to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:58 | 16.12.2021

Πολιτική

Για πολιτική «εργαλειοποίηση» μιλάει ο Σ. Τσιόδρας: Δεν διαψεύδει Λύτρα και στοιχεία

Επιμένει στα συμπεράσματα της μελέτης που καταδεικνύει την αυξημένη θνησιμότητα στις ΜΕΘ


Μπορεί ο καθηγητής Τσιόδρας να σπεύδει να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την, κατά τη γνώμη του, εργαλειοποίηση της έκθεσης που πραγματοποίησε με τον καθηγητή του πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρου Λύτρα, ωστόσο στη δήλωση που δημοσιοποίησε το μεσημέρι της Πέμπτης δεν φαίνεται να διαψεύδει κάτι από τον πυρήνα της κριτικής που ασκείται στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο Σωτήρης Τσιόδρας στη δήλωσή του εκφράζει αρχικά τη «θλίψη» του για τη «χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης». Στη συνέχεια, θέλησε να διευκρινήσει πως «η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο».

Έτσι, δεν αναιρείται ο πυρήνας των καταγγελιών που εκτοξεύονται προς την κυβέρνηση και μιλούν για προηγούμενη γνώση των κινδύνων και των συνθηκών αυξημένης θνησιμότητας στις ΜΕΘ, έστω και σε παγκόσμιο επίπεδο ή/και από την εμπειρία που αντλήθηκε σε παλαιότερες πανδημίες.

Όσο για τα βέλη που εξαπολύει ο Σωτήρης Τσιόδρας, δεν ξέρουμε εάν στρέφονται προς την αντιπολίτευση που ανέδειξε το θέμα ή τελικά θα έπρεπε να στρέφονται προς το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς λίγη ώρα νωρίτερα και με δυο μέρες καθυστέρηση (16/12), ο Γιάννης Οικονόμου ισχυρίστηκε ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν γνώριζε την μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα, η οποία όμως έγινε γνωστό από τον Θ. Λύτρα παραδόθηκε «σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο».

«Θα ήμασταν υπόλογοι» «εάν δεν είχαμε ειδοποιήσει» για την έκθεση, είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό νωρίτερα ο Θ. Λύτρας.

Επιμένει στα συμπεράσματα της μελέτης που καταδεικνύει την αυξημένη θνησιμότητα στις ΜΕΘ

Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας καθώς και συνεχή εγρήγορση, αναφέρει σε δηλωσή του ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και αντιμετώπισης της Πανδημίας της Ιατρικής Σχολή Αθήνας, της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας και της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων.

Αναλυτικά σε δήλωσή του ο κ. Τσιόδρας αναφέρει τα εξής:

Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας καθώς και συνεχή εγρήγορση.

Προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε ένα απλό πολίτη, η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης. Η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Εστιάζει στην πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, και την εξ αυτής προκαλούμενη αυξημένη θνητότητα, η οποία επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. αυξημένη ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, βαρύτητα νόσου), συνεχίζεται και σήμερα, και αφορά στην πλειονότητά της ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Πρόσφατες αναλύσεις της επιστημονικής ομάδας του ΕΟΔΥ έχουν αναδείξει περαιτέρω όφελος του εμβολιασμού έναντι του νέου κορωνοϊού. Έως τις αρχές Δεκεμβρίου, οι ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν χάρη στον εμβολιασμό, είναι περισσότερες από 15 000. Για αυτόν το λόγο, επιθυμώ για μια ακόμη φορά, να τονίσω την σημασία του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επακόλουθη μείωση στην πίεση στο σύστημα υγείας.

Ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση έχει η τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς και ή τήρηση των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας εν όψει και της ανάδυσης της όμικρον παραλλαγής του ιού.

* * *

Διαβάστε ακόμη:

Α. Ξανθός για μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα: Η πολιτική οφείλει να λαμβάνει υπ'όψιν της την επιστημονική αλήθεια

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)