to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:52 | 21.04.2018

Πολιτική

Δημ. Μπίρμπας: Το συνέδριο ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ έγινε μόνον για τη δημιουργία και την εμφάνιση ενός αντικυβερνητικού μπλοκ

Τι δηλώνει ο επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» στην ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας


Το συνέδριο είχε ως μοναδικό στόχο τη δημιουργία και εμφάνιση ενός αντικυβερνητικού μπλοκ, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» στην ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, σημειώνει ότι είναι ένα πρώτο βήμα, καθώς δεν μπορεί να υλοποιήσει όλα όσα ζητά η Αυτοδιοίκηση, αφού δεν συντρέχουν οι θεσμικές και οικονομικές προϋποθέσεις. Επισημαίνει ότι, εξαιτίας του συνταγματικού πλαισίου και των μνημονιακών συνθηκών της Επιτροπείας, είναι περιορισμένες οι μεταρρυθμίσεις που μπορούν να γίνουν.

Γι αυτό θα πρέπει να πιεσθούν τα κόμματα, ώστε να ψηφίσουν και να ορίσουν ως Αναθεωρητική τη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές του 2019, προκειμένου να αλλάξουν τα άρθρα 101, 102 και άλλα άρθρα.

Σχετικά με το κείμενο θέσεων, που διανεμήθηκε στους αιρετούς κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, σημειώνει ότι υιοθετεί νεοφιλελεύθερες απόψεις του ΟΟΣΑ που βρίσκουν σαφώς αντίθετη την παράταξη.

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Μπίρμπα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη δημοσιογράφο Μ. Δεληθανάση.

Ερ: Πείτε μας τη γνώμη σας για το συνέδριο ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ;

Απ: Το συνέδριο έγινε υποτίθεται με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΣ, που ακόμα δεν έχει κατατεθεί! Ουσιαστικά πραγματοποιήθηκε με πολιτικό σχεδιασμό η εμφάνιση και δημιουργία ενός αντικυβερνητικού μπλοκ.

Είναι ένα συνέδριο σε λάθος στιγμή, πολύ πρόχειρα προετοιμασμένο, με σχέδιο κοινού κειμένου ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ που δεν έχει συζητηθεί ούτε στο ΔΣ της ΚΕΔΕ! Προκειμένου να επιταχύνουν την όσμωση των αρχηγών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για να τεθούν απέναντι στην κυβέρνηση τώρα που ξεκινά η πορεία μιας σημαντικής μεταρρυθμιστικής τομής στο κράτος και στην Αυτοδιοίκηση.

Ερ: Αναφέρεστε στο εκλογικό σύστημα;

Απ: Η μεταρρύθμιση δεν είναι μόνο το εκλογικό σύστημα. Ο Επόπτης Νομιμότητας αλλάζει εντελώς τον τρόπο ελέγχου της Αυτοδιοίκησης και ξεμπλοκάρει μια σειρά θεμάτων. Η Επιτροπή ΥΠΕΣ-ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ για την παρακολούθηση όλων των διαδικασιών νομοθέτησης είναι σημαντική, καθότι μέχρι σήμερα κάθε υπουργός νομοθετεί και δεν βλέπει τις επιπτώσεις στα άλλα υπουργεία. Με το νομοσχέδιο θίγονται θέματα που άπτονται του τρόπου εφαρμογής των δημόσιων πολιτικών και αρμοδιοτήτων.

Παρόλα αυτά, το συνέδριο επικεντρώθηκε σε μια δαιμονολογία της απλής αναλογικής. Όσοι θεωρούν την απλή αναλογική καταστροφική -ακούσαμε ότι έφερε και τον Μεταξά!- δεν πιστεύουν σε αυτό που πιστεύουμε εμείς, δηλαδή στην ηθική της ευθύνης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης. Σε μια εποχή συναινέσεων και συνθέσεων, η απλή αναλογική είναι πολύ σημαντική για τη δημιουργία μιας άλλης κουλτούρας.

