to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:20 | 16.12.2013

Πολιτική

Δημ. Γελαλής: Να γιατί είναι άδικος κι αναποτελεσματικός ο νέος φόρος ακινήτων

Η τοποθέτηση του Δημ. Γελαλή, εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ στο σχέδιο νόμου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, όπου αναλύεται, σε 9 παραμέτρους, γιατί ο νέος φόρος ακινήτων πλήττει τη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εισηγητής στο σχέδιο νόμου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), Δημήτρης Γελαλής, στη σημερινή του τοποθέτηση στην επιτροπή οικονομικών, τόνισε ότι το προαναφερόμενο νομοσχέδιο στοιχειοθετεί έναν άδικο και αναποτελεσματικό φόρο ο οποίος :

1. Παγιώνει την υπερφορολόγηση της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας, αφού οι φόροι που θα εισπράττονται εφεξής από τα ακίνητα θα είναι 6,5 φορές μεγαλύτεροι από τα προ κρίσης επίπεδα.

2. Δεν προβλέπει αφορολόγητο και δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία και τη μικρή ιδιοκτησία. Ο βασικός φόρος του ΕΝΦΙΑ θα επιβάλλεται από το πρώτο τ.μ. ανά ακίνητο, σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα και μη ακίνητα, σε οικόπεδα και αγροτεμάχια. Η κλίμακα του κύριου φόρου για τα κτίρια και τα αγροτεμάχια έχει αρνητική προοδευτικότητα, επιβαρύνοντας αναλογικά περισσότερο τα ακίνητα σε περιοχές με μικρότερη τιμή ζώνης. 

3. Η φορολογία στηρίζεται στις αντικειμενικές αξίες (Τιμές ζώνης ΣΑΟ κλπ), που  σε πολλές περιπτώσεις είναι υψηλότερες έως και 60% από τις εμπορικές  αξίες, ενώ εμπεριέχουν και στρεβλώσεις στην διαμόρφωση των τιμών ζώνης από περιοχή σε περιοχή.

4.  Δεν προστατεύει αυτούς που αντικειμενικά δεν μπορούν να πληρώσουν. Η συγκυβέρνηση εμπαίζει τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, υποσχόμενη δήθεν εξαιρέσεις από το φόρο. Τα εισοδηματικά και τα άλλα κριτήρια που θεσπίζει ως προϋποθέσεις, καθιστούν αδύνατη την ένταξη των πολιτών, αφού θα πρέπει να ισχύουν σωρευτικά οι παρακάτω τρεις προϋποθέσεις:

  - 9.000 ευρώ συνολικό οικογενειακό εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό για άγαμο & 1.000 για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

- Συνολικά η επιφάνεια των κτισμάτων να μη υπερβαίνει τα 150τμ.

-Να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Επομένως ο  άνεργος με τεκμαρτό εισόδημα από μία κατοικία και ένα αυτοκίνητο  θα πρέπει να πληρώσει. 

Νοικοκυριά σε πλήρη οικονομική αδυναμία είναι δυνατό να μη χρωστούν στο δημόσιο;

Κύρια εκτός ελαφρύνσεων μένουν άτομα με βαριές αναπηρίες, εγκεφαλική παράλυση, νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, κλπ., που χαρακτηρίζονται  με ποσοστό 67%. 

5. Φοροελαφρύνει όμως σκανδαλωδώς, σε σχέση  με  το τι ισχύει φέτος, την πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, αφού στην κλίμακα του συμπληρωματικού φόρου, δεν περιλαμβάνει την ανώτερη κλίμακα 2% του ΦΑΠ, που ίσχυε μέχρι σήμερα. 

Τα νομικά πρόσωπα και οι οff-shore  εταιρείες  με πολύ μεγάλη περιουσία    θα πληρώνουν λιγότερο συμπληρωματικό φόρο   σε  σχέση με τα φυσικά πρόσωπα. Αντίθετα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν νέες επιβαρύνσεις. 

