to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:03 | 23.04.2018

Κοινωνία

Δίκη των «35» στη Μόρια: «Ουδέν συνεισέφεραν στο κατηγορητήριο οι μάρτυρες κατηγορίας»

Στην φράση «ουδέν συνεισέφεραν στο κατηγορητήριο οι μάρτυρες κατηγορίας», συνοψίζεται η θέση των συνηγόρων υπεράσπισης των 35 κατηγορουμένων για τα επεισόδια της Μόριας Λέσβου, τον Ιούλιο του 2017, των οποίων η δίκη συνεχίσθηκε σήμερα, Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018, στη Χίο, στο μικτό ορκωτό δικαστήριο.


Ισχυρότατη και σήμερα, όπως και την Παρασκευή που ξεκίνησε η δίκη,  η αστυνομική παρουσία μέσα κι έξω από την δικαστική αίθουσα, ενώ τη συνεδρίαση παρακολουθούν διεθνείς νομικοί παρατηρητές από την Ολλανδία, την Αγγλία και τη Γαλλία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι 35 μετανάστες κατηγορούνται για εμπρησμό, πρόκληση ταραχών, βλαβών σε αστυνομικούς και καταστροφή ιδιωτικής περιουσίας, αντίσταση και διατάραξη της κοινής ειρήνης και άλλα αδικήματα. Στο σύνολο τους, ωστόσο,  οι κατηγορούμενοι δήλωσαν ότι αρνούνται όλες τις κατηγορίες, ενώ υποστηρίζουν πως δεν υπήρξε εμπρησμός.

Η διαδικασία ξεκίνησε σήμερα με την εξέταση μαρτύρων κατηγορίας.

Όπως μεταδίδει το astraparis.gr που παρακολουθεί τη δίκη:

Στην φράση «ουδέν συνεισέφεραν στο κατηγορητήριο οι μάρτυρες κατηγορίας», συνοψίζεται η θέση των συνηγόρων υπεράσπισης των 35 κατηγορουμένων για τα επεισόδια της Μόριας Λέσβου, τον Ιούλιο του 2017, των οποίων η δίκη συνεχίσθηκε σήμερα, Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018, στη Χίο, στο μικτό ορκωτό δικαστήριο.

Η ακροαματική διαδικασία κατά την σημερινή ημέρα ολοκληρώθηκε περί τις 2.15 το μεσημέρι, με τις καταθέσεις μαρτύρων, αστυνομικών και ενός πυροσβέστη και θα συνεχισθεί την προσεχή Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018, με τα αναγνωστέα έγγραφα και τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης.

Με την ολοκλήρωση της εξέτασης των μαρτύρων κατηγορίας, οι συνήγοροι των 35 σχολιάζοντας ενώπιον του δικαστηρίου τις μαρτυρικές καταθέσεις τόνισαν ότι επρόκειτο για πανομοιότυπες καταθέσεις, οι οποίες και δεν απέδειξαν τις κατηγορίες που βαρύνουν κατά περίπτωση τους 35 κατηγορουμένους και ειδικότερα εκείνες της αντίστασης, της φθοράς, των σωματικών βλαβών και του εμπρησμού. Ειδικά δε για την τελευταία κατηγορία, που είναι και σε βαθμό κακουργήματος, επεσήμαναν ότι οι φωτιές είχαν προηγηθεί των συλλήψεων και μάλιστα αρκετές ώρες πριν.

Δεν αναγνωρίσθηκαν οι κατηγορούμενοι

Από τις μαρτυρικές καταθέσεις που ακολουθούν και τις οποίες δημοσιεύσαμε νωρίτερα, αλλά και από τις άλλες που ακολούθησαν, ουδείς εκ των μαρτύρων αναγνώρισε στο πρόσωπο των κατηγορουμένων κάποιον εκ των δραστών, με εξαίρεση την αμφιλεγόμενη κατάθεση του πυροσβέστη (βλέπε κατωτέρω).

