to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:22 | 13.10.2020

Κοινωνία

Δίκη Χρυσής Αυγής: Aπορρίφθηκε το αίτημα Λαγού - Σήμερα οι εισηγήσεις για τις ποινές (ενημέρωση)

Σήμερα, Tρίτη και 13, στις 11 η συνέχεια της συνεδρίασης, με την πρόταση της εισαγγελέως επί των ποινών - Τον γνωστό χουντικό Κων. Πλεύρη επιστράτευσε χτες ο Γ. Λαγός σε μια απέλπιδα προσπάθεια να καθυστερήσει τον εγκλεισμό του - Κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης... όλου του δικαστηρίου, που απορρίφθηκε τελικά από νέα σύνθεση - Κανένα ελαφρυντικό για τους «7» της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης όπως και για τους 16 από τους 20 βουλευτές της ΧΑ. Ελαφρυντικά στους πρώην βουλευτές Μπούκουρα, Αλεξόπουλο, Αρβανίτη και Μίχο


Σήμερα, Tρίτη 13/10, στις 11 η συνέχεια της συνεδρίασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής, με την πρόταση της εισαγγελέως επί των ποινών, όπως ανακοίνωσε χτες η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μ. Λεπενιώτη, που επανήλθε στην έδρα μετά την απόρριψη, από άλλη, έκτακτη σύνθεση, του αιτήματος Λαγού για εξαίρεση των δικαστών.

Αντιμέτωπη με τις ανώτατες προβλεπόμενες ποινές είναι πλέον η διευθυντική ομάδα και μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που δεν έλαβαν ελαφρυντικό καθώς σήμερα αρχίζει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την ανακοίνωση της τιμωρίας που θα επιβάλει το δικαστήριο για όσα τους καταλογίζει.

Η διαδικασία σήμερα το πρωί στις 11 αναμένεται να ξεκινήσει με την Εισαγγελέα Έδρας  Αδαμαντία Οικονόμου η οποία θα υποβάλει την πρότασή της για τις ποινές που θα πρέπει να επιβληθούν σε κάθε κατηγορούμενο με βάση την χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου επί των ελαφρυντικών.

Μετά την εισαγγελική λειτουργό ο λόγος δίνεται στην υπεράσπιση . Με την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων το δικαστήριο αφού διασκεφθεί θα ανακοινώσει την απόφαση του για το ύψος της ποινής ενός εκάστου κατηγορούμενου.

Πιθανολογείται πως η σημερινή διαδικασία θα εξαντληθεί με τις αγορεύσεις της υπεράσπισης ώστε αύριο αφού ανακοινωθούν οι ποινές το δικαστήριο να ασχοληθεί και με το κρίσιμο ζήτημα του ποιοι από τους καταδικασθέντες θα λάβουν ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Ποιοι δηλαδή θα παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της έφεσης της υπόθεσης και αν και ποιοι θα οδηγηθούν στην φυλακή.

Αν το δικαστήριο δεν χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση σε απόντα κατηγορούμενο, ο γραμματέας της έδρας θα διαβιβάσει στην Εισαγγελία Εκτελέσεως Ποινών διατακτικό με απόσπασμα της απόφασης ώστε να διαβιβαστεί στην Αστυνομία και να μεριμνήσει για την σύλληψη του καταδικασθέντα.

Το δικαστήριο χορήγησε ελαφρυντικό από την ομάδα των καταδικασθέντων πρώην βουλευτών μόνο στους  Στάθη Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο ( καλή συμπεριφορά μετά την πράξη) Μιχάλη- Αβράμη Αρβανίτη ( σύννομο βίο) και Νίκο Μίχο ( ειλικρινής μεταμέλεια). Έτσι το πλαίσιο ποινών για αυτούς κυμαίνεται από 1 έως 5 έτη.

