to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:38 | 08.09.2022

Κοινωνία

«Δικό μου το σώμα, δική μου επιλογή»: Φεμινιστική διαμαρτυρία έξω από την Μητρόπολη ενάντια στον σκοταδισμό της Εκκλησίας

Δυναμικό «όχι» στον σκοταδισμό από φεμινιστικές και πολιτικές οργανώσεις και συλλογικότητες σχετικά με την εγκύκλιο «Περί της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και αποφυγής των αμβλώσεων»


(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Έξω από την Μητρόπολη διαμαρτυρήθηκαν φεμινιστικές και πολιτικές οργανώσεις και συλλογικότητες ενάντια στην εγκύκλιο «Περί της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και αποφυγής των αμβλώσεων» που διαβάστηκε στις εκκλησίες σήμερα «εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου», σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στο φακό του OPEN μίλησε η Αννέτα Καββαδία, υπεύθυνη Φεμινιστικής Πολιτικής της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οποία τόνισε: «Διεκδικούμε και πάλι το αυτονόητο: να πούμε ότι ο βιασμός είναι έγκλημα και πως η αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος είναι αδιαπραγμάτευτη. Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ φαντάζει επιτακτική η ανάγκη διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας».

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

«Βρισκόμαστε εδώ εν έτη 2022 διεκδικώντας και πάλι το αυτονόητο. Να πούμε ότι ο βιασμός είναι έγκλημα και πως η αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος είναι αδιαπραγμάτευτη.

Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ φαντάζει επιτακτική η ανάγκη διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας.

Και θέλω να πω κάτι ακόμη. Δηλώσεις σαν τις πρόσφατες του μητροπολίτη Δωδώνης οφείλουν να είναι καταδικαστέες από το σύνολο του κλήρου. Θέλουμε να πιστεύουμε πως τέτοιου είδους δηλώσεις, οι οποίες, δυστυχώς δεν είναι οι μοναδικές, έχουν υπάρξει και στο παρελθόν αντίστοιχες- οφείλουν να καταδικάζονται από το σύνολο του κλήρου καθώς θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν εκφράζουν το σύνολο των κληρικών». 

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την απόφαση για κήρυγμα κατά των αμβλώσεων, το κλίμα πυροδότησε την προηγούμενη εβδομάδα και ο μητροπολίτης Χρυσόστομος με τις μεσαιωνικές απόψεις για τον βιασμό που εξέφερε σε τηλεοπτικό σταθμό. Ο μητροπολίτης μετά την γενική κατακραυγή επιχείρησε εν μέρει να ανασκευάσει.

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Με συνθήματα όπως «Δική μου μήτρα, δική μου επιλογή», «My body - my choice /  Ναι στην ασφαλή άμβλωση» κ.α. οι παρευρισκόμενοι έκαναν σαφές ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν την αμφισβήτηση του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση. Στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας το παρόν έδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. 

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)