Επίσης, για τους τρεις «αναγνωρισθέντες» από τον πυροσβέστη και συλληφθέντες από την πυροσβεστική υπηρεσία ένας μάρτυρας αστυνομικός κατέθεσε ότι τους είχε δει νωρίτερα να πετούν πέτρες και τους αναγνώρισε αργότερα, όταν τους είδε μέσα στο αστυνομικό τμήμα. Ο μάρτυρας δε αυτός δεν ήταν στην πρώτη γραμμή των διμοιριών των ΜΑΤ που αντιμετώπιζαν τα επεισόδια, αλλά εντός του ΚΥΤ και μάλιστα στον χώρο των γραφείων της υπηρεσίας ασύλου. Ο ίδιος μάρτυρας μίλησε για τον ελαφρύ τραυματισμό ενός αστυνομικού, καθώς και ενός μετανάστη που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Ούτε ο τότε υποδιοικητής είδε τους δράστες των επεισοδίων

Έτερος μάρτυρας ο τότε υποδιοικητής και νυν διευθυντής της αστυνομικής διεύθυνσης Λέσβου κατέθεσε ότι βρέθηκε στον χώρο του ΚΥΤ, στα γραφεία της υπηρεσίας ασύλου, όπου είδε αρχικά περί τα 70 – 80 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί απέξω και φώναζαν συνθήματα, στην συνέχεια έκαναν πορεία μέχρι την πύλη, επέστρεψαν, έκαναν νέα πορεία και μετά πετούσαν πέτρες. Κατέθεσε ότι κατεστράφη το αυτοκίνητό του, αλλά δεν είδε ποιος το έκανε, όπως επίσης ότι είδε φωτιές και κυρίως καπνούς, αλλά δεν ξέρει από πού και πώς προήρχοντο. Ο ίδιος αποχώρησε από το ΚΥΤ της Μόριας περί τις 12.30, δηλαδή πριν αρχίσει η αστυνομική επιχείρηση αντιμετώπισης των επεισοδίων και δεν ήταν παρών κατά την διάρκεια των συλλήψεων.

Επίσης, μία τελευταία μάρτυρας αστυνομικός από την υποδιεύθυνση ασφαλείας κατέθεσε ότι μετέβη στο ΚΥΤ μετά την λήξη των επεισοδίων για καταγραφή ουσιαστικά των ζημιών και των φθορών που είχαν προκληθεί.

Όλοι οι μάρτυρες μίλησαν για έκρυθμη κατάσταση, για συνθήματα, για πετροπόλεμο εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, για φωτιές ή καπνούς που είδαν, για φθορά αυτοκινήτων, αλλά ουδείς μπόρεσε να αναγνωρίσει ή να κατονομάσει (πλην του πυροσβέστη) κάποιον εκ των κατηγορουμένων για συγκεκριμένη εξ αυτών πράξη.

Περιορισμένες οι φωτιές, δύσκολη η επέκτασή τους μέσα στο ΚΥΤ

Κατετέθη, επίσης, ότι οι φωτιές εντός του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας, ήταν περιορισμένες σε κάδους απορριμμάτων ή σε μία σκηνή και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μαρτύρων ήταν μάλλον δύσκολο να μεταδοθεί η φωτιά και να προκαλέσει πυρκαγιά εντός του ΚΥΤ, η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ζωή όσων ήταν εντός του καταυλισμού.

Σχεδόν όλοι οι μάρτυρες, άλλοι με περισσή βεβαιότητα κι άλλοι σχεδόν, κατέθεσαν ότι εντός του ΚΥΤ είχαν παραμείνει μόνον όσοι ενεπλάκησαν στα επεισόδια, δηλαδή περί τα 200 έως 300 άτομα, όπως είπαν, ενώ οι λοιποί – δηλαδή πλέον των 3.000 ανθρώπων – είχαν διασκορπισθεί στους γύρω δρόμους προς Παναγιούδα και το χωριό Μόρια. Στις ερωτήσεις των συνηγόρων μόνον ένας εξ αυτών κατέθεσε ότι κτύπησαν σε κάποια κοντέινερ που ήταν άδεια, αλλά ουδείς κατέθεσε αν έγινε έλεγχος σε όλους τους οικίσκους του ΚΥΤ για την τυχόν παρουσία εντός αυτών ανθρώπων κατά την τετράωρη διάρκεια των επεισοδίων.

Τι κατέθεσαν αναλυτικά οι μάρτυρες

Ο τέταρτος μάρτυρας κατηγορίας, επίσης αστυνομικός, κατέθεσε ότι περίπου 200 μετανάστες τους πετούσαν πέτρες και εξ αυτών η διμοιρία του συνέλαβε 16. Διευκρίνισε δε ότι ο ίδιος δεν αντελήφθη κάποιους να βάζουν φωτιά.

