to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:37 | 16.10.2020

Κοινωνία

Παρακάλια και δικαιολογίες από τους χρυσαυγίτες με στόχο την αναστολή - Τη Δευτέρα η εισαγγελική πρόταση

Τη Δευτέρα στις 11 το πρωί θα αγορεύσει η εισαγγελέας έδρας για τα αιτήματα των καταδικασθέντων, προκειμένου να τους χορηγηθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις τους. - Κάθε πιθανή και απίθανη δικαιολογία επιστράτευσαν οι καταδικασθέντες, ανάμεσά τους υψηλά στελέχη και πρώην βουλευτές


Τη Δευτέρα στις 11 το πρωί θα αγορεύσει η εισαγγελέας έδρας για τα αιτήματα των καταδικασθέντων, προκειμένου να τους χορηγηθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις τους. H συνεδρίαση της Παρασκευής σημαδεύτηκε από τις αστείες συνήθως δικαιολογίες  των χρυσαυγιτών, που περιλάμβαναν... τυρόπιτες, πεϊνιρλί, ζωοτροφές, αρρωστους συγγενείς κ.λπ., για να γλιτώσουν τη φυλακή.

Με αστείες δικαιολογίες εκλιπαρούν τώρα οι χρυσαυγίτες το δικαστήριο για να γλιτώσουν τη φυλακή. Τελευταίο αίτημα, πριν τη σημερινή διακοπή της συνεδρίασης ήταν αυτό που διατυπώθηκε από τον θεωρούμενο ως αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος επέλεξε να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο. Η υπεράσπισή του επικαλέστηκε ανεπανόρθωτη βλάβη, που όπως τονίστηκε έχει ήδη επέλθει στον ίδιο και στην οικογένειά του.

«Όλη αυτή η ιστορία κρίνεται επειδή σήκωσε το δεξί του χέρι, όχι γιατί έκανε κάτι άλλο», είπαν οι συνήγοροι και συνέχισαν: «Μιλάμε για έναν αρχηγό κόμματος. Αν ήθελε να φύγει, δεν θα το είχε κάνει για να αποφύγει και αυτή τη λοιδορία έστω, έξω από τη ΓΑΔΑ; Αλλά έμεινε εκεί, στο σπίτι του. Αν μπορούσαν να τον φέρνουν κάθε μέρα εδώ για να τον δικάζουν με τις χειροπέδες, θα το έκαναν. Ζητάνε την κεφαλή επί πίνακι του Μιχαλολιάκου. Είναι αδίστακτοι».

   Η υπεράσπιση υποστήριξε πως το κλείσιμο της εφημερίδας του κόμματος είναι ανεπανόρθωτη βλάβη, λέγοντας: «Έχει ερημώσει το κόμμα. Η οργάνωση. Δεν υπάρχει η φωνή αυτού του κόμματος και συγχαρητήρια στον think tank, που το σκέφτηκε. Τα κατάφεραν… Τον καταδίκασαν κάποιες εφημερίδες, που είχαν το πάνω χέρι».

Δεν επιστρέφει στην Ελλάδα, υποννοεί ο Γιάννης Λαγός

Το δικαστήριο ενήργησε μεροληπτικά εις βάρος μου. Με καταδίκασε βάσει εντολών. Θα προσφύγω στα ευρωπαϊκά δικαστήρια προκειμένου να αποδείξω το τι έλαβε χώρα» αναφέρεται σε δήλωση του Γιάννη Λαγού, που ανέγνωσε ο συνήγορός του στο δικαστήριο. Ο καταδικασμένος ευρωβουλευτής δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, καθώς βρίσκεται στις Βρυξέλλες ελέω της ευρωβουλευτικής του ιδιότητας. Ισχυρίστηκε δε πως επί «πεντέμισι χρόνια όφειλε η Δικαιοσύνη να αντιληφθεί όσα αντιλήφθηκαν εισαγγελείς και δικαστές» και πως «ενώ όφειλε να είναι τυφλή, αποδείχθηκε ότι ενεργούσε κατόπιν εντολών».

