to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:27 | 01.12.2017

Πολιτική

Δίκη SIEMENS: Κατάθεση Κάντα για Λυγινό και Όσβαλντ

Με την κατάθεση του Αντ. Κάντα συνεχίστηκε την Πέμπτη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη για το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.


Ειρήνη Προμπονά - Στο Κόκκινο

Στη δικάσιμο της Πέμπτη  για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κατέθεσε με την ιδιότητα του μάρτυρα ο… ήδη γνώριμος από το σκάνδαλο των εξοπλιστικών προγραμμάτων Αντώνιος Κάντας, πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμύνης και κατηγορούμενος στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.


Στην υπόθεση της Siemens ενώπιον του δικαστηρίου περιέγραψε την διακίνηση χρημάτων από μίζες μέσω των δύο τραπεζικών στελεχών, του Φάνη Λυγινού και του Ζαν Κλοντ Όσβαλντ,.

Όπως κατέθεσε ο ίδιος, άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό στην Dresdner Bank, με τη βοήθεια του τότε υπαλλήλου της τράπεζας και νυν κατηγορούμενο στο σκάνδαλο για την «αμαρτωλή» σύμβαση  8002/97 μεταξύ της Siemens και του ΟΤΕ, Φάνη Λυγινό, προκειμένου να διακινήσει το ποσό των 1,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Ερωτηθείς για τον λογαριασμό απάντησε πως «είχα πει στο Λυγινό ότι είχα κάποια χρήματα από τα Cornet, περίπου 500.000. ευρώ και ότι ήθελα να τα μεταφέρω. Μιλήσαμε και θεώρησα ότι είχε κάποιο τρόπο να με βοηθήσει. Δε μου είπε ότι θα τα δώσει σε κάποιο τρίτο πρόσωπο να τα μεταφέρει» ανέφερε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του ο μάρτυρας.

Διευκρίνισε πως τα χρήματα αυτά «προέρχονταν από το θέμα των εξοπλιστικών», ενώ πρόσθεσε πως όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της Siemens,  ο Φάνης Λυγινός, ο οποίος είχε ήδη σταματήσει να εργάζεται στην Dresdner Bank και εργάζονταν πλέον στην BNP Paribas, είχε αρχίσει να φοβάται.

Περιγράφοντας μάλιστα την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ο Λυγινός από τις εξελίξεις, ο Αντώνης Κάντας  είπε πως «ήταν σε κατάσταση αυτοκτονίας». Σε ό,τι αφορά την σχέση του με τον δεύτερο τραπεζικό στέλεχος, Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, με τον οποίο γνωρίστηκε μέσω του Λυγινού το 2003, δεν ήταν στενή.
 
Η διαδρομή του μαύρου χρήματος μέσω… άλλου σκανδάλου

Ο Αντώνης Κάντας στην κατάθεσή του αναφέρθηκε και στους τρόπους διακίνησης «μαύρου» χρήματος, οι οποίοι, αν και αφορούσαν το σκάνδαλο των εξοπλιστικών και δεν είχαν σχέση με την υπόθεση της Siemens παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο ίδιος αποκάλεσε τις μίζες με… ιδιαίτερα κομψό τρόπο ονομάζοντας τες  «κόστος προώθησης». Αυτό το… «κόστος προώθησης» σύμφωνα με τον Α. Κάντα  «ήταν ενσωματωμένο στο τίμημα των όπλων», ενώ ο ίδιος όπως εξήγησε στο δικαστήριο έλαβε περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να μην δημιουργηθούν καθυστερήσεις στο φάκελο, όχι για να παίρνει αποφάσεις  και κατέληξε λέγοντας:

«Αφού δόθηκαν αυτά τα χρήματα σε μένα, ο καθένας μπορεί να φανταστεί τί πήγαινε σε αυτούς που αποφάσιζαν για την προμήθεια των προγραμμάτων». Τέλος ο μάρτυρας εκτίμησε πως ο κύριος όγκος των χρημάτων που διακινήθηκαν πήγαινε σε πολιτικά πρόσωπα.

 

tags: Siemens

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)