to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:09 | 07.04.2014

Κοινωνία

Δήλωση του Τάσου Κουράκη σχετικά με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για την ιδιωτική εκπαίδευση

Δήλωση του Τάσου Κουράκη Συντονιστή Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν την ιδιωτική εκπαίδευση.


Μετά τη συνάντησή του με την ΟΙΕΛΕ, ο Τάσος Κουράκης, Συντονιστής Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση :

Οι διατάξεις του «Πολυνομοσχεδίου», οι οποίες ψηφίστηκαν στη Βουλή από την κυβερνητική πλειοψηφία και αφορούν την ιδιωτική εκπαίδευση, μετατρέπουν τα ιδιωτικά σχολεία σε «πάροχους υπηρεσιών» και τους μαθητές σε «πελάτες». Το Υπουργείο Παιδείας, οφείλει επιτέλους να σεβαστεί το Σύνταγμα και τους Νόμους και να αντιληφθεί ότι η Παιδεία δεν είναι εμπόρευμα αλλά κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό δημοσίου συμφέροντος. Οφείλει επίσης το Υπουργείο Παιδείας, να σεβαστεί και τη Δικαιοσύνη και να μην την παρακάμπτει, εντάσσοντας στο Πολυνομοσχέδιο το περιεχόμενο της εγκυκλίου Αρβανιτόπουλου, ενώ η υπόθεση της εφαρμογής της εκκρεμοδικεί ακόμα στο ΣτΕ. Κυρίως όμως, οφείλει να σεβαστεί το λειτούργημα του εκπαιδευτικού. Είναι αδιανόητο το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να παραχωρεί την-πλήρως αιτιολογημένη και συνταγματικά κατοχυρωμένη- εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων στο Υπουργείο Εργασίας, αφήνοντας τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς εργασιακά ανοχύρωτους, έρμαια στα εμπορικά συμφέροντα του κάθε εργοδότη.

Πρέπει επίσης, να καταστεί σαφές στην ελληνική κοινωνία, ότι η έλλειψη εποπτείας από το Υπουργείο Παιδείας στα ιδιωτικά σχολεία και η παράδοση κάθε ελέγχου στα χέρια των ιδιοκτητών και μόνο, θα δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για ύπαρξη ανομιών, οι οποίες –όπως επισημαίνει και η ΟΙΕΛΕ- θα αφορούν όλες τις πτυχές της σχολικής ζωής, από τους βαθμούς και τις εξετάσεις, μέχρι τις μισθολογικές καταστάσεις των εκπαιδευτικών.

Καλούμε την κυβέρνηση να διασφαλίσει τα εργασιακά δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, όχι για να εξυπηρετηθούν συντεχνιακά συμφέροντα, αλλά για να μπορούν οι εκπαιδευτικοί «απερίσπαστοι να εκτελούν τα καθήκοντά τους, για την αποτελεσματικότερη εκπλήρωση του σκοπού της Παιδείας» όπως, άλλωστε, αναφέρει και το ΣτΕ στην απόφασή του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, θα παλέψει με κάθε μέσον ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας, ώστε αυτή να διατηρήσει αναλλοίωτο το χαρακτήρα της : αυτόν, του συνταγματικού σκοπού δημοσίου συμφέροντος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δεσμεύεται, ότι ως μελλοντική κυβέρνηση της Αριστεράς,  θα επαναφέρει τις καταργηθείσες διατάξεις των νόμων  682/1977 και 1351/1983, οι οποίες αφορούν την εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων από το Υπουργείο Παιδείας και το εργασιακό καθεστώς των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)