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι και 16 συλληφθέντες από την διμοιρία του αναγνωρίσθηκαν στο αστυνομικό τμήμα όπου μετήχθησαν, ωστόσο τόνισε ότι αδυνατεί να αναγνωρίσει κάποιον από τους κατηγορουμένους στην αίθουσα.

Μούσκεμα τα έκανε ο πυροσβέστης μάρτυρας

Ο δεύτερος μάρτυρας κατηγορίας πυροσβέστης κατέθεσε ότι παρενέβη για κατάσβεση φωτιάς έξω από τον καταυλισμό της Μόριας στον παρακείμενο ελαιώνα.

Σύμφωνα με την μαρτυρία του είδε κάποιον που βγήκε από τον καταυλισμό ο οποίος έσκυβε καθώς προχωρούσε και μετά από λίγη ώρα στο σημείο εκείνο φάνηκαν φλόγες στα χόρτα.

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι αναγνωρίζει τρεις δράστες και όταν του ζητήθηκε να τους υποδείξει είπε ότι είναι οι τρεις τελευταίοι αριστερά στο τελευταίο κάθισμα.

Η πρόεδρος εκφώνησε τα ονόματά τους και σηκώθηκαν ο μεσαίος και οι δύο δεξιά από τους πέντε ο δε μάρτυρας είπε ότι τους αναγνωρίζει. Ωστόσο όταν ένας εξ αυτών διαμαρτυρήθηκε ο μάρτυρας είπε ότι εννοεί τους δύο αριστερά. Στην νέα εκφώνηση των ονομάτων των κατηγορουμένων πάλι σηκώθηκαν οι δύο εκ δεξιών και ο μεσαίος. Και πάλι ο πυροσβέστης μάρτυρας τους αναγνώρισε προκαλώντας την θυμηδία του μικρού ακροατηρίου ελλείψει και χώρου στην αίθουσα.

Ο ίδιος μάρτυρας δεν μπόρεσε να εξηγήσει πώς ενώ είδε τους υποτιθέμενους δράστες στις πέντε το απόγευμα οι ίδιοι έδιναν προανακριτικά κατάθεση στην αστυνομία της Μυτιλήνης 15 έως 20 λεπτά αργότερα σύμφωνα με τις εκθέσεις της αστυνομίας παρατήρησε ένας συνήγορος υπεράσπισης.

Ο τρίτος μάρτυρας κατηγορίας αστυνομικός επίσης δεν αναγνώρισε μεταξύ των κατηγορουμένων κάποιον από τους δράστες των επεισοδίων.

O επικεφαλής διμοιρίας των ΜΑΤ

Με την εξέταση του πρώτου μάρτυρα κατηγορίας αστυνομικού επικεφαλής διμοιρίας των ΜΑΤ πέρασε η πρώτη ώρα της δίκης των 35 κατηγορουμένων για τα επεισόδια στην Μόρια της Λέσβου τον Ιούλιο του 2017.

Ο μάρτυρας περιέγραψε την εξέλιξη των επεισοδίων και έκανε λόγο για οργανωμένο σχέδιο από άτομα που είχαν φτάσει στο σημείο των επεισοδίων με συγκρουσιακή διάθεση.

Ανέφερε ότι τις συλλήψεις των 35 διενέργησε άλλη ομάδα αστυνομικών κι όχι η δική του ενώ στις συνεχείς ερωτήσεις της προέδρου του μικτού ορκωτού δικαστηρίου κας Μαρίας Τομπάζη και των συνηγόρων υπεράσπισης, δεν αναγνώρισε κάποιον από τους κατηγορούμενους ως δράστης των επεισοδίων.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιοι συνελήφθησαν είπε «όσοι ήταν κοντά ή δεν πρόλαβαν να φύγουν την πατήσανε»!

Το δικαστήριο διέκοψε για λίγο και θα συνεχίσει με τις καταθέσεις των άλλων μαρτύρων κατηγορίας επίσης αστυνομικών.

Ισχυρότατη και πάλι η αστυνομική παρουσία μέσα κι έξω από την δικαστική αίθουσα, ενώ τη διαδικασία παρακολουθούν διεθνείς νομικοί παρατηρητές από την Ολλανδία, την Αγγλία και τη Γαλλία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)