to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:23 | 27.09.2012

Κοινωνία

«Δίκιο έχεις, κύριε Πρετεντέρη μου, αλλά πού να το ΄βρεις!»

Λάβαμε και δημοσιεύουμε αυτούσιο e-mail φίλου και εκπαιδευτικού -κατά δήλωσή του- σχετικά με την έγκληση εκ μέρους του Ι.Κ. Πρετεντέρη προς τον Αλέξη Τσίπρα για κάποιες δηλώσεις του στη ΔΕΘ.


Αγαπητέ κύριε Πρετεντέρη


Είμαι εκπαιδευτικός της Μ.Ε., με 19 χρόνια υπηρεσίας, έγγαμος και με δύο παιδιά. Οι μηνιαίες μου αποδοχές μόλις και μετά βίας ανέρχονται σε 1.000 €. Οφείλω να ομολογήσω ότι μέχρι πρότινος ήμουν κι εγώ ένας από εκείνους που θεωρούσαν ότι ο ρόλος του Δασκάλου δεν σηκώνει συμβιβασμούς κι άρα έπρεπε να αφιερώνομαι ολόκληρος κι απερίσπαστος στο καθήκον μου. Πρόσφατα, όμως, διαπίστωσα, πως οι αυξημένες φορολογικές απαιτήσεις του κράτους αλλά και οι ανάγκες των παιδιών μου, που μεγαλώνουν, καθώς και η χρόνια ανεργία της συζύγου μου, δεν μου επιτρέπουν τέτοιες πολυτέλειες. Ως εκ τούτου, θεώρησα ως ένα ηθικό «πράσινο» φως το σχόλιο του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα τις προάλλες κατά τη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ ότι -εν πάση περιπτώσει- δεν χάθηκε ο κόσμος κι άμα κάνω κάνα φροντιστηριάκι, προκειμένου να τα βγάλω πέρα. Δεν μου είπε, βέβαια, ο κ. Τσίπρας το «πότε» και το «πώς» θα προλάβω να το κάνω αυτό ανάμεσα σε δεκάδες εκπαιδευτικές υποχρεώσεις αλλά ας μην τα περιμένουμε όλα από τους πολιτικούς ηγέτες· ας ξύσουμε κι εμείς λιγάκι την κούτρα μας.



Και αμέσως ήλθατε εσείς, κε Πρετεντέρη, με το εκπληκτικό άρθρο σας « “Μαύρος” ο “κόκκινος” » της 18ης Σεπτεμβρίου και βάλατε τα πράγματα (κι εμένα μαζί τους) στη θέση τους! Όχι, δεν επιτρέπονται οι εξαιρέσεις, λέγατε, πρέπει όλοι να είμαστε ίσοι ενώπιον του νόμου. Και σωστά! Επικαλεστήκατε, μάλιστα, το επιχείρημα πως η « βαθιά αντιδραστική ιδέα του “κοινωνικού συμψηφισμού” αμφισβητήθηκε από τον Διαφωτισμό, καταλύθηκε από τη Γαλλική Επανάσταση και εξέπνευσε με το σοσιαλιστικό κίνημα του 19ου αιώνα. » Έψαξα τον σχετικό όρο στο ίντερνετ και δεν βρήκα παρά ελάχιστες αναφορές, όλες σχεδόν σε άρθρα επικριτικά για το ΣΥΡΙΖΑ ή την αριστερά, γενικότερα. Ρώτησα και τους πιο ειδικευμένους συναδέλφους στο Λύκειο, όπου υπηρετώ, και με κοίταξαν παγερά αδιάφορα, μία μάλιστα μου είπε « Τι μου τσαμπουνάς, τώρα; έχεις να μου δανείσεις 200 €, μέχρι να πληρωθούμε; ». Έψαξα και τα βιβλία και είδα πως η Γαλλική Επανάσταση είχε ως σύνθημα το « Ελευθερία, Ισότης, Αδελφότης » και όχι κάτι σαν « Ελευθερία και όχι Κοινωνικός Συμψηφισμός ». Για να το λέτε, όμως, εσείς, κε Πρετεντέρη μου, έτσι θα είναι.



Αλλά εγώ είμαι ένας ταπεινός χημικός, ανάμεσα στις χιλιάδες, και εσείς, κύριε Πρετεντέρη μου, ένας από τους πιο αξιόπιστους δημοσιογράφους της χώρας, στην πρώτη δεκάδα, ας πούμε. Υποθέτω, λοιπόν, ή μάλλον είμαι βέβαιος ότι αμείβεσθε σύμφωνα με τη σύμβαση της ΕΣΗΕΑ και πως υποβάλλετε ειλικρινείς φορολογικές δηλώσεις και τακτικά «πόθεν έσχες». Αποφάσισα, λοιπόν, προκειμένου να καλύψω τις οικονομικές ανάγκες μου μέσα στα πλαίσια του νόμου, να μετέλθω ένα τέχνασμα που, απ' ό,τι ακούω, πολύ χρησιμοποιείται μεταξύ των αδρά αμειβόμενων δημοσιογράφων. Να φτιάξω, δηλαδή, μια προσωπική εταιρεία, η οποία να παρέχει εκπαιδευτικές συμβουλές σε κακούς μαθητές, και να αμείβεται εκείνη αντί για μένα. Έχω ακούσει πως τέτοιες εταιρείες έχουν πολλοί συνάδελφοί σας, οπότε γιατί όχι κι εγώ;


Κι εδώ αρχίζει το δράμα μου, κύριε Πρετεντέρη μου. Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να φτιάξεις μιαν εταιρεία σήμερα αν δεν έχεις δικό σου λογιστή και δικηγόρο; Ζήτησα τις υπηρεσίες κάποιων επαγγελματιών αλλά εάν είχα τα λεφτά να τους πληρώσω, δεν θα χρειαζόμουν τις υπηρεσίες τους αυτές! Δεδομένου ότι το Δημόσιο δουλεύει σε ωράρια ... Δημοσίου, όπως και τα δικά μου, για μένα ήταν αδύνατο να ασχοληθώ. Προσπάθησα να πείσω τη γυναίκα μου αλλά μου δήλωσε πως δεν είναι διατεθειμένη να τρέχει σε Εφορίες και ΤΕΒΕ για χαζομάρες. Έτσι, έμεινα χωρίς προσωπική εταιρεία παροχής εκπαιδευτικών συμβουλών σε κάθε είδους στουρνάρια και ξύλα απελέκητα. Μπορείτε να γράψετε κάτι γι' αυτό, κύριε Πρετεντέρη μου;



2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)