to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:37 | 14.10.2020

Πολιτική

Δίκη Χρυσής Αυγής: 13 χρόνια σε Μιχαλολιάκο και διευθυντήριο - Ισόβια στον Ρουπακιά - Την Πέμπτη οι αποφάσεις για την αναστολή ποινών

Αναλυτικά οι ποινές που ανακοίνωσε το δικαστήριο για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Στις 10 το πρωί της Πέμπτης θα συνεχίσει η διαδικασία με το τελευταίο στάδιο που θα κρίνει αν και σε ποιους θα δοθεί ανασταλτική δύναμη στην έφεση.


Στις 10 το πρωί της Πέμπτης 15/10 θα συνεχίσει η διαδικασία με το τελευταίο στάδιο που θα κρίνει αν και σε ποιους θα δοθεί ανασταλτική δύναμη στην έφεση. Θα τοποθετηθούν η εισαγγελέας, οι συνήγοροι υπεράσπισης. Σύμφωνα με τον κώδικα ποινικής δικονομίας η υπεράσπιση των καταδικασθέντων έχει δικαίωμα να φέρει και να εξετάσει μάρτυρες προκειμένου να αποδειχτεί η ανάγκη τους να μην περάσουν το κατώφλι των φυλακών και να τους χορηγηθεί η αναστέλουσα δύναμη της έφεσης.

Σήμερα, το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφαση για τις ποινές που επιβάλει στους καταδικασθέντες για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και κατόπιν διέκοψε και επανήλθε με την πρόταση της εισαγγελέως επί των συγχωνεύσεων των ποινών. Παρόντες στο δικαστήριο η οικογένεια Φύσσα, 7 από τους κατηγορούμενος εμφανίστηκαν. 

Οι συνήγοροι για τις ποινές

Σε δηλώσεις έξω από το Εφετείο προχώρησαν οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης σχετικά με τις ποινές που ανακοινώθηκαν νωρίτερα από το δικαστήριο.

   Όπως είπε ο κ. Καμπαγιάννης, οι ποινές που αποφάσισε το δικαστήριο για το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής «τείνουν προς την ανώτατη ποινή», αφού τους επιβλήθηκαν 13 έτη με ανώτατο τα 15 έτη.

   Ωστόσο, «όσον αφορά τα επιμέρους κακουργήματα, δηλαδή τις ανθρωποκτονίες και τις απόπειρες ανθρωποκτονίας, οι ποινές είναι χαμηλότερες από τις αρμόζουσες και χαμηλότερες από ό,τι περίμεναν τα θύματα» τόνισε ο συνήγορος των Αιγυπτίων ψαράδων.

   Σχολιάζοντας την απόφαση επί των αναστολών η οποία αναμένεται, δηλαδή «για το αν τουλάχιστον οι ποινές θα εκτελεστούν τώρα», ο κ. Καμπαγιάννης δήλωσε ότι «είναι κρίσιμη για το αν τα θύματα θα αισθανθούν δικαιωμένα και αν θα αξιολογήσουμε ως δίκαιο το αποτέλεσμα της δίκης».

   Στη συνέχεια ο κ. Παπαδάκης σχολίασε ότι «το δικαστήριο επιχείρησε και πέτυχε μια ευρύτερη κατανομή των ποινών ανάλογα με την διάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης και με τον βαθμό συμμετοχής» του κάθε καταδικασθέντα ενώ και εκείνος σημείωσε ότι οι ποινές για την διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης «αγγίζουν τα ανώτατα όρια».

   Όμως, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαδάκης, οι ποινές που επιβλήθηκαν στους δράστες της επίθεσης στους ψαράδες και στους συνεργούς της δολοφονίας Φύσσα «είναι χαμηλές». «Είναι αδιανόητο όταν 5 μαζί και περισσότεροι σηκώνουν λοστούς και χτυπάνε κοιμισμένο άνθρωπο στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης να φεύγουν με 7,5 χρόνια, ιδίως εάν δοθεί ανασταλτική δύναμη» είπε ο κ. Παπαδάκης και συμπλήρωσε «είναι αδιανόητο αστυνομικός εν ενέργεια που διατηρούσε ολόκληρο οπλοστάσιο να παίρνει το ελάχιστο προβλεπόμενο της ποινής χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ιδιότητα της».

   «Ελπίζω η απόφαση για την ανασταλτική δύναμη να μετριάσει την αρνητική εντύπωση και να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφαλείας» κατέληξε ο κ. Παπαδάκης.