Η διευθυντική ομάδα της οργάνωσης, Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Χρήστος Παπάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος , οι οποίοι δεν έλαβαν κανένα ελαφρυντικό , έχει πλαίσιο ποινών 10 έως 15 έτη.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς, ένοχος για την δολοφονία Φύσσα είναι αντιμέτωπος ακόμη και με ισόβια κάθειρξη ενώ με πολυετείς καθείρξεις κινδυνεύουν οι συγκατηγορούμενοί του που δεν έλαβαν ελαφρυντικό, όπως ο Ιωάννης Καζαντόγλου, Γιώργος Πατέλης, Αναστάσιος Πανταζής κ.α στους οποίους δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.

Από την ομάδα των κατηγορουμένων για την δολοφονία Φύσσα έλαβαν το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη οι Γεώργιος Δήμος και Γεώργιος Σκάλκος.  Επίσης χορηγήθηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας στους Αναστάσιο Μάριο Αναδιώτη, Γεώργιο Χρήστο Τσακανίκα και Αριστοτέλη Χρυσαφίτη (ένταξη και υπόθεση Φύσσα), Δημήτριο Αγριογιάννη, Μάρκο Ευγενικό, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και Θωμά Μαριά (ένταξη και Αιγύπτιοι αλιεργάτες) και Χρήστο Αντώνιο Χατζηδάκη (ένταξη και υπόθεση ΠΑΜΕ, που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα).  Το πλαίσιο ποινών για αυτούς όσον αφορά την ένταξη είναι έως 5 έτη ενώ στην ποινή θα προστεθούν και τα έτη κάθειρξης ή φυλάκισης για τις άλλες πράξεις για τις οποίες κρίθηκαν ένοχοι.

Απορρίφθηκε το αίτημα Λαγού για εξαίρεση

Λίγο μετά τις 7 χτες το απόγευμα, και ύστερα από 3ωρη διακοπή, το δικαστήριο, με νέα σύνθεση, απέρριψε το αίτημα Λαγού για εξαίρεση της αρχικής σύνθεσης του δικαστηρίου (πλην της εισαγγελέως). 

Μετά από τρεις ώρες διάσκεψη η σύνθεση που ορίστηκε να εξετάσει το αίτημα που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής ανακοίνωσε την απόφαση της σύμφωνα με την οποία τα επιχειρήματα του αιτούντα δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την έκφραση δυσπιστίας προς το δικαστήριο καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί την παράθεση συγκεκριμένων περιστατικών που να έχουν λάβει χώρα στο δικαστήριο και όχι την αντίληψη του αιτούντος για γεγονότα που έγιναν εκτός του δικαστηρίου.

Από τις 4 το απόγευμα της Δευτέρας είχε  διακόψει το δικαστήριο τη συνεδρίασή του για να αποφανθεί επί του αιτήματος εξαίρεσης της σύνθεσης όλου του δικαστηρίου που κατέθεσε ο γνωστός ακροδεξιός Κωνσταντίνος Πλεύρης, τον οποίο έφερε στο Εφετείο, διορίζοντάς τον συνήγορό του, ο καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός παίζοντας «καθυστερήσεις»... (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω).

Να σημειωθεί ότι μετά την κατάθεση του αιτήματος εξαίρεσης, το δικαστήριο διέκοψε και επανήλθε με άλλη σύνθεση (με την ίδια εισαγγελέα) και κατόπιν διέκοψε ξανά για να αποφανθεί επί του αιτήματος Λαγού, το οποίο και τελικά απέρριψε.

Ένταση με χρυσαυγίτες χτες στο Εφετείο:

Ισχυρή είναι στη συγκέντρωση η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων.

-> Διαβάστε ακόμη: Δέκα οι συλλήψεις χρυσαυγιτών έξω από το Εφετείο Αθηνών

Καθυστερήσεις παίζει ο Λαγός

Αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου από τον Λαγό, ο οποίος όρισε νέο του συνήγορο τον Κων/νο Πλεύρη

Εντός του δικαστηρίου ο καταδικασθείς δεν έχει δικαίωμα λόγου σε αυτήν την φάση της δίκης.