Ερ: Δηλαδή τι αποτελεί το νομοσχέδιο;

Απ: Είναι μόνο ένα πρώτο βήμα, μια που δεν μπορεί να υλοποιήσει όλα όσα ζητάμε, διότι δεν υπάρχουν ούτε οι θεσμικές, ούτε οι οικονομικές προϋποθέσεις. Μιλάμε για ένα νομοσχέδιο, στο οποίο εκ των προτέρων γνωρίζουμε ότι έχουμε περιορισμένα περιθώρια, λόγω του συνταγματικού πλαισίου και των μνημονιακών οικονομικών συνθηκών της Επιτροπείας. Τα περισσότερα από αυτά που γράφονται στο κείμενο για το πλαίσιο της μεταρρύθμισης, δεν συμπορεύονται με τις θεσμικές δυνατότητες και τις δεσμεύσεις που έχουμε στους δανειστές.

Για παράδειγμα, δεν υπάρχει φορολογική δυνατότητα στην Αυτοδιοίκηση. Υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ που λένε ότι η Αυτοδιοίκηση επιβάλλει μόνο τέλη. Δεν μπορεί να καταργηθεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και εδώ αποφάσισε το ΣτΕ.

Όποιος θέτει ζητήματα, χωρίς να μιλά για αλλαγή άρθρων του Συντάγματος, μας κοροϊδεύει κανονικά. Γι αυτό και πρέπει να συνιστά πολιτική μας δέσμευση να πιεσθούν τα κόμματα, ώστε να ψηφίσουν και να ορίσουν ως Αναθεωρητική τη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές του 2019, προκειμένου να αλλάξουν τα άρθρα 101, 102 και λοιπά.

Σε ότι αφορά τις θέσεις του κειμένου, που φαίνεται να υιοθετεί απόψεις του ΟΟΣΑ -ο οποίος εκφράζει μια συγκεκριμένη νεοφιλελεύθερη πολιτική που έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1990 με στόχο το μικρό κράτος, τη μείωση των δημόσιων δαπανών (διότι θεωρούν ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε ιδιωτικοποιήσεις)- εμείς ως παράταξη, είπαμε ότι δεν μπορούμε να υπερψηφίσουμε ένα τέτοιο σχέδιο, το οποίο δεν αναφέρεται στο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης του μέλλοντος και στο οποίο δεν διασφαλίζεται ότι οι απασχολούμενοι θα είναι κατά κύριο λόγο με πλήρεις και σταθερές σχέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό θα υπάρξει περιθώριο διαβούλευσης δυο μηνών...

Θα πρέπει κατά τη γνώμη μας σε ένα μήνα να γίνει έκτακτο συνέδριο, αφού προηγηθούν οι εσωτερικές διαδικασίες μας και μετά να κατατεθεί στη Βουλή. Οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα κρατήσουν περισσότερο από ένα μήνα.

Ερ: Είχατε μια διάκριση ως δήμος φέτος. Πείτε μας γι αυτήν.

Απ:Υπήρξε πρόσκληση από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αξιολόγησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την απονομή Αριστείου χρηστής και διαφανούς διοίκησης.

Αυτοαξιολογηθήκαμε ως διοίκηση, μάς αξιολόγησαν οι υπηρεσίες μας και οι πολίτες μας. Οι ξένοι αξιολογητές έλεγξαν διαδικασίες, συμπεριφορές, αποφάσεις, ενέργειες. Συμμετείχαν τελικά 23 Δήμοι από τους 60 που ενδιαφέρθηκαν και ο Δήμος Αιγάλεω επιλέχθηκε πρώτος.

Ερ: Ποια είναι τα στοιχεία αυτής της επιτυχίας σας;

Απ: Διαφάνεια, μηχανισμοί ελέγχου, χρηστή εσωτερική διοίκηση, δηλαδή αξιοκρατική αντιμετώπιση των υπαλλήλων και προσπάθεια άμεσης, αξιόπιστης ανταπόκρισης των υπηρεσιών, στα αιτήματα των πολιτών. Επίσης, δίνουμε μεγάλη σημασία στο σχεδιασμό μας, στη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών.

Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε. Όμως, πέρα από την τιμή, μάς προκάλεσε μεγάλη χαρά το γεγονός ότι οι πολίτες σε κάποιους δείκτες μας αξιολόγησαν καλύτερα από ότι αξιολογήσαμε εμείς τους εαυτούς μας. Τα αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε στην ιστοσελίδα μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)