Κατάλογος καταδικασθέντων και ποινών, συνολικά για τον καθένα και όπως συγχωνεύτηκαν για ορισμένους, όπως ανακοινώθηκαν από το Δικαστήριο της #GDtrial την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020


Υπόθεση Φύσσα
Ι. Άγγος:  9 έτη κάθειρξη και δύο μήνες, κατόπιν συγχώνευσης.
Α. Αναδιώτης: 7 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης.
Γ. Δήμου: 7 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης.
Ι. Καζαντζόγλου: 10 έτη και δύο μήνες κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης.
Ε. Καλαρίτης: 9 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης.
Ι. Β. Κομιανός: 9 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης.
Κ. Κορκοβίλης: 9 έτη κάρθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης.
Α. Μιχάλαρος: 9 έτη και δύο μήνες κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης.
Γ. Πατέλης: 10 έτη και δύο μήνες, κατόπιν συγχώνευσης.
Γ. Ρουπακιάς: ισόβια κάθειρξη και 14 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης.
Σ. Σαντοριναίος: 2 έτη φυλάκιση και 2000 ευρώ
Γ. Σκάλκος: 7 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης.
Γ. Σταμπέλος: 9 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης.
Γ.Χ. Τσακανίκας: 6 έτη κάθειρξη.
Λ. Τσαλίκης: 9 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης.
Αθ. Τσορβάς: 9 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης.
Ν. Τσορβάς: 9 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης.
Α. Χρυσαφίτης: 9 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης.


Υπόθεση Αλιεργατών
Δ. Αγριογιάννης: 7 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης.
Μ. Ευγενικός: 7 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης.
Θ. Μαρίας: 7 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης.
Αν. Πανταζής: 10 έτη κάθειρξη και 24 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης.
Κ. Παπαδόπουλος: 7 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης.


Υπόθεση ΠΑΜΕ
Κ. Αντωνακόπουλος: 3 έτη φυλάκιση και 6 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης.
Ι. Καστρινός: 3 έτη φυλάκιση και 6 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης.
Α. Πανταζής: 10 έτη κάθειρξη και 24 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης.
Α. Χατζηδάκης: 6 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης.
Ένταξη σε εγκληματική οργάνωση
Χ. Αλεξόπουλος: 5 έτη κάθειρξη
Ν. Αποστολόπουλος: 7 έτη κάθειρξη
Μ. Αρβανίτης: 5 έτη κάθειρξη
Α. Γρέγος: 6 έτη κάθειρξη
Α. Δασκαλάκης: 5 έτη κάθειρξη
Ε. Ζαρούλια: 6 έτη κάθειρξη
Π. Ζησιμόπουλος: 6 έτη κάθειρξη
Π. Ηλιόπουλος: 7 έτη κάθειρξη
Ν. Κούζηλος: 7 έτη κάθειρξη
Δ. Κουκούτσης: 6 έτη κάθειρξη
Δ. Λιακόπουλος: 6 έτη κάθειρξη
Ν. Μίχος: 6 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης.
Θ. Μπαρέκας: 6 έτη κάθειρξη και 2 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης.
Γ. Μπαρμπαρούσης: 6 έτη κάθειρξη
Ε. Μπούκουρας: 5 έτη και 6 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης.
Ν. Παπαβασιλείου: 6 έτη κάθειρξη
Β. Πόπορη: 7 έτη κάθειρξη και 3.400 ευρώ χρηματική ποινή, κατόπιν συγχώνευσης.
Β. Σιατούνης: 6 έτη κάθειρξη
Χ. Στεργιόπουλος: 6 έτη κάθειρξη
Α. Στράτος: 6 έτη κάθειρξη


Ποινές επιπλέον κατηγοριών / επιμέρους αδικημάτων χωρίς ένταξη
Μ. Μικελάτου: 2 έτη φυλάκιση
Θ. Στέφας: 17 μήνες φυλάκιση, κατόπιν συγχώνευσης. Αναστέλλει επί τριετία.
Α. Χίλιος: 2 έτη φυλάκιση και 2000 ευρώ
Θ. Σκαρπέλη: 1 έτος φυλάκιση και 1000 ευρώ
Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης
Ν. Μιχαλολιάκος: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης.
Η. Κασιδιάρης: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης.
Ι. Λαγός: 13 έτη κάθειρξη και 8 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης.
Η. Παναγιώταρος: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης.
Α. Ματθαιόπουλος: 10 έτη κάθειρξη.
Γ. Γερμενής: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης.
Χ. Παππάς: 13 έτη κάθειρξη και 3 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης... εκφράστηκαν ανοιχτά χθες - Ειρωνείες για «όσιο Παύλο Φύσσα» και γκεμπελικής έμπνευσης «ατάκες»

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων ο Γ. Ανδρουλιδάκης στην Αυγή, χθες (Τρίτη), προτελευταία μέρα κατά την οποία η αίθουσα του Εφετείου φιλοξένησε τους συντελεστές της δίκης της Χρυσής Αυγής, αυτής της ιστορικής διαδικασίας που κατέληξε με τη δικαίωση ενός πάγιου αιτήματος του αντιφασιστικού κινήματος, οι συνήγοροι υπεράσπισης εμφανίστηκαν παραιτημένοι από την ελπίδα να κερδίσουν κάτι για τους πελάτες και «συναγωνιστές» τους αναφορικά με τις ποινές. Κι έτσι άφησαν τον εαυτό τους ελεύθερο να εκφραστεί.

