to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:58 | 08.07.2022

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: 21 από τις 27 χώρες της ΕΕ έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας εδώ και δεκαετίες

«Οι 21 από τις 27 χώρες της ΕΕ κυβερνώνται από κυβερνήσεις συνεργασίας, εδώ και δεκαετίες, έχουν αναλογικά εκλογικά συστήματα και κατά τεκμήριο τα έχουν καταφέρει καλύτερα από την Ελλάδα, που τη χρεοκόπησαν οι μονοκομματικές αυτοδύναμες κυβερνήσεις» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος του Ε/Κ και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στην ΕΡΤ


Κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη διαχείριση της ελληνικής οικονομίας και τις ανεπάρκειές της άσκησε ο Αντιπρόεδρος του Ε/Κ και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης, συζητώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ με τις ευρωβουλεύτριες Μαρία Σπυράκη και Εύα Καϊλή, με φόντο την προ ημερών ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της ευρωβουλής.


"Αυτή την ώρα, που σαφώς όλη ΕΕ και ο πλανήτης μαστίζονται από ακρίβεια και πληθωρισμό, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 12% όταν στο μέσο όρο της ευρωζώνης είναι 8,5%. Η Ελλάδα έχει ρεκόρ πληθωρισμού σε όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Σε αυτό υπάρχει κυβερνητική ευθύνη, που έγκειται στο έλλειμμα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των καρτέλ και της αισχροκέρδειας. Γιατί, στην αναμπουμπούλα της ακρίβειας κάποιοι κερδοσκοπούν και αυξάνουν τον πληθωρισμό. Ναι, η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού σαφώς και δεν κάνει καλά τη δουλειά της, αλλά διορίστηκε από την κυβέρνηση, γι' αυτό η ευθύνη βαραίνει τον κ. Μητσοτάκη", δήλωσε ο Δημ. Παπαδημούλης.


Μάλιστα, εξαπέλυσε κατηγορώ στην κυβέρνηση και για τον τρόπο με τον οποίο οξύνει, ταυτόχρονα, τις ανισότητες: "Παρ' ότι τα πράγματα είναι σκούρα για την Ελλάδα, που έχει μεγάλο δημόσιο χρέος και μόλις βγήκε από τα μνημόνια, η κυβέρνηση επέλεξε την ίδια στιγμή, με μεγάλη δημοσιονομική... γαλαντομία να κάνει φοροελαφρύνσεις στους πλουσίους και τους έχοντες, με τη θεωρία ότι αυτό θα βοηθήσει την ανάπτυξη και θα ωφεληθούν όλοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα των γονικών παροχών".

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για το περιεχόμενο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Στρασβούργο νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο Αντιπρόεδρος του Ε/Κ δήλωσε τα εξής: "Πλην του ΕΛΚ στη συζήτηση που μετείχε ο πρωθυπουργός στο Ε/Κ, όλες οι πολιτικές ομάδες, η κάθε μία με το δικό της ρεφενέ, άσκησαν κριτική. Δεν μας συμφέρει και δεν αποδίδει ο εξωραϊσμός. Το ροζ συννεφάκι που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου δεν πείθει την πλειοψηφία των Ελλήνων. Προσωπικά, δεν με ενοχλεί καθόλου η πολιτική αντιπαράθεση όταν γίνεται με στοιχεία και χωρίς χαρακτηρισμούς επί προσωπικού. Ωστόσο από το πρώτο δευτερόλεπτο της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να ξεκινήσει με μια επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα, χέρι-χέρι με τον Μ. Βέμπερ του ΕΛΚ. Σε συναδέλφους όλων των πολιτικών ομάδων σχεδόν αναπτύχθηκε ένας κοινός προβληματισμός -περίμεναν μια ομιλία που δεν θα ξεκινούσε με αυτό, αλλά με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και το πώς βλέπει το μέλλον της Ελλάδας στην ΕΕ".

"Η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, σε ένταση, δομή και τόνους, ενίσχυσε την αίσθησή μου ότι πάμε σε εκλογές", απάντησε ερωτηθείς για το ενδεχόμενο της πρόωρης κάλπης στην Ελλάδα. "Παρά τις διαψεύσεις, υπάρχει το σενάριο της αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Ακόμη και οι υπουργοί και οι βουλευτές της ΝΔ ακούω ότι οργανώνουν προεκλογικές καμπάνιες", επισήμανε.


Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δήλωσε πως "οι 21 από τις 27 χώρες της ΕΕ κυβερνώνται από κυβερνήσεις συνεργασίας, εδώ και δεκαετίες, έχουν αναλογικά εκλογικά συστήματα και κατά τεκμήριο τα έχουν καταφέρει καλύτερα από την Ελλάδα, που τη χρεοκόπησαν οι μονοκομματικές αυτοδύναμες κυβερνήσεις". "Στην Ελλάδα με το σύστημα 'πάρ' τα όλα' την πατήσαμε", είπε. "Πάντως, αν γίνουν εκλογές, που εμείς το ζητάμε -και από ό,τι φαίνεται και κάποιοι μέσα στη ΝΔ και την κυβέρνηση- το στοίχημα για το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι να δείξει ότι γίνεται Ευρώπη και στο θέμα της διακυβέρνησης", τόνισε.


"Ένα από τα λίγα πράγματα που συμφωνούμε με τη ΝΔ είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει συγκυβέρνηση μεταξύ μας. Η πολιτική και προγραμματική μας απόσταση οδηγεί στον να είμαστε ο ένας στην κυβέρνηση και ο άλλος στην αντιπολίτευση. Αλλά γιατί το παίζουμε προηγμένη χώρα και αρνιόμαστε τον βασικό πλειοψηφικό κανόνα διακυβέρνησης που ισχύει στην πλειοψηφία της Ευρώπης; Δηλαδή κυβερνήσεις συνεργασίας", επισήμανε ο Δημ. Παπαδημούλης.


Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του και σχετικά με την ενεργειακή κρίση που πλήττει την ΕΕ, ο Δημ. Παπαδημούλης είπε πως δεν είναι "ιδιαίτερα αισιόδοξος". Συγκεκριμένα τόνισε: "Ενώ η πληγή είναι ο πόλεμος, και επομένως το συμφέρον των εμπολέμων και των ευρωπαϊκών λαών είναι ο τερματισμός του, τελικά αυτός παρατείνεται. Μάλιστα, υπάρχουν δυνάμεις που επενδύουν στη συνέχιση του πολέμου. Και ο Πούτιν για τους δικούς του λόγους, και οι Αμερικανοί. Οι ζημιωμένοι όμως πληρώνουμε το μάρμαρο. Με προβληματίζει ιδιαίτερα που η ευρωπαϊκή ηγεσία, ενώ έδειξε πυγμή στην αντιμετώπιση της πανδημίας -λ.χ. με το Ταμείο Ανάκαμψης- για αυτό το θέμα δεν κάνει τίποτα γιατί κάποιοι πατάνε φρένο. Και εννοώ τις πιο πλούσιες και ισχυρές οικονομίες του ευρωπαϊκού κέντρου και βορρά".


Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναφέρθηκε και στο εξής παράδειγμα: "Ο Εμ. Μακρόν πρότεινε ευρωομόλογο πριν κάποιους μήνες για την ενεργειακή κρίση, αλλά μετά το nein των Γερμανών και των φίλων τους δεν επανήλθε αυτή η πρόταση, η οποία μάλιστα είναι εξαιρετικά δημοφιλής στο ευρωκοινοβούλιο. Χρειαζόμαστε τολμηρότερα μέτρα. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή φτώχεια, την ακρίβεια, τον κίνδυνο να μείνουμε χωρίς φυσικό αέριο τον χειμώνα, με έναν προϋπολογισμό στο 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ".


Τέλος, συμπέρανε το εξής: "Πέρα από το να πιέσουμε για πρωτοβουλίες για τον τερματισμό του πολέμου, πρέπει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ανοίξουν τα αυτιά τους σε αυτό που ζητάει το ευρωκοινοβούλιο: επιτάχυνση της ενοποίησης τώρα, πιο γρήγορες αποφάσεις, χωρίς να είμαστε όμηροι του βέτο του Όρμπαν, και πιο πολλά λεφτά στον κοινοτικό προϋπολογισμό για να στηριχθούν στα δύσκολα νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Διαφορετικά θα ηττηθεί η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης και εμείς θα γίνουμε ουραγοί των ΗΠΑ, οι Ρώσοι ουραγοί των Κινέζων, και θα πάει πίσω η ευρωπαϊκή ανάκαμψη".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)