to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δίκη μελών Ρουβίκωνα: Κατέρρευσε το κατηγορητήριο από την πρώτη ημέρα

Για τις 29 Οκτωβρίου διέκοψε τη δίκη κατά δύο μελών του Ρουβίκωνα, οι οποίοι κατηγορούνται για δολοφονία εμπόρου ναρκωτικών, ωστόσο το κατηγορητήριο φαίνεται πως κατάπεσε ήδη από την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα.


«Η αστυνομία μου είπε ότι αν βοηθήσω θα αφεθώ ελεύθερη» δήλωσε η βασική μάρτυρας κατηγορίας κατά των Γ. Καλαϊτζίδη και Ν. Ματαράγκα, διαλύοντας με το... καλημέρα το κατηγορητήριο κατά των δύο μελών της οργάνωσης.

Ειδικότερα, οι Γιώργος Καλαϊτζίδης και Νίκος Ματαράγκας κατηγορούνται για ηθική και φυσική αυτουργία στη δολοφονία του εμπόρου ναρκωτικών με το προσωνύμιο «Χαμπίμπι», το 2016 στα Εξάρχεια με τη σύλληψη και την δίκη τους να έχει δημιουργήσει πολλές αντιδράσεις και μεγάλο κύμα συμπαράστασης.

Τόσο τα μέλη του Ρουβίκωνα όσο και η υπεράσπισή τους έχουν καταγγείλει εξ αρχής ότι το κατηγορητήριο είναι στημένο και στόχο έχει την εξόντωσή τους εξαιτίας της πολιτικής και κοινωνικής τους δράσης.

Ήδη, σήμερα, η κατάθεση της βασικής μάρτυρα δείχνει πως το κατηγορητήριο οδεύει προς πανηγυρική κατάθεση, καθώς η νεαρή γυναίκα φέρεται να δήλωσε ότι η αστυνομία καθοδήγησε, ουσιαστικά, την κατάθεσή της.

Η ίδια υποστήριξε ότι κατά την αρχική της κατάθεση ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών, είχε συλληφθεί την προηγούμενη ημέρα με την κατηγορία της διακίνησης, ενώ δήλωσε ευθέως «μην βασιστείτε σε εμένα, εγώ δεν υπέδειξα κανέναν. Η αστυνομία που έδειχνε φωτογραφίες ανθρώπων και με ρωτούσε εάν τους έχω δει γενικά στα Εξάρχεια».

Σε άλλο σημείο η μάρτυρας επισήμανε «δεν μπορώ να απαντήσω σε τίποτα από αυτά που με ρωτάτε. Δεν έπρεπε να είμαι καν εδώ. Δεν γνωρίζω τίποτα. Δεν θεωρώ ότι τα έχω πει κ έτσι ακριβώς όπως είναι στην κατάθεση. Η αστυνομία μου είπε ότι αν βοηθήσω θα αφεθώ ελεύθερη. Ήμουν την ίδια εποχή κατηγορούμενη για διακίνηση. Δεν θυμάμαι τίποτα δεν μπορώ να κατηγορήσω έναν άνθρωπο έτσι. (…) Μου είπαν ότι θα με αν τους βοηθήσω και ενδεχομένως να είναι γραμμένα παραπάνω πράγματα από αυτά που έχω πει στην κατάθεση. Τα λόγια μου δεν είναι ακριβώς αυτά που γράφονται στο χαρτί. Δεν μπορώ να πω με απόλυτη σιγουριά ότι τα έχω πει αυτά».

Χαρακτηριστικός ο διάλογος με τον συνήγορο υπεράσπισης κατηγορουμένων.