Η συνήγορος του Μάριου Θωμά, που καταδικάστηκε για το ότι μαζί με άλλους 20 επιτέθηκε με σιδερολοστούς σε έναν άνθρωπο που κοιμόταν, επειδή δεν τους άρεσε το χρώμα του και η χώρα καταγωγής του, είπε ότι «ήταν νέα παιδιά, έπαιζαν, έκαναν χαβαλέ». Ο συνήγορος του Λαγού μίλησε ειρωνικά για «τον όσιο Παύλο Φύσσα». Άλλοι πολλοί, άφησαν να τους ξεφύγουν ανάλογα μαργαριτάρια κατά τις αγορεύσεις τους, που ελάχιστα στάθηκαν στις ποινές. Όλοι αυτοί, ίσως και να παραπέμπουν στην θέση της Εβραίας φιλοσόφου Χάνα Άρεντ για την κοινοτοπία του κακού: την τάση ενός ανθρώπου να χάνει κάθε αίσθηση του ηθικού ορίου καθώς πραγματώνει αυτό που αντιλαμβάνεται ως καθήκον που του ανατέθηκε.

«Την ιστορία στο τέλος δεν θα τη γράψουν οι μέλισσες. Θα τη γράψουν οι λύκοι. Και οι λύκοι θα τη γράψουν πραγματικά», είπε προκλητικά ο συνήγορος και αδελφός του Ν. Μιχαλολιάκιου, Τάκης Μιχαλόλιας 

Ο Τάκης Μιχαλόλιας,  όταν αντέστρεφε τη διάσημη φράση από το κλείσιμο της αγόρευσης του Θανάση Καμπαγιάννη, ήταν απόλυτα συνειδητοποιημένος. Οικειοποιούνταν την ανθρωπομορφική ιδιότητα του σαρκοβόρου ζώου, του άγριου και αντικοινωνικού, που αδημονεί να βρει την κατάλληλη στιγμή για να κατασπαράξει τα θηράματά του. Αισθανόταν ότι εκστομίζει μια φράση που θα αποτελέσει στο μέλλον το ανάλογο της ρήσης του Γκέμπελς «θα επιστρέψουμε κι η γη θα τρέμει». Το έκανε από τη σκοπιά του ναζιστή, που μιλά για να δημιουργήσει την επόμενη «σπορά των νικημένων» και το έκανε με αυτή την ενδημική στον ναζισμό οικειοποίηση της σκληρότητας και της απανθρωπιάς που επικαλείται τη δύναμη.

Πολύ λίγο νωρίτερα, οι συνήγοροι του Γιάννη Λαγού (αυτοί που ο ίδιος έκανε προχθές πέρα για να τοποθετήσει στη θέση τους τον Κωνσταντίνο Πλεύρη), είχαν επισήμως ρίξει λευκή πετσέτα αναφορικά με τις ποινές, καλώντας το δικαστήριο να επιβάλει «όποια ποινή το φωτίσει ο θεός στον οποίον πιστεύει».

* * *

Φάκελοι με φασιστικά συνθήματα στο γραφείο της εισαγγελέως

Φάκελοι που σύμφωνα με αστυνομικές πηγές περιείχαν φέιγ βολάν με συνθήματα φασιστικού περιεχομένου υποστηρικτικών της Χρυσής Αυγής έφτασαν το μεσημέρι στο γραφείο της εισαγγελέως και των μελών του δικαστηρίου που εκδικάζει την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι φάκελοι επειδή θεωρήθηκαν ύποπτοι ερευνήθηκαν από πυροτεχνουργούς του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι είχαν μόνο χαρτά και γι’ αυτό την υπόθεση ανέλαβε η Κρατική Ασφάλεια και το υλικό εστάλη για έρευνα.

Διαβάστε ακόμη: Ακροδεξιάς υφής ψέματα τα περί αποζημίωσης που έχει πάρει η οικογένεια Φύσσα // Νάσος Ηλιόπουλος: Τα ορφανά της ΧΑ διακινούν αήθεις επιθέσεις στη Μάγδα Φύσσα

* * *

Η εισαγγελική πρόταση - Πάντα «λίγο πιο κάτω» από το ταβάνι των ποινών

Οι δικαστές δεν δεσμεύονται από την εισαγγελική πρόταση επί των ποινών και έτσι ενδέχεται να διαφοροποιηθούν, με βάση το πλαίσιο που προβλέπεται για κάθε πράξη. Η πρόταση της κ. Οικονόμου , στις περισσότερες περιπτώσεις, κινήθηκε όχι στο λεγόμενο "ταβάνι" των προβλεπόμενων ποινών αλλά σε ελαφρώς πιο "κάτω" . Για παράδειγμα για την διευθυντική ομάδα δεν πρότεινε το ανώτατο προβλεπόμενο όριο των 15 ετών κάθειρξης αλλά τα 13 έτη.