Η δήλωση του Γιάννη Λαγού ερμηνεύεται ως έμμεση -πλην σαφής- παραδοχή του πως δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Ελλάδα για να φυλακισθεί. Βάσει αυτών, θα πρέπει να ακολουθηθεί η εξής διαδικασία προκειμένου να βρεθεί σε σοφρωνιστικό κατάστημα, προκειμένου να εκτίσει την ποινή που του επιβλήθηκε: Οι ελληνικές ερχές θα πρέπει να στείλουν αίτημα άρσης της ασυλίας του στην Ευρωβουλή, η οποία θα αποφασίσει σχετικά. Υπενθυμίζεται πως η ευρωομάδα της Αριστεράς, δια των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του αντιπροέδρου της Ευρωβουλής Δημήτρη Παπαδημούλη, έχει ήδη στείλει πολλές σχετικές επιστολές στο προεδρείο του σώματος, ενημερώνοντάς το για τις εξελίξεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής και το ρόλο του Λαγού.

Κατόπιν οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εκδώσουν ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του Λαγού και οι βέλγικές αρχές να τον συλλάβουν και να τον εκδώσουν στην Ελλάδα.

«Να κρατήσετε "πισινή"», είπε στο δικαστήριο ο συνήγορος του Χρήστου Παππά

Να κρατήσει «πισινή» το δικαστήριο, ώστε αν έκανε λάθος «να μην αποβεί σε βάρος του κατηγορούμενου», ζήτησε ο συνήγορος του καταδικασθέντα σε 13 έτη κάθειρξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Χρήστου Παππά.

   «Ο χρόνος της κράτησης δεν επιστρέφεται πίσω», είπε ο συνήγορος του πρώην βουλευτή και ζήτησε από το δικαστήριο να μην διατάξει την έκτιση της ποινής του εντολέα του, ώστε αν έχει κάνει λάθος είτε στην απόφαση επί της ενοχής είτε επί της ποινής, αυτό να μην αποβεί σε βάρος του εντολέα του, ο οποίος αν οδηγηθεί στην φυλακή ουσιαστικά θα έχει εκτίσει την ποινή του ώσπου να γίνει το εφετείο.

   Νωρίτερα ο συνήγορος του Αρτέμη Ματθαιόπουλου επικαλέστηκε οικογενειακούς και οικονομικούς λόγους για την αίτηση του.

Και ο Hλίας Κασιδιάρης ζητά αναστολή και καταφέρεται κατά των... βίαιων διαδηλωτών της 7ης Οκτωβρίου

(φωτ. αρχείου)

Το κάποτε δεξί χέρι του Μιχαλολιάκου εμφανίστηκε σήμερα στο δικαστήριο για να ζητήσει αναστολή και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη μεγαλειώδη συγκέντρωση της 7ης Οκτωβρίου, την ημέρα της καταδίκης του ιδίου και των άλλων εγκληματιών της Χρ. Αυγής, βλέποντας μάλιστα... «βίαιους διαδηλωτές» (διαβάστε αναλυτικά)

Εμφανίστηκε και ο ...βιοπαλαιστής Γερμενής ή «Καιάδας» να ζητήσει αναστολή: «Δουλεύω στον Λαγό για να ζήσω»

(φωτ. αρχείου)

«Έχω αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή από το 2019. Δεν ασχολούμαι με την πολιτική και μετά από τρεις μήνες ανεργίας, τώρα εργάζομαι ως εξωτερικός συνεργάτης του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, με μισθό 525 ευρώ» πληροφόρησε το δικαστήριο ο Γιώργος Γερμενής, καταδικασμένος σε κάθειρξη 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, που εμφανίστηκε κι αυτός στο δικαστήριο για να υποστηρίξει το αίτημα να μην εκτίσει την ποινή του ως την έφεση (αναλυτικά)

