to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:07 | 19.04.2013

Κοινωνία

Δήλωση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Κ.Μ για τη δίωξη του αντιρρησία συνείδησης Μενέλαου Εξίογλου

"Η επιλογή της Άρνησης Στράτευσης θεωρείται διαρκές αδίκημα, μία νομική «ανωμαλία» που κρατάει ομήρους όλους τους αρνητές με διαρκείς διώξεις και στρατοδικεία", επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ηρώ Διώτη, Χρήστος Καραγιαννίδης και Τάσος Κουράκης, προσθέτοντας ότι "κάποια στιγμή πρέπει να πάψουν οι αλλεπάλληλες διώξεις των αντιρρησιών συνείδησης και να καταργηθεί η αναχρονιστική νομοθεσία που τις υπαγορεύει".


Ολόκληρη η δήλωση 

« Η σύλληψη του αντιρρησία συνείδησης Μενέλαου Εξίογλου, η τρίτη μέσα σε 3 μήνες, έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των περιστατικών εντεινόμενης κρατικής καταστολής και αυταρχισμού που καταγράφονται την τελευταία περίοδο. Πρόσφατα του επιβλήθηκε και το εξοντωτικό διοικητικό πρόστιμο των 6.000 ευρώ για ανυποταξία. Μέσα στο κλίμα έντασης και μηδενικής ανοχής που καλλιεργούν η κυβέρνηση, η στρατιωτική ηγεσία αλλά και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, αυξάνονται οι διώξεις κατά των Αντιρρησιών Συνείδησης. Μάλιστα, το γεγονός ότι ο Μενέλαος Εξίογλου παραμένει κρατούμενος  με ένταλμα που εκδόθηκε από την εισαγγελία Αθηνών καθώς και η μεταφορά του σήμερα το πρωί στην Αθήνα, συμβάλλουν στην κατάφωρη καταπάτηση ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων και τη γενικότερη συντηρητική και εκδικητική πολιτική τους. Η επιλογή της Άρνησης Στράτευσης θεωρείται διαρκές αδίκημα, μία νομική «ανωμαλία» που κρατάει ομήρους όλους τους αρνητές με διαρκείς διώξεις και στρατοδικεία!

Δεν μπορεί να είναι τυχαίο εξάλλου ότι η ανακίνηση της υπόθεσης συμπίπτει χρονικά με μία περίοδο όπου η Θεσσαλονίκη και η υπόλοιπη Β. Ελλάδα συγκλονίζονται από την αστυνομική αυθαιρεσία και την απρόκλητη βία που ασκείται σε βάρος κατοίκων των Σκουριών Χαλκιδικής που αντιτίθενται στις εξορύξεις χρυσού. Φαίνεται πως είναι πλέον πάγια τακτική της μνημονιακής κυβέρνησης να ανοίγει εκ νέου μέτωπα όταν κάπου αλλού δέχεται μεγάλη κοινωνική πίεση. Όμως, σε μια συγκυρία κατά την οποία η αυταρχική λιτότητα βαθαίνει διαρκώς τις ανισότητες και καθηλώνει μεγάλο μέρος της νεολαίας στην ανεργία τέτοιες τακτικές  αποπροσανατολισμού δε βρίσκουν το στόχο τους. Από την πλευρά μας, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Μενέλαο Εξίογλου όπως και σε όποιον/α διώκεται για λόγους συνείδησης. Κάποια στιγμή πρέπει να πάψουν οι αλλεπάλληλες διώξεις των αντιρρησιών συνείδησης και να καταργηθεί η αναχρονιστική νομοθεσία που τις υπαγορεύει. Το δικαίωμα της άρνησης στράτευσης για λόγους συνείδησης καθώς και η δυνατότητα εναλλακτικής θητείας, χωρίς τον τιμωρητικό χαρακτήρα που έχει σήμερα, πρέπει να αναγνωριστούν ως θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Ε.Κ.Μ

Ηρώ Διώτη

Χρήστος Καραγιαννίδης

Τάσος Κουράκης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)