to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:21 | 21.06.2017

πηγή: stokokkino.gr

Κοινωνία

Δίκη Siemens: «Επωφελής η σύμβαση για τον ΟΤΕ» κατέθεσε ο Βασίλης Ραπάνος

Με τον πρώην πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ΟΤΕ (περίοδος Νοέμβριος 1998 - Απρίλιος 2000) Βασίλη Ράπανο συνεχίστηκε χτες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και την «αμαρτωλή» σύμβαση 8002/97 του ΟΤΕ.


Ο μάρτυρας καταθέτοντας στο δικαστήριο υποστήριξε πως η συγκεκριμένη σύμβαση ήταν επωφελής για τον Οργανισμό. « Ο νομικός σύμβουλος του ΟΤΕ  κ. Ξυπολιάς  μας είχε διαβεβαιώσει ότι η πρώτη εκτελεστή συμφωνία υλοποιήθηκε απολύτως και άρα ήταν επωφελής για τον Οργανισμό. Έτσι δώσαμε εντολή να προχωρήσουν η δεύτερη και η τρίτη κατά σειρά. Η γνώμη των νομικών συμβούλων πρόσθεσε ήταν ότι οι συμβάσεις έχουν υπογραφεί και αφού δεν υπάρχουν παρεκκλίσεις, οι εκτελεστές συμφωνίες θα πρέπει να προχωρήσουν».

Aναφερόμενος μάλιστα στην Price Waterhouse Cooper πρόσθεσε ότι παρείχε εκτεταμένη ενημέρωση για την πορεία των συμφωνιών και την εκτέλεσή τους, καθώς και την διαβεβαίωση πως αυτές διεξάγονταν κανονικά και συνεπώς ήταν επωφελής για τον ΟΤΕ.
Ο μάρτυρας κατέθεσε ακόμη πως «είχαμε δώσει εντολή αν υπάρξουν άλλες ανάγκες σε τηλεπικοινωνιακό υλικό, αυτές να καλυφθούν μέσω νέων διαγωνισμών και όχι με επέκταση των ήδη υπαρχουσών συμβάσεων».
 
Κατά την εξέτασή του από την έδρα του δικαστηρίου ρωτήθηκε από τον Πρόεδρο:
 
Πρόεδρος: Το σκάνδαλο της Siemens εμφανίζεται να εκδηλώνεται κατά τη περίοδο της δικής σας θητείας στον ΟΤΕ. Τί εντύπωση σας προκαλεί αυτό;
 
Μάρτυρας: Τα θέματα ηθικής ήταν πάντα αδιαπραγμάτευτα για μένα. Γι’ αυτό είχα ζητήσει άλλωστε και την  απομάκρυνση ενός εκ των κατηγορουμένων επειδή μου αντιμίλησε. Πόσο μάλλον αν υπήρχε θέμα χρηματισμού.
 
Ένταση προκλήθηκε μεταξύ της Εισαγγελέως και συνηγόρου υπεράσπισης με αφορμή τον τρόπο τρόπος με τον οποίο η Εισαγγελέας έκανε ερωτήσεις της προς τον μάρτυρα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι εντάσεις αυτές είναι αρκετά συχνές, ενώ εντύπωση προκαλεί και ο διάλογος που ανοίγεται μεταξύ έδρας και συνηγόρων υπεράσπισης όταν υπάρχει διαφωνία προς την διαδικασία ή παρατήρηση, σε αρκετές από τις δικασίμους της συγκεκριμένης υπόθεσης.  Χαρακτηριστικό είναι το  απόσπασμα που ακολουθεί την ώρα που η Εισαγγελέας εξέταζε τον μάρτυρα και ενας από τους συνηγόρους διερωτήθηκε φωναχτά «τι λέει» η Εισαγγελέας:
 
Εισαγγελέας: Θεωρείτε λογικό το τίμημα να μετακυλύεται στη σύμβαση;
 
Συνήγορος: Η ερώτηση είναι υποθετική. Εδώ δεν είμαστε για να ανταλλάσσουμε απόψεις  περί του τί είναι λογικό. Εδώ συζητάμε επί πραγματικών περιστατικών. Η ερώτηση είναι εκτός δικονομίας.
 
Εισαγγελέας: Ρωτώ αν ζημιώθηκε περαιτέρω ο ΟΤΕ
 
Συνήγορος: Τι λέτε;
 
Εισαγγελέας: Εσείς τι λέτε. Πώς μου απευθύνεστε έτσι; Είναι τουλάχιστον απρέπεια
 
Συνήγορος: Δεν το είπα εγώ, ξέρω πολύ καλά τι λέω!
 
Εισαγγελέας: Κι εγώ τι ακούω!
 
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρόεδρος ζητώντας να πέσουν οι τόνοι και να συνεχίσει η Εισαγγελέας τις ερωτήσεις όμως αυτό δεν κατέστη απολύτως δυνατό καθώς η ένταση, μεταξύ συνηγόρου και Εισαγγελέως, συνεχίστηκε:
 
Εισαγγελέας: Έχω δικαίωμα να διατυπώνω ερωτήσεις. Τόσο πολύ ενοχλούν; Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο συγκεκριμένος συνήγορος πυρπολεί τη διαδικασία!
 
Συνήγορος: Να ανακαλέσει!
 
Εισαγγελέας: Δεν ανακαλώ!
 
Η επόμενη δικάσιμος έχει οριστεί στις 27 Ιουνίου, στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών.

Ειρήνη Προμπονά

tags: Siemens, δίκη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)