Καλά νέα: Κλείνει και τη ναζιστοφυλλάδα της η Χρυσή Αυγή

Στα παράπλευρα καλά νέα της ημέρας, το «για ευνόητους λόγους» κλείσιμο της εφημερίδας της εγκληματικής οργάνωσης, όπως αναγκάστηκε να ανακοινώσει ο ίδιος ο Ν. Μιχαλολιάκος

Ο συνήγορος της Ζαρούλια ομιλεί περί δικαιωμάτων και ύστερα... ρίχνει λίγο ακόμα ρατσιστικό δηλητήριο

«Έχει θέσει τον εαυτό της στη διάθεση των Αρχών με όρους που δεν έχω δει ούτε στους πιο σκληρούς ποινικούς», ανέφερε η υπεράσπιση της Ελένης Ζαρούλια, ζητώντας να μην εκτίσει την ποινή των 6 ετών που της επιβλήθηκε ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο «τελευταίο δικαίωμα (της αναστολής) που απολαμβάνει και κάθε μη Έλληνας (!) καταδικασθείς», ρίχνοντας λίγο ακόμα ακροδεξιό δηλητήριο.

Σύμφωνα με την υπεράσπιση της πρώην βουλευτή και συζύγου του Νίκου Μιχαλολιάκου, η εντολέας του από το 2013 και επί σειρά μηνών βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό, με δικαίωμα μετακίνησης μόνο για τη φυλακή για να βλέπει τον σύζυγό της και για το φαρμακείο. «Αν δεν χορηγήσετε αναστολή προκαλείτε βλάβη στα δικαιώματα ενός κατηγορούμενου, που πρέπει να φτάσει στο Εφετείο μακριά από κραυγές, από αυτούς που θα ήθελαν να μην έχουν (σ.σ. οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής) ούτε το δικαίωμα για έφεση... Που ζητούν να μην τύχουν και του τελευταίου δικαιώματος, το οποίο απολαμβάνει και κάθε μη Έλληνας καταδικασθείς», τόνισε ο συνήγορος υπεράσπισης της Ελένης Ζαρούλια.

 «Βραχιολάκι» αντί φυλάκισης ζήτησε ο Γρέγος - Εμφανίστηκε ο Κασιδιάρης

Αντί έκτισης ποινής φυλάκισης ζήτησε κατ' οίκον περιορισμό με «βραχιολάκι» ο Αντώνης Γρέγος. Στο δικαστήριο έχει προσέλθει ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος προς το παρόν παραμένει εκτός της αίθουσας.

(Ο Αντώνης Γρέγος σε παλαιότερη φωτογραφία κρατώντας όπλο...)

Υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη -εάν οδηγηθεί στη φυλακή- επικαλέστηκε (και) ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος, καταδικασμένος σε κάθειρξη 6 ετών ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης, από το δικαστήριο όπου συνεχίζεται η συζήτηση επί των αιτημάτων αναστολής εκτέλεσης των ποινών των καταδικασμένων χρυσαυγιτών.

Η υπεράσπιση του Γρέγου ζήτησε, αντί άμεσης έκτισης, το δικαστήριο να διατάξει κατ' οίκον περιορισμό με χρήση ηλεκτρονικής επιτήρησης και δικαίωμα κίνησης στον Δήμο Θερμαϊκού όπου κατοικεί και στον Δήμο Θεσσαλονίκης όπου εργάζεται ως δημοτικός υπάλληλος.

«Δεύτερη ευκαιρία» ζητάει και ο πρώην βουλευτής Π. Ηλιόπουλος - Επιστράτευσε τον ιερέα αδελφό του

Μια δεύτερη ευκαιρία ζήτησε ο πρώην βουλευτής Παναγιώτης Ηλιόπουλος, καταδικασμένος σε 7ετή κάθειρξη, ο οποίος αυτοπροσώπως υποστήριξε το αίτημά του να μην οδηγηθεί στη φυλακή.  «Παρά την πικρία και τη στεναχώρια μου, ήρθα εδώ να υποστηρίξω το αίτημά μου. Έχω κλείσει 18 μήνες προφυλακισμένος και θα ήθελα να πάω ελεύθερος μέχρι το εφετείο. Δεκατρείς ημέρες μετά τη γέννηση της κόρης μου προφυλακίστηκα. Η σκληρότερη τιμωρία είναι ότι έβλεπα τα παιδιά μου να μεγαλώνουν από τη φυλακή. Ζητώ να μου δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία να ζήσω με την οικογένειά μου», τόνισε μεταξύ άλλων.

Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο ιερέας αδελφός του πρώην βουλευτή.

Οι δηλώσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής: Οργανωμένη κλάψα

Εξερχόμενοι από το Εφετείο, μετά την διακοπή της διαδικασίας, την Παρασκευή το απόγευμα, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, Κώστας Παπαδάκης και Χάρης Στρατής, σχολίασαν την υπερασπιστή γραμμή που ακολούθησαν οι κατηγορούμενοι, αλλά εξέφρασαν και την πεποίθηση ότι το Δικαστήριο πρέπει να τους οδηγήσει στην φυλακή.

   «Αν θα μπορούσα να συνοψίσω με τέσσερις λέξεις την εμπειρία από τις ημέρες αυτές της προσπάθειας των κατηγορουμένων για το ανασταλτικό αποτέλεσμα, θα έλεγα τις λέξεις "κλάψα, ποινή, Χρυσή Αυγή"» δήλωσε ο δικηγόρος των Αιγύπτιων ψαράδων, Κ. Παπαδάκης. Όπως σημείωσε ο ίδιος, «η Ελλάδα έχει μια μεγάλη παράδοση από πολιτικές δίκες και δίκες αστυνομικών σκευωριών και έχει διαμορφώσει ταυτόχρονα με αυτήν μια μεγάλη παράδοση υπερασπιστικής συμπεριφοράς των ανθρώπων οι οποίοι διώκονται, θεωρώντας τον εαυτό τους ως θύμα πολιτικής δίωξης. Αλλά ακόμα και οι κρατούμενοι του κοινού ποινικού δικαίου διαθέτουν και εκδηλώνουν μια υπερασπιστική αξιοπρέπεια και αυτοσυγκράτηση στις δίκες».

   Αναφερόμενος σε όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Δικαστηρίου, ο κ. Παπαδάκης είπε ότι «η πλειοψηφία των κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής τις ημέρες αυτές εκδηλώνει μια συμπεριφορά η οποία φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την ιδιότητα την οποία επικαλούνταν, τουλάχιστον στην εξάρτηση της δίκης, του πολιτικού αγωνιστή και διωκόμενου. Γιατί ο πολιτικός αγωνιστής έχει μάθει να κοιτάει με το κεφάλι ψηλά το δικαστήριο όταν βγαίνει από αυτό, είτε για να πάει στο σπίτι του, είτε για να πάει στη φυλακή και, πιο παλιά ακόμα, για να πάει στο εκτελεστικό απόσπασμα».

   «Σε μια οργανωμένη κλάψα», επιδίδεται, σύμφωνα με τον συνήγορο πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων ψαράδων, «εδώ και τρεις μέρες» η συντριπτική πλειοψηφία των κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής και ταυτόχρονα «στην επίκληση κάθε είδους αποδεικτικού μέσου και επιχειρήματος προκειμένου να ασκήσει συναισθηματική πίεση στο Δικαστήριο για να πάρει μια μικρή παράταση για τα λίγα χρόνια φυλακής στα οποία τους καταδίκασαν».

   «Άνθρωποι, που πριν λίγα χρόνια αισθάνονταν ότι θα κάνουν τη γη να τρέμει, τρέμουν οι ίδιοι σαν το ψάρι μπροστά στη δικαστική ετυμηγορία και πολιτικά στελέχη, που ορκίζονταν την αντίθεση τους στο κατεστημένο, εκλιπαρούν το Δικαστήριο υποσχόμενοι ότι δεν θα ξανασχοληθούν με την πολιτική» σχολίασε ο κ. Παπαδάκης, συμπληρώνοντας ότι «μόνο θυμηδία προκαλούν όλα αυτά», ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «το Δικαστήριο δεν πρόκειται να υποκύψει σε τέτοιες παραστάσεις». Κλείνοντας, ο κ. Παπαδάκης υπενθύμισε «τα λόγια του ποιητή που λέει "αν τη ζωή σου δεν μπορείς να κάνεις όπως την εθέλεις, τούτο τουλάχιστον προσπάθησε μην την εξευτελίζεις"».

