to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:06 | 15.10.2022

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: Άλλο ακρίβεια, άλλο αισχροκέρδεια - Ευθύνη Μητσοτάκη η προτελευταία θέση της Ελλάδας στην ΕΕ

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη, φιλοξενεί η εφημερίδα Εποχή του Σαββατοκύριακου (15 & 16 Οκτωβρίου)


«Είναι κυβερνητική επιλογή να αφεθεί ασύδοτη η κερδοσκοπία των παραγωγών και των εμπόρων ενέργειας και να πληρώνονται μάλιστα αυτά τα υπερκέρδη από τους φορολογούμενους» αναφέρει ο Δημ. Παπαδημούλης, τονίζοντας πως «πρόβλημα ακρίβειας υπάρχει παντού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Ελλάδα όμως, εκτός από την ακρίβεια, έχουμε και την αισχροκέρδεια, για την οποία υπάρχει ολοφάνερη και μεγάλη κυβερνητική ευθύνη. Ο μέσος πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι 10%, στην Ελλάδα είναι πάνω από 12%. Η αύξηση στα καύσιμα σε ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι 40%, ενώ στην Ελλάδα σύμφωνα με την Eurostat είναι 54%».

Για το αφήγημα της κυβέρνησης της ΝΔ περί αποτελεσματικής πολιτικής στην αντιμετώπιση της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνει πως «η προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η Ελλάδα μετά από τρεισήμισι χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι 26η στους 27, με όρους αγοραστικής δύναμης. Έχουμε από τα ακριβότερα καύσιμα, έχουμε έξαρση των κοινωνικών ανισοτήτων, ραγδαία αύξηση του ποσοστού όσων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Σε αυτή την κατάσταση, έχουμε μονομερή αξιοποίηση από την ΝΔ του πακτωλού κοινοτικών πόρων, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται με βάση το δόγμα ‘’τα λεφτά πάνε στα λεφτά’’».

«Έχουμε μια κακή κυβέρνηση, από τις χειρότερες από τη μεταπολίτευση» σημειώνει ο Δημ. Παπαδημούλης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια «πιο δυναμική, πιο μαχητική, πιο κινηματική αντιπολίτευση», «πειστικό, τεκμηριωμένο και εφαρμόσιμο κυβερνητικό πρόγραμμα» και «πανστρατιά», προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της πρωτιάς στις εκλογές. Για να συμπληρώσει πως στην περίπτωση που εκπληρωθεί ο στόχος της πρωτιάς «και τα άλλα κόμματα που τώρα αρνούνται, θα είναι υποχρεωμένα να ακούσουν την λαϊκή εντολή». Δεν παρέλειψε μάλιστα να ρίξει τα βέλη του προς την ΝΔ: «Μου κάνει εντύπωση ότι το κόμμα της ΝΔ που είχε σύνθημα το ‘’μένουμε Ευρώπη’’ συκοφαντεί αυτό που αποτελεί τον ευρωπαϊκό κανόνα. Οι 21 από τις 27 χώρες της ΕΕ έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας, που έχουν προκύψει από αναλογικά εκλογικά συστήματα».

Ερωτηθείς για το σκάνδαλο των υποκλοπών ενόψει και της διακομματικής αντιπροσωπείας της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα έρθει 2 με 4 Νοεμβρίου στην Ελλάδα, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τόνισε πως «τα επιχειρήματα της ΝΔ και του Μητσοτάκη ότι δεν ήξεραν, δεν πείθουν στην Ευρώπη. Οι τελευταίες αποκαλύψεις έχουν καταστήσει ακόμα και στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μη υπερασπίσιμη αυτή την πολιτική. Η γραμμή της συγκάλυψης δεν περνά ούτε στο Ευρωκοινοβούλιο, ούτε στην Κομισιόν». Για να προσθέσει πως «ευθύνη δική μας είναι να αξιοποιήσουμε αυτό το κλίμα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αλλά κυρίως να φροντίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές, ώστε να ματαιωθεί η προσπάθεια συγκάλυψης. Υπάρχουν ποινικές και πολιτικές ευθύνες, όπως διαπιστώνεται και στα πορίσματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης - που θα έπρεπε να είναι ένα».

Τέλος, όσον αφορά το ενδεχόμενο μιας ευρωπαϊκής λύσης-παρέμβασης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ο Έλληνας Αντιπρόεδρος έκανε λόγο για «εξαιρετική βραδύτητα, ανεπάρκεια, αναποτελεσματικότητα από την ευρωπαϊκή ηγεσία και κυριαρχία των εθνικών εγωισμών, με χαρακτηριστικότερο το μεγάλο πακέτο των 200 δισ. της γερμανικής κυβέρνησης, που υλοποιεί το δόγμα ‘’πρώτα η Γερμανία’’. Σε αυτό το πλαίσιο, συμπλήρωσε πως «είναι αδύνατον να απαντηθούν σε εθνικό επίπεδο οι προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης και ο κίνδυνος της ύφεσης, ακόμα και από την ισχυρή Γερμανία».  Τόνισε πως «οι λύσεις που απαιτούνται πρέπει να κινούνται σε μια Κεϋνσιανή κατεύθυνση σε επίπεδο Ε.Ε. κάτι που αρνείται ο πλούσιος Βορράς και οι νεοφιλελεύθεροι» και επανέλαβε την πρόταση για τη δημιουργία ενός ευρωομολόγου για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, την ενίσχυση του ευρωπαϊκού κοινού προϋπολογισμού και τη δημιουργία νέων εργαλείων»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)