to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:33 | 12.09.2019

Διεθνή

Δικαστήριο του Μπέλφαστ απέρριψε προσφυγή κατά ενός Brexit χωρίς συμφωνία

Η υπόθεση είναι μία από μια σειρά προσφυγών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο που αμφισβητούν τη στρατηγική του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το Brexit


Δικαστήριο του Μπέλφαστ απέρριψε σήμερα μια υπόθεση όπου οι ενάγοντες υποστήριζαν πως μια έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit) χωρίς συμφωνία αποχώρησης είναι αντίθετη με την ειρηνευτική συμφωνία του 1998 στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η υπόθεση είναι μία από μια σειρά προσφυγών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο που αμφισβητούν τη στρατηγική του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το Brexit. Ο Τζόνσον έχει πει ότι η Βρετανία πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου είτε έχει εξασφαλίσει είτε όχι μια συμφωνία για συντεταγμένη έξοδο.

Το εφετείο της Σκωτίας αποφάσισε χθες Τετάρτη πως η απόφαση του Τζόνσον να αναστείλει το Κοινοβούλιο για πέντε εβδομάδες είναι παράνομη και πρέπει να ακυρωθεί, μια ετυμηγορία εναντίον της οποίας έχει ασκηθεί έφεση και θα εξεταστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Βορειοϊρλανδός ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ρέιμοντ ΜακΚορντ (φωτογραφία), ένας από τους τρεις ενάγοντες, έχει πει πως θα ασκήσει έφεση η οποία μπορεί να εξεταστεί στο Μπέλφαστ ακόμη και αύριο, Παρασκευή 13/9.

Οι δικηγόροι του ΜακΚορντ επιχειρηματολόγησαν πως ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα παραβίαζε τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 που έφερε την ειρήνη στη βρετανική επαρχία και πως η αποχώρηση χωρίς συμφωνία διαζυγίου δεν προβλέπεται από την υφιστάμενη νομοθεσία.

«Θεωρώ πως ο χαρακτηρισμός του υποκείμενου θέματος αυτής της ακρόασης ως εγγενώς και προφανώς πολιτικός είναι πέρα από κάθε εύλογη διαφωνία» ανέφερε ο δικαστής Μπέρναρντ ΜακΚλόσκι στην 68σέλιδη ετυμηγορία.

«Ουσιαστικά όλα τα συγκεντρωθέντα στοιχεία ανήκουν στη σφαίρα της πολιτικής, τόσο της εθνικής όσο και της υπερεθνικής».

Δικηγόρος που εκπροσωπεί την κυβέρνηση Τζόνσον δήλωσε τη Δευτέρα ότι βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης της ΕΕ η υποχρέωση να διαπραγματευθεί ανήκει μάλλον στις Βρυξέλλες παρά στη χώρα μέλος.

Η νομοθεσία του 2017 και του 2018 στο ΗΒ «θεωρεί πως δεν απαιτείται Συμφωνία Αποχώρησης» δήλωσε ο δικηγόρος Τόνι ΜακΓκλιν.

Η υπόθεση ενώπιον του δικαστηρίου του Μπέλφαστ περιελάμβανε επίσης μια προσφυγή κατά της αναστολής του Κοινοβουλίου, όμως το δικαστήριο αποφάσισε να εξετάσει την ευρύτερη υπόθεση εναντίον ενός Brexit «χωρίς συμφωνία».

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)