6. Επιβαρύνει σημαντικά τις μονοκατοικίες, αφού πέρα από το κτίριο, θα επιβάλλεται επιπλέον φόρος και στο οικόπεδο ή στο αγροτεμάχιο που βρίσκεται το ακίνητο. Οι επιβαρύνσεις, ιδιαίτερα στην επαρχία θα είναι δυσβάστακτες, αφού οι μονοκατοικίες είναι ο κανόνας, ιδιαίτερα στα χωριά.

7. Η Κυβέρνηση ψεύδεται όταν ισχυρίζεται ότι το τελικό σχέδιο επιβάλλει μικρότερες επιβαρύνσεις στα αγροτεμάχια σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. Ενώ μείωσε τον φόρο βάσης στο 1€/στρέμμα, διπλασίασε τον συντελεστή για τις μονοετείς καλλιέργειες που ίσχυε στο προσχέδιο εξομοιώνοντας τες με τις δεντροκαλλιέργειες (π.χ. σιτάρι βαμβάκι δηλαδή την κατηγορία αγροτεμαχίων που είναι η πλειοψηφία ο φόρος βάσης ξεκινάει από τα 2€/στρεμ.), με συνέπεια εν τέλει να προκύπτουν σημαντικές επιβαρύνσεις σε σχέση με την αρχική εκδοχή του φόρου.

8. Απαλλάσσει από το φόρο όλα τα ακίνητα για τα οποία έχει κυρωθεί με νόμο  σύμβαση παραχώρησης του Δημοσίου κι έτσι αποδεικνύει  την έλλειψη διαπραγματευτικής ικανότητας για το  συμφέρον του δημοσίου .

9. Οι επενδυτές που  θα εκμεταλλευτούν τα ακίνητα που θα αγοράσουν από το Δημόσιο όπως ο  Αστέρας  της  Βουλιαγμένης που η πώληση του ολοκληρώθηκε,  θα έχουν ιδιαίτερα ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση.  Τα χρυσά ακίνητα μέχρι να μεταβιβαστούν σε τρίτους από τον επενδυτή θα εντάσσονται για   τον  υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ στην ευνοϊκότερη  φορολογική ζώνη, δηλαδή θα πληρώνουν 3 ευρώ για τα οικόπεδα και 1 ευρώ για τα εκτός σχεδίου, ενώ θα  απαλλάσσονται εντελώς από τον συμπληρωματικό φόρο   

Μεγάλοι χαμένοι του νέου φόρου θα είναι :

1. Όσοι  έχουν ακίνητη περιουσία κάτω από τα 200.000 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες αυτοί πλήρωναν μέχρι σήμερα το χαράτσι της ΔΕΗ ενώ δεν πλήρωναν τίποτα για τα οικόπεδα που βρίσκεται μέσα το ακίνητο.

2. όσοι έχουν στην ιδιοκτησία τους μη ηλεκτροδοτούμενα σπίτια καταστήματα γραφεία που μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν χαράτσι της ΔΕΗ.

3. φορολογούμενοι που έχουν στην ιδιοκτησία τους μόνο οικόπεδα αξίας κάτω από 200000 ευρώ που έως σήμερα δεν πλήρωναν φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας 

4. ιδιοκτήτες μονοκατοικιών αξίας κάτω από 200.000 ευρώ καθώς θα πληρώσουν διπλό φόρο, ξεχωριστά για το σπίτι και για το  οικόπεδο που δεν αξιοποιήθηκε. Τιμωρούνται λοιπόν όσοι δεν έκτισαν και αυτό βέβαια συμβαίνει συνήθως σε περιοχές με χαμηλή  αξία. 

5. Όσοι έχουν αγροτεμάχια που θα φορολογηθούν για πρώτη φορά.

Ο βουλευτής κάλεσε για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση να αποσύρει το αντιλαϊκό και άδικο σχέδιο νόμου και να προχωρήσει στη θέσπιση ενός σταθερού, απλού, σύγχρονου, δίκαιου και αναπτυξιακού φορολογικού συστήματος όπως η ίδια είχε  προαναγγείλει το Δεκέμβριο του 2012.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)