Λαγός: Θέλω να καταθέσω αίτημα εξαίρεσης ολόκληρου του δικαστηρίου επειδή υπάρχει καταπάτηση του τεκμηρίου της αθωότητας, καθώς και άμεση και έμμεση παρέμβαση από τον πρωθυπουργό της χώρας, οι οποίοι σας πίεσαν, και θα εισφέρω στοιχεία ως προς αυτά.
Πρόεδρος: Μπορείτε να εξειδικεύσετε τα στοιχεία;
Λαγός: Θα τα εξειδικεύσει ο συνήγορός μου
Πρόεδρος: Εδώ είναι ο συνήγορός
Λαγός: Θα διορίσω νέον, τον κύριο Κωνσταντίνο Πλεύρη
Πρόεδρος: Σε μισή ώρα να είναι εδώ

(Φωτογραφία για το Left: Άγγελος Καλοδούκας)

Διαβάστε επίσης:

Δ. Παπαδημούλης: Η θέση του Γ. Λαγού δεν είναι στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά στη φυλακή

K. Παπαδάκης: Προσχηματική η αίτηση εξαίρεσης από τον ναζιστή Γ. Λαγό με τον ναζιστή συνήγορό του Κ. Πλεύρη

«Σήμερα, μια ιστορική μέρα, που γιορτάζουμε την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, ο ναζιστής Γιάννης Λαγός με τον επίσης ναζιστή, δάσκαλο δικηγόρο του Κωνσταντίνο Πλεύρη, υπέβαλε αίτηση εξαίρεσης του δικαστηρίου αναφέροντας ότι το δικαστήριο υπέκυψε σε πολιτικές παρεμβάσεις. Πέρα από το ψεύδος της, είναι μια αίτηση απαράδεκτη καταχρηστική και αόριστη νομικά» τονίζει ο ο δικηγόρος των Αιγυπτίων ψαράδων, Κώστας Παπαδάκης, που επισήμανε με νόημα ότι το αίτημα εξαίρεσης δεν αφορούσε την εισαγγελέα, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η αίτηση θα απορριφθεί (διαβάστε αναλυτικά)

Θ. Καμπαγιάννης: Αξιολύπητο θέαμα η υποβολή αίτησης του Λαγού

«Είναι κρίμα που δεν ζει ο Μπρεχτ να δει τον ναζιστή συμμορίτη Λαγό, σε ρόλο Μακχήθ, να προσέρχεται σήμερα στο δικαστήριο», σχολίασε ο συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής, Θανάσης Καμπαγιάννης. Συγκεκριμένα έγραψε:

«Ο "άσος" του Λαγού ήταν η υποβολή αίτησης εξαίρεσης κατά των δικαστών της σύνθεσης που τον καταδίκασαν. Το θέαμα ήταν αξιολύπητο, αλλά έγινε και γκροτέσκο όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Λαγός δεν μπόρεσε να πείσει ΟΥΤΕ τους συνηγόρους του και αναγκάστηκε να διορίσει άλλον συνήγορο, τον γνωστό για τις εθνικοσοσιαλιστικές του απόψεις Πλεύρη.

Το δικαστήριο διέκοψε για να έρθει ο Πλεύρης και να συγκεκριμενοποιήσει το αίτημα. Το δικαστήριο μπορεί να απορρίψει ως προδήλως καταχρηστικό το αίτημα (να μην κατέβει δλδ άλλη σύνθεση να δικάσει την αίτηση). Ελπίζω να το πράξει και να συνεχίσει με τις ποινές, αφού έχει ήδη απορρίψει τα ελαφρυντικά για τους 7 της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και την μεγάλη πλειοψηφία των κατηγορουμένων».

«Απαιτούμε μία και μόνο απόφαση»

«Να επιβληθούν οι ανώτερες ποινές στους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής», είναι το αποφασιστικό μήνυμα που στέλνουν συνδικάτα, ομοσπονδίες, φοιτητικοί σύλλογοι και μαζικοί φορείς, με τη νέα συγκέντρωση που πραγματοποιούν έξω από το Εφετείο Αθηνών. Στη συγκέντρωση συμμετέχει πλήθος κόσμου, ενώ στα πανό αναγράφεται: «Δεν ξεχνάμε. Απαιτούμε μια μόνο απόφαση. Στη φυλακή οι ναζιστές δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής».

