to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:25 | 13.04.2022

Κοινωνία

Δίκη για δολοφονία Ζακ: Ενοχή του κοσμηματοπώλη και του μεσίτη ζητά ο εισαγγελέας, απαλλάσσει τους αστυνομικούς

Ο εισαγγελέας στη δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου/ZackieOh δεν αποδέχεται την πρόταση της πολιτικής αγωγής να μεταβληθεί η κατηγορία σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο - Προτείνει να κηρυχθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι Σπ. Δημόπουλος και Χορταριάς για την αξιόποινη πράξη της «θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία», ενώ κρίνει ότι πρέπει να απαλλαγούν των κατηγοριών οι αστυνομικοί - Συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από το δικαστήριο


(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Να κηρυχθούν ένοχοι οι δύο καταστηματάρχες που καταγράφηκαν σε βίντεο να χτυπούν βίαια τον Ζακ Κωστόπουλο όταν εγκλωβίστηκε στο κοσμηματοπωλείο του ενός εξ αυτών, ζήτησε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ο εισαγγελέας έδρας Σωτήρης Μπουγιούκος, ο οποίος παράλληλα ζήτησε την αθώωση των τεσσάρων αστυνομικών που δικάζονται. Παράλληλα, δεν δέχτηκε να μετατραπεί η κατηγορία σε «ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο».

Ο εισαγγελέας ξεκίνησε περί τις 10 το πρωί την αγόρευσή του, ενώ έξω από το δικαστήριο πραγματοποιείται παράσταση αλληλεγγύης. Παρόντες στην αγόρευση του εισαγγελέα ήταν οι γονείς του ακτιβιστή, καθώς και η μητέρα του Παύλου Φύσσα που τους συμπαρίσταται από την έναρξη της δίκης για τον χαμό του παιδιού τους.

Ο εισαγγελέας ζήτησε από τους δικαστές να κηρύξουν ενόχους τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη για την κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, για την οποία δικάζονται, θεωρώντας ότι τα δικά τους βίαια χτυπήματα ήταν εκείνα που ενεργοποίησαν τον μηχανισμό στρες που επέδρασε στο ισχαιμικό επεισόδιο που υπέστη ο Ζακ Κωστόπουλος.

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Τη διαδικασία μεταδίδει το ZackieOh Justice Watch:

Ο εισαγγελέας ζητά να κηρυχθούν ένοχοι οι Δημόπουλος και Χορταριάς «για την αξιόποινη πράξη της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία», ενώ στο κλείσιμο της αγόρευσής του έκρινε ότι οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί: Αλεξανδρής, Σεφέρης, Ρουσάκος, Τσομπάνης, «δεν τέλεσαν την αξιόποινη πράξη της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία ή παραυτουργία ή οποιαδήποτε άλλη αξιόποινη πράξη και προτείνω την απαλλαγή τους».

Κατά τον κ. Μπουγιούκο, τα χτυπήματα στο σώμα και στα άκρα που δέχθηκε ο 33χρονος ακτιβιστής από τους τέσσερις κατηγορούμενους αστυνομικούς δεν ήταν κρίσιμα για το τραγικό αποτέλεσμα του συμβάντος το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018 στον πεζόδρομο της Γλάδστωνος.

Ο εισαγγελέας στην αρχή της εισήγησής του, αφού αναφέρθηκε στο νομικό καθεστώς υπό το οποίο εξετάζονται οι κατηγορίες αναφέρθηκε στα στοιχεία της υπόθεσης, κάνοντας χρήση τόσο μαρτυρικών καταθέσεων όσο και των ιατροδικαστικών εκθέσεων που σχηματίστηκαν για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Κατά τον εισαγγελέα οι δύο κατηγορούμενοι για τους οποίους ζήτησε ενοχή έδρασαν τιμωρητικά, γεγονός που όπως τόνισε προκύπτει από τα ιατροδικαστικά ευρήματα.

Η έδρα διέκοψε στις 12:01 για την επόμενη δικάσιμο, τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2022.

«Κομβική στιγμή»

Σήμερα «είναι μια κομβική στιγμή για τη δίκη του Ζακ Κωστόπουλου/ της ZackieOh. Αλλά όχι μόνο. Είναι μια στιγμή-σταθμός για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Ο θάνατος του Ζακ ήταν κάτι παραπάνω από μία δολοφονία. Είναι από τις στιγμές εκείνες που καταφέρνουν να συμπυκνώσουν μια πληθώρα νοημάτων και αναλύσεων, τον ίδιο τον εκφασισμό που αναδύεται από μια ζοφερή πραγματικότητα. Είναι αντίστοιχη με τις δολοφονίες του Γρηγορόπουλου, του Φύσσα, του Λουκμάν και της Τοπαλούδη», σημειώνει σε σχετική ανάρτηση για τη σημερινή κινητοποίηση το περιοδικό Κιουρία.

