to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δικηγόροι για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία και τη συννενόηση στα Βαλκάνια: «Στόχος μας η διασφάλιση πρόσβασης όλων των πολιτών στη δικαιοσύνη χωρίς διακρίσεις»

Κόντρα στο κλίμα των ημερών όπου επιχειρείται η ανάπτυξη εθνικισμών με την βεβήλωση του εβραϊκού Μνημείου στο ΑΠΘ, του Μνημείου του Ολοκαυτώματος αλλά και την φασιστική επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης τριάντα δικηγόροι της Θεσσαλονίκης υπογράφουν κείμενο με το οποίο συστήνουν τους «Δικηγόρους για την Ειρηνή, τη Δημοκρατία και τη συνεννόηση στα Βαλκανία».


Σκοπός της κίνησης αυτής  είναι η διάδοση και εμπέδωση των αρχών του «κράτους δικαίου» σε όλο το βαλκανικό χώρο (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, χώρες της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβία, Κύπρος, Αλβανία και Τουρκία), η διασφάλιση πρόσβασης όλων των πολιτών στο αγαθό της δικαιοσύνης χωρίς διακρίσεις, η διασφάλιση του δικαιώματος όλων των πολιτών σε «δίκαιη δίκη» ως μιας θεμελιώδους  σημαντικής εγγύησης για κάθε δημοκρατική κοινωνία, και η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών των βαλκανικών κρατών μέσα από κλίμα συνεννόηση.

Γενικότερα μέριμνα των δικηγόρων που πήραν την πρωτοβουλία είναι η συνεργασία με δικηγόρους όλων των Βαλκανικών χωρών έτσι ώστε όλοι οι πολίτες να απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα (ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά) χωρίς διακρίσεις.
 
Στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα «Οι δικηγόροι για την Ειρήνη τη Δημοκρατία και τη συνεννόηση στα Βαλκάνια» επεσήμαναν την οικουμενικότητα της  αξίας της δικαιοσύνης καθώς και ότι με τις Βαλκανικές χώρες την Σερβία, την Βουλγαρία κ.α μας συνέχουν δεσμοί και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να λύνουμε τις διαφορές μας. 
 
Ο Μανόλης Λαμτζίδης, δικηγόρος και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι στόχος της κίνησης αυτής είναι να συνδεθούν με δικηγόρους της Τουρκίας για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ παράλληλα τόνισε πως για το ζήτημα των δύο Ελλήνων Αξιωματικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη έχουν γίνει ήδη πολλές αναφορές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα ζητηθεί από τον αδελφοποιημένο σύλλογο εκεί να παρέμβει στο ζήτημα αυτό για να γίνει ταχεία δίκη των Ελλήνων στρατιωτικών και η απελευθέρωσή του. Επιπλέον με τον σύλλογο στο Μπλαγκόεβγκραντ υπάρχουν ισχυροί δεσμοί και θέματα από τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Λαμτζίδη, «μπορούμε να διδαχθούμε και με τον αντίστοιχο δικηγορικό σύλλογο στο Βελιγράδι υπάρχει η σκέψη για ανταλλαγή συναδέλφων και εξοικείωση με το δικαϊκό σύστημα εκεί».
 
 
«Μέσο για την επίτευξη των στόχων είναι η ειλικρινής αμοιβαία και τακτική συνεργασία των δικηγόρων και γενικότερα όλων των νομικών των Βαλκανικών κρατών καθώς και η ανταλλαγή απόψεων με τη διοργάνωση συναντήσεων και επισκέψεων στις έδρες των Δικηγορικών Συλλόγων για το επίπεδο ανάπτυξης των συστημάτων απονομής δικαιοσύνης και τη συγκριτική τους εξέταση» σημείωσε συγκεκριμένα ο κ. Λαμτζίδης υπογραμμίζοντας πως στην ομάδα μπορούν να ενταχθούν ασκούμενοι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές.
 