   Από την πλευρά του, ο Χάρης Στρατής, δικηγόρος πολιτικής αγωγής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, δήλωσε σχετικά με τα αιτήματα των κατηγορουμένων για την αναστολή των ποινών ότι «εκπροσωπώντας τα θύματα, τόσο τους κομμουνιστές συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, όσο και τα υπόλοιπα θύματα της Χρυσής Αυγής, αλλά, και με την πίστη ότι εκφράζουμε τον ελληνικό λαό, θεωρούμε ότι πρέπει τα αιτήματα αυτά να απορριφθούν και οι εγκληματίες ναζιστές, κατηγορούμενοι της Χρυσής Αυγής, να οδηγηθούν στις φυλακές».

Η διαδικασία της Πέμπτης

Η χθεσινή διαδικασία αναλώθηκε κυρίως στις αιτήσεις ανασταλτικού από τα μέλη της οργάνωσης που καταδικάστηκαν και για επιπλέον πράξεις και μερικούς πρώην βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο Ηλίας Παναγιώταρος.

Χθες για πρώτη φορά από την έναρξη της δίκης εμφανίστηκαν στο δικαστήριο οι καταδικασθέντες πρώην βουλευτές Αρτέμης Ματθαιόπουλος, από τους επτά καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και οι Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και Παναγιώτης Ηλιόπουλος .

«Καλά παιδιά» και «οικογενειάρχες»...

Η υπεράσπιση με την εξέταση μαρτύρων και την νομική επιχειρηματολογία προσπαθεί να ισχυροποιήσει τα αιτήματα των κατηγορουμένων, θέτοντας θέματα που αφορούν τόσο την προσωπικότητα κάθε αιτούντα ώστε να αποδείξει πως δεν είναι επικίνδυνος κ.α όσο και της βλάβης που θα επέλθει από την κράτηση . Έτσι η "βεντάλια" που ανοίγεται στο δικαστήριο περιέχει την παράθεση λεπτομερών οικονομικών στοιχείων , σωρεία πληροφοριών για την οικογενειακή κατάσταση καθενός καθώς και άλλων που αφορούν ζητήματα υγείας . Στο πλαίσιο αυτό τονίζονται οι καλές σχέσεις με τα παιδιά , στις περιπτώσεις διαζευγμένων, η υγεία των γονιών, η αγαστή συνεργασία με αλλοδαπούς και άλλα . Χαρακτηριστική η περίπτωση της αστυνομικού που καταδικάσθηκε σε 7ετή κάθειρξη η οποία κάλεσε μάρτυρα, διερμηνέα Πακιστανικής υπηκοότητας με τον οποίο γνωρίστηκε στα δικαστήρια του Πειραιά σε δίκη συμπατριωτών του.

Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν τα αιτήματα των υπολοίπων κατηγορουμένων, ανάμεσα στους οποίους και οι περισσότεροι καταδικασθέντες πρώην βουλευτές. Αμέσως μετά θα δοθεί ο λόγος στην Εισαγγελέα για την πρόταση της.

Εφόσον η κ. Οικονόμου υποβάλει εισήγηση σήμερα και δεν ζητήσει χρόνο για να προετοιμαστεί , θα ξεκινήσουν οι δευτερολογίες της υπεράσπισης .

Με την ολοκλήρωσή τους το δικαστήριο θα πρέπει να διασκεφθεί και να μελετήσει εξατομικευμένα την κάθε περίπτωση ώστε να κρίνει για ποιους συντρέχει σοβαρός λόγος για την χορήγηση ανασταλτικού στην εκτέλεση της ποινής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)