Και επισημαίνει πως η δολοφονία του Ζακ «υπενθύμισε με τον πλέον σκληρό πως στην Ελλάδα όλες οι ζωές δεν αξίζουν το ίδιο, είτε λόγω σεξουαλικότητας και φύλου, είτε λόγω καταγωγής και χρώματος δέρματος, μερικές είναι ανά πάσα στιγμή υπό διακύβευση, ακόμη και μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας. Θα είμαστε εκεί για να κάνουμε πράξη το σύνθημα "κανένα μόνο". Για να υπενθυμίσουμε στη δικαιοσύνη ότι το φεμινιστικό κίνημα είναι εδώ και δεν σκοπεύει να κάνει ούτε βήμα πίσω, να δώσει ούτε σπιθαμή χώρου στο σκοτάδι. Αύριο, και σε κάθε μάχη απέναντι στην πατριαρχία, την "κανονικότητα" και τις πολλαπλές ανισότητες, μέχρι να πάρουμε πραγματικά τις ζωές μας πίσω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στο ΜΟΔ παρευρέθηκαν οι μητέρες του Π. Φύσσα, της Ερατούς και της Γαρυφαλλιάς

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Το μήνυμα των παιδικών του φίλων

«Οι παιδικοί φίλοι και συμμαθητές του Ζακ σκορπισμένοι σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, θέλουν να στείλουν το δικό τους μήνυμα, αφού δεν μπορούν να βρίσκονται έξω από τη δικαστική αίθουσα», όπως γράφει η σελίδα Justice For Zak/Zackie.

Οι φίλοι του Ζακ προσθέτουν: 

«Η δικαιοσύνη για την Zackie έχει αργήσει απελπιστικά. Έχουν περάσει 3,5 βασανιστικά χρόνια από την ημέρα της δολοφονίας. Αύριο, σε μια πολύ κρίσιμη δικάσιμο, αναμένουμε την πρόταση του εισαγγελέα και ελπίζουμε στην αλλαγή της κατηγορίας, σε μία που να αποτυπώνει την κτηνωδία όσων συνέβησαν στη Γλάδστωνος.
Από τις ακτές της Αγγλίας, την Σουηδία, την Γαλλία, την Κω, την Τήνο, την Κίρρα Φωκίδας, το μήνυμα των φίλων του Ζακ για δικαιοσύνη, θα ενωθεί με τις φωνές των συγκεντρωμένων έξω από το ΜΟΔ».

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Οι κατηγορίες και η περιγραφή της δικογραφίας

Αντιμέτωποι με την κατηγορία αυτή δικάζονται ο κοσμηματοπώλης στο κατάστημα του οποίου μπήκε "για άγνωστο λόγο" σύμφωνα με την δικογραφία το θύμα, ο ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου που έσπευσε στο σημείο και εμφανίζεται σε βίντεο να κλωτσά μαζί με τον πρώτο κατηγορούμενο τον εγκλωβισμένο ακτιβιστή και οι τέσσερις αστυνομικοί που επιλήφθηκαν του περιστατικού και χειροπέδησαν τον τραυματισμένο 33χρονο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου προκλήθηκε  από ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου συνεπεία οργανικού στρες που προκλήθηκε από τα χτυπήματα που δέχθηκε. Στο δικαστήριο ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας, που με την συνάδελφο του κ. Σουλτάνα Μαριανού διενήργησαν την εξέταση στην σορό, κατέθεσε πως ο 33χρονος υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο συνεπεία των χτυπημάτων που δέχθηκε το θύμα . Ο κ. Καλόγρηας στην κατάθεση του στο δικαστήριο , ερωτηθείς σχετικά είχε απαντήσει πως "δεν μπορούμε να ποσοστοποιήσουμε ποια τραύματα συμμετείχαν περισσότερο ή λιγότερο στο αποτέλεσμα".

Η πλευρά της υπεράσπισης αμφισβητεί τους ιατροδικαστές της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας και με πόρισμα πραγματογνώμονα ιατροδικαστή προβάλει την θέση ότι προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας του 33χρονου ήταν εκείνα που οδήγησαν στον θάνατο, αποτέλεσμα το οποίο ουδόλως επηρεάστηκε από την βία που υπέστη ο ακτιβιστής, όπως εκτιμάνε.

Ο Εισαγγελέας σήμερα με το σκεπτικό που θα αναλύσει στην αγόρευση του θα τοποθετηθεί έναντι όλων των κρίσιμων θεμάτων της υπόθεσης και ουσιαστικά θα απαντήσει στο κορυφαίο, το ζήτημα της αιτίας που επέδρασε καθοριστικά για το τέλος του 33χρονου. Από την πεποίθηση αυτή του εισαγγελικού λειτουργού, από την άποψη που σχημάτισε ο ίδιος για το αν και ποια τραύματα συμμετείχαν περισσότερο ή λιγότερο στο αποτέλεσμα θα κριθεί και η πρότασή του για την ενοχή ή μη κάθε κατηγορούμενου με βάση την δράση του στον χώρο αλλά και με βάση την βία που άσκησε σε βάρος του Ζακ Κωστόπουλου.

Στο δικαστήριο θα είναι οι γονείς του Ζακ, οι άνθρωποι που από την πρώτη μέρα που έχασαν το παιδί τους, ζήτησαν Δικαιοσύνη για τον Ζακ και για όσα εκείνος ήταν . Ο πατέρας του 33χρονου , στην κατάθεση του μίλησε για ένα έγκλημα με ρατσιστικό χαρακτήρα. Δεκάδες άλλοι άνθρωποι που βρίσκονται σε κάθε δικάσιμο έξω από την δικαστική αίθουσα , όπως θα είναι και σήμερα είναι βέβαιοι πως η αγριότητα σε βάρος του Ζακ ήταν ανάλογη με την άποψη των κατηγορουμένων για την εμφάνιση και τον τρόπο ζωής του.

Απολογούμενοι , οι δύο επιχειρηματίες της περιοχής κυρίως, είπαν πως η είσοδος του Ζακ στο κοσμηματοπωλείο ήταν ληστεία και πως μόνο τους μέλημα ήταν «να τον κρατήσουν εντός του χώρου ώστε να συλληφθεί» από την Αστυνομία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)