Η πρωτοβουλία ξεκαθάρισε ότι δεν δρά ανταγωνιστικά με τους Δικηγορικούς Συλλόγους, αλλά ενεργεί και δρα παράλληλα και ομόρροπα προς αυτούς.
 
Η Έρση Φωτοπούλου, πρώην μέλος του Δ.Σ. του δικηγορικού συλλόγου κάλεσε τον κάθε έναν που θέλει να συμβάλει στους σκοπούς της πρωτοβουλίας να δηλώσει παρών. «Δεν μας αρκεί να λένε από τον καναπέ μας ότι μας ενοχλούν οι αθλιότητες στην πόλη μας, εμείς αναλαμβάνουμε δραστηριότητα με την ιδιότητα των ελλήνων, μακεδόνων δικηγόρων και να καλέσουμε τον κόσμο να γίνει μαχητικός στην προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων» πρόσθεσε.
 
Η Ρωξάνη Κωνσταντζίκη, επίσης πρώην μέλος του Δ.Σ. του δικηγορικού συλλόγου αναφέρθηκε στις υπο ένταξη στην Ε.Ε. Βαλκανικές χώρες αλλά και σε αυτές που έχουν ενταχθεί τονίζοντας την προσπάθεια που ήδη γίνεται και θα ενταθεί για την πρόοδο στον τομέα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παράλληλα μίλησε για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν συλληφθεί, κρατηθεί και απολυθεί μεταξύ αυτών και των δικηγόρων που έχουν υποστεί διώξεις και υπό αυτήν την έννοια αναγκαιότητα είναι η «προστασία των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που βάλλονται. 
 
 
 Οι δικηγόροι που υπογράφουν την πρωτοβουλία είναι οι παρακάτω:
  
Μανόλης Λαμτζίδης, Πρ. Πρόεδρος ΔΣΘ, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς
Ρωξάνη Κωστατζίκη, πρ. μέλος ΔΣ ΔΣΘ, πρ. μέλος Αντιπροσωπείας ΔΣΘ στο CCBE (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων)
Έρση Φωτοπουλου, πρ. Ταμίας ΔΣΘ, πρ. Αντιπρόεδρος ΔΣ ΚΑΔΙΘ
Κώστας Αμπατζας , Πρόεδρος ΟΣΕΘ
Δημήτρης Τσελούδης
Θανάσης Αλεξόπουλος, μέλος ΔΣ ΔΣθ
Ηλίας Γκίνδης, μέλος ΔΣ ΔΣΘ
Ζηνοβία Καδηγιαννάκη
Λεωνίδας Σδούκος
Θρασύβουλος Τζίκας
Σάββας Ταυρίδης.
Κηπουρού Ελένη
Παπαθεοδωρου Κατερίνα
 
Αγλαϊα  Zωρδούμη 
Γιώργος Σάρλης, πρ. Γ. Γραμμ. Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Παρασκευή   Φιριπη
Χρήστος Λαμπάκης
Στάθης Σιαμέλης
Τσερβένης Χρήστος
Γρηγόρης Γ. Εδιρνέλης, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ωραιοκάστρου
Θεόφιλος Αλεξόπουλος
Αστέριος Παπαδημητρίου
Φωτεινή Αχτσίδου, πρ. μέλος ΔΣ ΔΣΘ 
Σκέντου Δέσποινα
Γιάννης Αντωνιάδης, Πρόεδρος Ο.Π.Ι.
Λίντια ΠΑΒΛΟΒΙΤΣ
Βασιλακάκης Γιάννης, πρ. μέλος ΔΣ ΔΣΘ
Μάχη Μαργαρίτη, πρ. μέλος ΔΣ ΚΑΔΙΘ
Αθηνά Γούλιαρου
Ολυμπία Χρυσάφη-Λάτσιου, μέλος ΔΣ ΕΥΑΘ
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)