Αντίστοιχα για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εισηγήθηκε τρία χρόνια λιγότερα από τα 10 που είναι το ανώτατο όριο και 1 χρόνο λιγότερο από τα 6 που προβλέπονται για όσους έχουν ελαφρυντικά. Αντίστοιχα ελαφρώς προς τα κάτω , σε σχέση με το ανώτατο όριο, ήταν και οι ποινές που ζήτησε και για την συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα και για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά Αιγύπτιου αλιεργάτη.

Συνολικά η πρόταση της Εισαγγελέως ανά υπόθεση είναι η εξής:

Για την υπόθεση Φύσσα πρότεινε ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον Γιώργο Ρουπακιά, ποινές κάθειρξης 8 ετών για τους Ιωάννη 'Αγγο, Ιωάννη Καζαντζόγλου, Ελπιδοφόρο Καλαρίτη, Ιωάννη Κομιάνο, Κωνσταντίνο Κορκοβίλη, Αναστάσιο Μιχάλαρο, Γιώργο Πατέλη, Γιώργο Σκάλκο, Γιώργο Σταμπέλο, Λέοντα Τσαλίκη, Αθανάσιο και Νικόλαο Τσορβά. Στους Γεώργιο Δήμου και Αναστάσιο Αναδιώτη ζήτησε να επιβληθεί ποινή 6 ετών καθώς έχουν κερδίσει ελαφρυντικό.

Για την επίθεση στους αλιεργάτες ζήτησε ποινή κάθειρξης 7 ετών για τους Δημήτρη Αγριογιάννη, Μάρκο Ευγενικό, Θωμά Μαριά και Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο (έχουν ελαφρυντικό) και 10 ετών για τον Αναστάσιο Πανταζή.

Για την επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα ζήτησε ποινή φυλάκισης 10 μηνών για κάθε πράξη ( δηλαδή επί τρία, όσα και τα θύματα ) επικίνδυνης σωματικής βλάβης φυλάκιση 10 μηνών για τους Κυριάκο Αντωνακόπουλο, Ιωάννη Καστρινό και Αναστάσιο Πανταζή. Ζήτησε επίσης ποινή φυλάκισης 6 μηνών για μία πράξη απλής σωματικής βλάβης για τον Αντώνιο Χατζηγάκη ο οποίος έχει ελαφρυντικό.

Για όλους τους προαναφερόμενους ζήτησε για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση ποινή κάθειρξης για 7 ετών για όσους δεν έχουν ελαφρυντικό και 5 ετών σε όσους έχουν.

Για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης η κ. Οικονόμου ζήτησε κάθειρξη 13 ετών για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παππά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση ζήτησε κάθειρξη 7 ετών στους πρώην βουλευτές Γεώργιο Γρέγο, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Νίκο Κούζηλο, Δημήτρη Κουκούτση , Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση.

Κάθειρξη 5 ετών εισηγήθηκε για τους Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη-Αβράμη Αρβανίτη , Στάθη Μπούκουρα και Νίκο Μίχο (τους έχει αναγνωριστεί ελαφρυντικό)

Για 9 από τους υπόλοιπους καταδικασθέντες που έχουν μόνο ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, μεταξύ των οποίων μία αστυνομικός, οι δύο δράστες της δολοφονίας Λουκμάν που έχουν καταδικαστεί σε 21 ετών κάθειρξη , δύο καταδικασθέντες για την επίθεση στον χώρο"Αντίπνοια" , ο πυρηνάρχης Ιεράπετρας, ζήτησε κάθειρξη 7 ετών. Τέλος για 1 , που κρίθηκε αθώος για συνέργεια στην δολοφονία Φύσσα και έχει ελαφρυντικό ζήτησε 5 έτη.

Η Εισαγγελέας ζήτησε επιπλέον ποινές φυλάκισης και χρηματικές ποινές για όσους από τους καταδικασθέντες για εγκληματική οργάνωση είχαν και κατηγορίες για παράνομες κατοχές όπλων, κροτίδων και άλλα αδικήματα.

Για τους πέντε κατηγορούμενους που δικάστηκαν και κρίθηκαν ένοχοι μόνο για πλημμελήματα ζήτησε ποινές που ξεκινούν από 5 μήνες και φθάνουν τα 2 χρόνια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)