to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:34 | 12.04.2013

Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων: Ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η μεγάλη εθνική μάχη για τις γερμανικές αποζημιώσεις

«Η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα, τεράστια ποσά για τις γερμανικές αποζημιώσεις, επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο…».


Αυτό υποστηρίζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας, περιόδου 1940- 1945, "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ", μετά την ολοκλήρωση της έρευνας συλλογής, κωδικοποίησης, καταγραφής, ταξινόμησης και προστασίας του μεγάλου παλαιού και ιστορικού αρχειακού υλικού για τις περιόδους του Α' και του Β' Παγκοσμίου πολέμου που έγινε, για πρώτη φορά, από την Επιτροπή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Το ογδόντα σελίδων πόρισμα της Επιτροπής, την οποία όρισε ο υπουργός Οικονομικών, έχει παραλάβει και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Το Δίκτυο υποστηρίζει πως άσχετα με δημοσιεύματα που αναφέρουν πως «η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 162 δισεκατομμύρια ευρώ», ήρθε η ώρα, με βάση τα στοιχεία του πολυσέλιδου πορίσματος, να ολοκληρωθεί η μεγάλη εθνική μάχη για το ανοιχτό ζήτημα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων. «Στο εξής και με δεδομένη την ύπαρξη του πορίσματος όλοι οι εμπλεκόμενοι με τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων δεν μπορούν να παραμείνουν μόνο σε δηλώσεις», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων Σωκράτης Κεφαλογιάννης (δήμαρχος Ανωγείων). Εξάλλου, σε ψήφισμα που εξέδωσε το Δίκτυο μετά και τις τελευταίες εξελίξεις αναφέρεται: «Τα τελευταία τρία, περίπου, χρόνια, με τη χώρα να περνά μια πρωτοφανή οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση, το ζήτημα της καταβολής των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων ήρθε, αναπόφευκτα, στο προσκήνιο, εξαιτίας και της απαράδεκτης και προκλητικής στάσης σημαντικού τμήματος του πολιτικού προσωπικού της Γερμανίας, απέναντι στη χώρα μας. Οι πολίτες και ειδικά όσοι προέρχονται από περιοχές που έζησαν στο πετσί τους τη ναζιστική θηριωδία, όπως είναι οι μαρτυρικές πόλεις και χωριά μας, δεν ξεχνούν, δεν λησμονούν, αλλά ζητούν δικαίωση».

Οι δήμαρχοι των Μαρτυρικών Πόλεων και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου υποστηρίζουν: «Κόμματα και βουλευτές παρουσιάζουν όψιμο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ζήτημα και ζητούν παρεμβάσεις, συζητήσεις στη Βουλή, τοποθετήσεις, διεκδικήσεις, όταν η πλειοψηφία τους μάλλον αδιαφορούσε όλο το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο, τούτη την κρίσιμη ώρα απαιτείται ουσία και όχι επικοινωνία. Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, οι πολιτικοί αρχηγοί και οι βουλευτές οφείλουν να ξεκαθαρίσουν, επιτέλους, τη θέση τους και να προσδιορίσουν σαφώς και χωρίς φοβικά σύνδρομα τη στάση τους, μετά και την ολοκλήρωση της έρευνας της ορισθείσας Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και τη σύνταξη του πορίσματός της».

Για τον λόγο αυτόν το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλων ζητάει από όλους να αναλάβουν συγκεκριμένες, απτές, πρωτοβουλίες, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για να διεκδικήσουν αυτά που η χώρα και οι πολίτες της δικαιούνται και όπως χαρακτηριστικά τονίζεται «να μην κρύβονται πίσω από γενικόλογες δηλώσεις, που προσβάλλουν τη νοημοσύνη κάθε πολίτη». Σημειώνοντας δε ότι είναι παγκόσμια συνείδηση πως η καταστροφή -υλική και ανθρώπινη- που προκάλεσε η Γερμανία στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες, ήταν απαράμιλλης σκληρότητας, το Δίκτυο αναφέρει πως η Γερμανία, εκτός από τις αποζημιώσεις των θυμάτων των μαρτυρικών πόλεων και χωριών, εξακολουθεί να χρωστάει στην Ελλάδα, τόσο το κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις που σχετίζονται με την -κατά τη διάρκεια της κατοχής- καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, όσο και με τις αποζημιώσεις που συνδέονται με τους αρχαιολογικούς θησαυρούς και τα πολιτιστικά αγαθά που έκλεψαν ή λεηλάτησαν οι Γερμανοί.

Σύμφωνα με τους δημάρχους των Μαρτυρικών Πόλεων, Σωκράτη Κεφαλογιάννη (Ανώγεια), Γιώργο Λαζουρά (Καλάβρυτα), Γεώργιο Βογιατζή (Αμφίπολη), Αναστάσιο Χατζηλαζάρου (Δοξάτο), Ιγνάτιο Καϊτεζίδη (Πυλαία – Χορτιάτης), Παρασκευή Βρυζίδου (Εορδαία), Σταυρούλα Μπότση - Μπραΐμη (Σούλι), Ευστάθιο Γιαννούλη (Νικ. Σκουφά), Γεώργιο Κοτρώνια (Λαμία), Ευθύμιος Παπαευθυμίου (Μακρακώμη), Παύλος Μπαριτάκης (Βιάννος), Γεώργιο Δερμιτζάκη (Κάνδανος – Σέλινο), Παναγιώτη Σκοτινιώτη (Βόλος), Ιωάννη Πατσαντάρα (Δίστομο), Γεώργιο Πασχόπουλο (Ελασσόνα): «Τα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας, δεν παραγράφονται, όσο και αν το προσπαθούν συγκροτημένα, επί δεκαετίες, όλες ανεξαιρέτως οι γερμανικές κυβερνήσεις, αλλά και εγχώριες πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα, με τη διαχρονική στάση και συμπεριφορά τους, εκτός και εντός Ελλάδας. Επομένως, ο αγώνας, ειδικά τούτη την ώρα της μεγάλης εθνικής δοκιμασίας, πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση και αξιοπρέπεια. Το οφείλουμε στην Ιστορία μας. Το οφείλουμε στη μνήμη των νεκρών μας, αλλά και στο παρόν και στο μέλλον της χώρας μας».

Επισημαίνουν δε ότι «επιβάλλεται, η ελληνική κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να λάβουν ξεκάθαρη θέση και να θέσουν ευθέως και να διεκδικήσουν την καταβολή των τεράστιων οφειλών της Γερμανίας προς τη χώρα μας και τους πολίτες μας, για τις καταστροφές, τις λεηλασίες και τα ολοκαυτώματα που διέπραξαν οι Γερμανοί κατακτητές, στην περίοδο της κατοχής στη χώρα μας και στις μαρτυρικές πόλεις και χωριά μας».

«Όλες οι τελευταίες εξελίξεις οδηγούν ώστε η επί δεκαετίες εκκρεμότητα των αποζημιώσεων να κλείσει», τόνισε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο κ. Κεφαλογιάννης και προσέθεσε: «Τώρα πια το ζήτημα παίρνει την πλέον επίσημη μορφή του και θα υπάρξει λύση, είτε με θετική έκβαση για την χώρα μας, είτε με αρνητική.

Οφείλουμε πρωτίστως ως Έλληνες να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη μνήμη αλλά και τη δικαίωση όλων όσων αγωνίστηκαν για ιδανικά και αξίες. Ως Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων θα προσφέρουμε όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία και βοήθεια στην επίσημη πολιτεία, η οποία πρέπει να δώσει τη μάχη για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και των διεκδικήσεων».

Πηγή: ΑΜΠΕ

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)