώ και δεκαετίες, σχεδόν ομόφωνα από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Προεκλογικά, ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεσμεύτηκε να επανεξετάσει αυτές τις κυρώσεις. Αυτό που θα πρέπει να είναι άμεση προτεραιότητα του νέου Προέδρου, είναι τα λόγια να γίνουν πράξη. Γιατί κάθε μέρα υπάρχουν σοβαρές οικονομικές και ανθρωπιστικές επιπτώσεις, ειδικά σε μια περίοδο που και η Κούβα μαστίζεται από την πανδημία.

Οποιαδήποτε καθυστέρηση πρέπει να αποφευχθεί. Σκοπός μας θα πρέπει να είναι, να χτίσουμε επιτέλους γέφυρες κατανόησης και διαλόγου σε όλα τα επίπεδα, στην Κοινωνία των Πολιτών, στο διακοινοβουλευτικό και το διακρατικό επίπεδο.  

Πιστεύω ότι με τον αμοιβαίο σεβασμό και συνεργασία, μπορούμε και πρέπει να πετύχουμε περισσότερα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)