to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το δίλημμα των εκλογών

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας ήταν ραγδαίες. Η πολιτική αλλαγή του 2015, αλλά και όσα ακολούθησαν, δημιούργησαν νέες συνθήκες για τη χώρα και το λαό μας. Η έξοδος από τα μνημόνια και ο μεγαλύτερος βαθμός ελευθερίας, δημιουργούν νέες δυνατότητες για να βγούμε από το φαύλο κύκλο της λιτότητας.


Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας ήταν ραγδαίες. Η πολιτική αλλαγή του 2015, αλλά και όσα ακολούθησαν, δημιούργησαν νέες συνθήκες για τη χώρα και το λαό μας. Η έξοδος από τα μνημόνια και ο μεγαλύτερος βαθμός ελευθερίας, δημιουργούν νέες δυνατότητες για να βγούμε από το φαύλο κύκλο της λιτότητας.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση της Αριστεράς, παρά τον ανηλεή πόλεμο από το πολιτικό κατεστημένο, τους «δανειστές» και τα συστημικά  ΜΜΕ,  κατάφερε, αναπτύσσοντας παράλληλα το δικό της πρόγραμμα, να βγάλει τη χώρα από την ασφυξία και το λαό μας από τα δεσμά των μνημονίων.
Είναι φανερό ότι το δίλημμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου δεν έχει καμία σχέση με το δίλημμα των εκλογών του 2015: Grexit και χρεοκοπία ή παραμονή και μνημόνιο. Το δίλημμα σήμερα είναι ανάπτυξη αλλά με ποια πολιτική και σε όφελος ποιών. Είναι φανερό ότι αυτό οφείλεται στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα τέσσερα χρόνια.
Παραλάβαμε ένα κράτος χωρίς χρήματα ακόμη και για στοιχειώδεις πληρωμές και σήμερα έχουμε δημιουργήσει ένα οικονομικό «μαξιλάρι» 34 δις €.
Βρήκαμε μια χώρα με δυσθεώρητο αρρύθμιστο χρέος, ενώ σήμερα έχει αυτό διευθετηθεί δημιουργώντας ένα καθαρό διάδρομο για τα επόμενα 15 χρόνια.
Παραλάβαμε μια χώρα με την κοινωνία της καθημαγμένη και καταφέραμε σε δύσκολες συνθήκες να προστατέψουμε όσους πλήγηκαν περισσότερο από την κρίση.
Βρήκαμε την ανεργία στα ύψη (27%) και τη  μειώσαμε στο 18%, ενώ αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό έως και 27% και επαναφέραμε τις συλλογικές συμβάσεις.
Βρήκαμε μια εκπαίδευση διαλυμένη, με μείωση του προϋπολογισμού της κατά 34% από το 2010 ως το 2015, απολυμένους εκπαιδευτικούς, θεσμοθετημένο αυταρχισμό και ένα εκπαιδευτικό σύστημα προσανατολισμένο στις εξετάσεις και τον ανταγωνισμό, εξωθώντας τους μαθητές στην παραπαιδεία. Σε αντίθεση με τα παραπάνω, αυξήσαμε τις δαπάνες κατά 12%, επαναπροσλάβαμε τους απολυμένους, καθιερώσαμε  ένα σχολικό πρόγραμμα με λιγότερες εξετάσεις και με έμφαση στη ολιστική βιωματική μόρφωση, δημιουργήσαμε επιτέλους έναν ενιαίο χώρο  στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την ένταξη των ΤΕΙ στα Πανεπιστήμια. Αναβαθμίσαμε ουσιαστικά την επαγγελματική εκπαίδευση. Καθιερώσαμε τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε πανεπιστημιακές σχολές μέσα από μια αναβαθμισμένη Γ΄ Λυκείου που θα προετοιμάζει τους μαθητές, με στόχο την μείωση της φροντιστηριακής ανάγκης. 
Στις εκλογές του Ιουλίου θα κριθεί αν η χώρα μας θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία, αν θα συνεχιστεί η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους ή αυτό θα παραδοθεί στους ιδιώτες, αν θα υπάρξει μια οικονομική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και στους όρους εργασίας ή θα γυρίσουμε σε συνθήκες του προηγούμενου αιώνα, αν θα μειωθεί ή όχι η ανεργία, αν θα διευρυνθούν περαιτέρω τα δημοκρατικά δικαιώματα ή θα επιστρέψουμε στον αυταρχισμό, αν θα αποκαλυφθούν και τιμωρηθούν οι ένοχοι των σκανδάλων ή αυτά θα κουκουλωθούν.
Τελικά το μεγάλο δίλημμα των εκλογών είναι: με τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό της ΝΔ για τις ανάγκες των λίγων ή με την κοινωνική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σε όφελος του λαού και της πατρίδας μας;

*Ο Θέμης Κοτσιφάκης είναι υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Βόρειο Τομέα Αθηνών

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)