to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:17 | 25.10.2013

Κοινωνία

Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού: Επιχείρηση προσβολής της προσωπικότητας ανηλίκου και της οικογένειάς του

Για "επιχείρηση προσβολής της προσωπικότητας ενός ανήλικου παιδιού και της οικογένειας που το ανέτρεφε", κάνει λόγο το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και εξηγεί: "Ο χωρίς όρια διασυρμός, η στερεοτυπική αντιμετώπιση σύνθετων κοινωνικών ζητημάτων, η γενικευμένη ενοχοποίηση, συνιστούν για την κοινωνία μας όχι απόδειξη ευαισθησίας αλλά, το αντίθετο, δείγμα επικίνδυνης ανευθυνότητας όσων ενέχονται στη δημιουργία αυτού του κλίματος".


Δεδομένων των προαναφερθέντων, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού έστειλε επιστολή στον Βοηθό Συνηγόρου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Γεώργιο Μόσχο, τονίζοντας ότι η Πολιτεία οφείλει "να εξασφαλίζει τις αναγκαίες προϋποθέσεις, οργάνωση και εργαλεία ώστε να μην τίθεται σε διακινδύνευση η ασφάλεια, η εύρυθμη λειτουργία των θεσμών, ο έλεγχος και η νομιμότητα".

Παρατίθεται ολόκληρη η επιστολή:

"Προς:

Κύριο Γεώργιο Μόσχο

Βοηθό Συνηγόρου για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Κοιν.:

Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών – Εισαγγελέα Ανηλίκων

Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Η περίπτωση της μικρής Μαρίας: Η Πολιτεία και η κοινωνία μας αντιμέτωπες με το σεβασμό των Δικαιωμάτων του Παιδιού*

Παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εξελίσσεται μια πρωτοφανής επιχείρηση προσβολής της προσωπικότητας ενός ανήλικου παιδιού και της οικογένειας που το ανέτρεφε. Ο χωρίς όρια διασυρμός, η στερεοτυπική αντιμετώπιση σύνθετων κοινωνικών ζητημάτων, η γενικευμένη ενοχοποίηση, συνιστούν για την κοινωνία μας όχι απόδειξη ευαισθησίας αλλά, το αντίθετο, δείγμα επικίνδυνης ανευθυνότητας όσων ενέχονται στη δημιουργία αυτού του κλίματος.

Οι όψιμες οιμωγές, οι εσπευσμένες κρίσεις, οι βεβιασμένες πρωτοβουλίες και το υπερθέαμα που στήνεται γύρω τους παραβιάζουν, πριν απ' όλα, τα δικαιώματα του ίδιου του ανήλικου παιδιού. Επιπλέον, δημιουργούν ψευδείς εντυπώσεις αναφορικά με τις ευθύνες και την αποτελεσματικότητα της Πολιτείας και των θεσμών, καλλιεργούν γενικευμένη δυσπιστία και ανασφάλεια, ενισχύουν τις διακρίσεις σε βάρος μιας μερίδας συμπολιτών μας, οι οποίοι στοχοποιούνται ως διακριτή πληθυσμιακή ομάδα, ενοχοποιούν και καταδικάζουν εκ των προτέρων άτομα, οικογένειες και φυλές χωρίς να τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες του κράτους δικαίου.

Κάθε παιδί είναι μοναδικό και σας ζητούμε στο όνομα του σεβασμού της προσωπικότητας του συγκεκριμένου παιδιού να λάβετε τα αναγκαία μέτρα, ώστε να παύσει να αναζωπυρώνεται το ζήτημα και να αναλάβουμε όλοι με σοβαρότητα και περίσκεψη τις ευθύνες που μας αναλογούν στο συγκεκριμένο θέμα αλλά και, γενικότερα, σε σχέση με τα δικαιώματα του παιδιού στη χώρα μας και την τήρηση και εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ που έχει υπογράψει η Ελλάδα.

Τα δικαιώματα των παιδιών αποτελούν νομική δέσμευση, που για να γίνει πραγματικότητα απαιτεί την ευθύνη της Πολιτείας και την κοινωνική συνειδητοποίηση και προσωπική ευαισθησία όλων μας. Είναι αναγκαίο, πριν απ' όλα, να γνωρίζουμε τα δικαιώματα όπως τα περιγράφει η Διεθνής Σύμβαση για να τα κατανοούμε σε βάθος, τόσο τα ίδια τα παιδιά όσο και οι ενήλικοι. Είναι αναγκαίο να τα συζητάμε δημόσια, ώστε να αντιληφθούμε τη σημασία τους σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη ζωή και την ανάπτυξη των παιδιών μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο συγκρούσεις. Τέλος, πρέπει να καταλάβουμε πως ο σεβασμός των δικαιωμάτων αφορά όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά και πως συνδέεται στενά με την κατανόηση από τα ίδια τα παιδιά του πλαισίου και των κανόνων μέσα στα οποία μπορούν να λειτουργούν, των υποχρεώσεων που έχουν ανάλογα με την ηλικία τους, του σεβασμού των δικαιωμάτων των άλλων.

Στις σημερινές συνθήκες κρίσης, ωστόσο, η αμφισβήτηση και η αποδυνάμωση των δικαιωμάτων των παιδιών γίνεται πιεστική. Η φτώχεια, η αδυναμία του κράτους πρόνοιας να στηρίξει τους πιο αδύναμους, η τεράστια ανεργία των γονιών, οι διακρίσεις και ο αποκλεισμός που δυναμώνουν μέσα σε ένα κλίμα ανταγωνισμού και σύγκρουσης, κινδυνεύουν να μετατρέψουν την κοινωνία μας σε ζούγκλα, όπου θα ισχύει ο νόμος του πιο δυνατού και η πονηριά του επιτήδειου. Η πρόσφατη Έκθεση αξιολόγησης της χώρας μας από την αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ σχετικά με την εφαρμογή των δικαιωμάτων του παιδιού υπογραμμίζει τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και τα θεσμικά ελλείμματα που βασιλεύουν στη χώρα μας.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση έχουμε όλοι υποχρέωση να κρατήσουμε στο κέντρο της προσοχής μας τα ίδια τα παιδιά και την ανάγκη να μεγαλώσουν με σεβασμό, ως αυτόνομες δημιουργικές προσωπικότητες. Έχουμε υποχρέωση να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να γίνουν κοινωνικοί άνθρωποι που συμμετέχουν, συζητούν και μπορούν να φανταστούν έναν καλύτερο κόσμο. Για να γίνει αυτό οφείλουμε να αναπτύσσουμε συλλογικές προσπάθειες, να αναζητούμε λύσεις στα προβλήματα, να δείχνουμε αλληλεγγύη, να είμαστε όσο γίνεται δίκαιοι και δημιουργικοί, να μην συμμετέχουμε σε διακρίσεις. Η Πολιτεία, από τη μεριά της, οφείλει να εξασφαλίζει τις αναγκαίες προϋποθέσεις, οργάνωση και εργαλεία ώστε να μην τίθεται σε διακινδύνευση η ασφάλεια, η εύρυθμη λειτουργία των θεσμών, ο έλεγχος και η νομιμότητα. Τα δικαιώματα των παιδιών συνδέονται στενά με τη δημοκρατική μας συνείδηση και τη δημοκρατική μας κοινωνία κι αυτές υπερασπιζόμαστε όταν τα υπερασπιζόμαστε".

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)