Κώστας Παπαδάκης: Η αιτία που συλληφθήκατε είχε σχέση με διακίνηση ναρκωτικών;
Μάρτυρας: Ναι
Κώστας Παπαδάκης: Την ίδια ημερομηνία με εσάς έχουν καταθέσει άλλοι 8 μάρτυρες για την ίδια υπόθεση, που σήμερα απουσιάζουν. Ήταν συγκατηγορούμενοί σας;
Μάρτυρας: Ναι ήταν στην ίδια υπόθεση με εμένα. Είχαμε συλληφθεί μαζί στις 12 του μήνα. Στις 13 καταθέσαμε για την ανθρωποκτονία.
Κώστας Παπαδάκης: Γνωρίσετε τι έχουν απογίνει;
Μάρτυρας: Δεν έχω καμία επαφή με κανέναν. Κάποιοι είναι ακόμα φυλακή αλλά όσοι βγήκαν δεν ξέρω τι πορεία ακολούθησαν.
Κώστας Παπαδάκης: Η κατάθεση σας είναι πολυσέλιδη και δεν διακόπτεται από ερωτήσεις. Ήσασταν σε θέση να πείτε 4 σελίδες πράγματα χωρίς ερωτήσεις;
Μάρτυρας: Όχι δεν ήμουν.
Κώστας Παπαδάκης: Όταν διατυπώθηκε η κατάθεση πριν υπογράψετε τη διαβάσατε;
Μάρτυρας: Οχι.

Η μάρτυρας μίλησε για το μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή των Εξαρχείων με εμπόρους ναρκωτικούς, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει κλίμα φόβου στους κατοίκους, ενώ αναφορικά με το θύμα επισήμανε ότι «ήταν ιδιαίτερος προκλητικός και τσακωνόταν συνέχεια. Ο Χαμπίμπι ήταν μπλεγμένος με τα ναρκωτικά δημιουργούσε φασαρίες πουλούσε ναρκωτικά. Υπήρχε πρόβλημα στην περιοχή γιατί ήταν η πλατεία γεμάτη εμπόρους και χρήστες και δεν μπορούσε να περάσει κανείς».

Αίσθηση προκάλεσε και η εμφάνιση της δεύτερης μάρτυρα, η οποία είχε παρουσιαστεί από τις αρχές ως γιατρός, ωστόσο είναι νοσηλεύτρια. Η γυναίκα σημείωσε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί κλήθηκε να καταθέσει αφού δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με την υπόθεση, ενώ εκτίμησε ότι μπορεί να έχει κληθεί επειδή…. είχε γίνει επεισόδιο με μέλη του Ρουβίκωνα το 2018 στον χώρο εργασίας της.

Στο βήμα βρέθηκε στη συνέχεια και μια γυναίκα η οποία εργαζόταν στην περιοχή την ημέρα της δολοφονίας και ήταν αυτόπτης μάρτυράς.

Και αυτή, με τη σειρά της, κατέρριψε αφήγημα περί εμπλοκής των Καλαϊτζίδη – Ματαράγκα δηλώνοντας απολύτως σίγουρα για τα ρούχα που φορούσε ο δράστης, αλλά και προς τα πού κινήθηκε μετά τους πυροβολισμούς. 

«Είμαι λογίστρια, τότε δούλευα πολύ κοντά στο σημείο, επί της Θεμιστοκλέους, εκείνη την ημέρα άκουσα πυροβολισμούς σηκώθηκα και πήγα στο παράθυρο και είδα την εικόνα κάποιου ανθρώπου να κρατάει ένα πιστόλι και κατάλαβα ότι αυτό που άκουσα ήταν πυροβολισμοί. Φορούσε Full Face με γυαλιστερη κουκούλα πράγμα που μου έκανε εντύπωση. Είμαι 100% σίγουρη ότι δεν υπήρχε κράνος. Φορούσε ένα χακί μπουφάν τύπου στρατιωτικό μακρυμανικο ενώ ήταν Ιούνιος και έκανε ζέστη. Ή ήταν σκουρόχρωμο το χέρι του ή φορούσε γαντα. Ήταν πολύ νευρικός κινούνταν νευρικά με το όπλο στο χέρι. Πρέπει να ήταν πολύ αδύνατος. Δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να πω κάτι για τους κατηγορούμενους. Εγώ είδα μόνο έναν. Τον δεύτερο τον είδε ο συνάδελφός μου. Ήταν πεζός. Έφυγε προς την Ερεσού. Δεν υπήρχε μηχανή και δεν ακούστηκε μηχανή. Ήταν πεζόδρομος. Είμαι σίγουρη»  δήλωσε χαρακτηριστικά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)