Πανηγυρισμοί για την απόφαση

Στο άκουσμα της είδησης ότι το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους επτά καταδικασθέντες για την διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης το συγκεντρωμένο πλήθος μπροστά στο Εφετείο ξέσπασε σε χειροκροτήματα φωνάζοντας «ο λαός απαιτεί οι φασίστες φυλακή».

Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν οι συγκεντρωμένοι τη Μάγδα Φύσσα κατά την άφιξή της στο Εφετείο για την συνέχιση της δικονομικής διαδικασίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η άφιξη της Μάγδας Φύσσα στο Εφετείο:

Απαγορεύτηκε η φασιστοσύναξη στο Εφετείο

Το θράσος για άλλη μια φορά περισσεύει από τη Χρυσή Αυγή, καθώς ο Γιάννης Λαγός κάλεσε σε "συγκέντρωση" συμπαράστασης στο πρόσωπο του έξω από το Εφετείο, όπου διεξάγεται η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χ.Α. Με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, απαγορεύτηκε η συγκέντρωση των χρυσαυγιτών.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, "η απαγόρευση της συνάθροισης επιβάλλεται καθώς από τη διεξαγωγή της εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, λόγω σφόδρα πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας, ενώ απειλείται σοβαρά η διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην συγκεκριμένη περιοχή, η κυκλοφορία οχημάτων και πεζών και η λειτουργία των εγκαταστάσεων του δικαστικού συγκροτήματος (Αρειος Πάγος, Εφετείο, Πρωτοδικείο, Πταισματοδικείο, Ειρηνοδικείο).

Οπως αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ "οι οργανωτές δεν γνωστοποίησαν στην κατά τόπον αστυνομική Αρχή, την πρόθεσή τους να καλέσουν το ευρύ κοινό να συμμετάσχει, σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ως οφείλουν, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο. Η απόφαση έχει αναρτηθεί στη "Διαύγεια" και στο www.hellenicpolice.gr στο ειδικό banner για τις αποφάσεις αστυνομικών υπηρεσιών σχετικά με συναθροίσεις, συγκεντρώσεις και πορείες".

Την περασμένη Παρασκευή ο ευρωβουλευτής Γ. Λαγός  οποίος εξελέγη με την σημαία της Χρυσής Αυγής και στη συνεχεία ανεξαρτητοποιήθηκε σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις είχε δηλώσει πως αν είναι αρνητικός σε τεστ κορωνοϊού θα εμφανιστεί στο ακροατήριο του δικαστηρίου.

Προχτές μέσω του twitter ενημέρωσε ότι το τέστ βγήκε αρνητικό και έτσι θα μπορέσει να παραβρεθεί στο δικαστήριο το οποίο θα ανακοινώσει αν αναγνωρίζει ή όχι ελαφρυντικά στους κατηγορούμενους νεοναζί.

«Το τεστ κορονοϊού ήταν καθαρό. Ο δρόμος για Ελλάδα είναι ανοιχτός. Δευτέρα 12/10 στις 10 το πρωί θα κοιτώ στα μάτια την Λεπενιώτη απαριθμώντας τα δικαστικά εγκλήματα της εις βάρος 67 ΑΘΩΩΝ», αναφέρει στην πρώτη ανάρτησή του.

Στην επόμενη μέσω της «Εθνικής Λαϊκής Συνείδησης» γκρούπας  που έχει ιδρύσει ο Γ. Λαγός, ενημερώνει ότι καλεί σε συγκέντρωση έξω από Εφετείο: «Το πρωί της Δευτέρας στις 9 στο εφετείο γκρεμίζουμε ΟΛΑ τα ψέματα μιας φοβισμένος ομάδας ανθρωπάκων που εκτελώντας εντολές καταπάτησαν κάθε έννοια δικαίου. Δεν με φοβίζετε. Ποτέ δεν θα πάρετε αυτή την χαρά».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)