to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:47 | 05.07.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Δικαστήριο της Ηλείας απάλλαξε συνταξιούχο από το 78% των οφειλών του προς τις τράπεζες

Από το μεγαλύτερο μέρος των χρεών του απάλλαξε δικαστήριο της Ηλείας έναν συνταξιούχο του οποίου οι οφειλές προς τις τράπεζες έφθανε στις 122.196 ευρώ.


Σύμφωνα με την απόφαση-σταθμό του Ειρηνοδικείου Πύργου ο δανειολήπτης ουσιαστικά σώθηκε από το 78% των οφειλών του καθώς πλέον καλείται να πληρώσει μόνο τα 27.426,40 ευρώ από την συνολική του οφειλή. Ο άνδρας, ο οποίος σημειωτέον όταν υπέβαλε αίτηση για υπαγωγή στο «Νόμο Κατσέλη»  ήταν πατέρας τριών ανήλικων παιδιών, ζει την οικογένειά του με μια σύνταξη η οποία φθάνει στα 1.000 ευρώ.

Έτσι το δικαστήριο αποφάσισε ότι πρέπει να διαγραφεί ένα ποσό περίπου 95.000 ευρώ της συνολικής οφειλής προκειμένου η πενταμελής οικογένεια να μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς και να μπορεί να καλύψεις τις βασικές βιοτικές της ανάγκες καθώς και της ανάγκες για την εκπαίδευση των παιδιών. Ως εκ τούτου το Ειρηνοδικείο του Πύργου κατέληξε ότι ο συνταξιούχος του Δημοσίου μπορεί να αποπληρώσει μόνο τα περίπου 27.500 ευρώ και αυτά μάλιστα σε βάθος 22 ετών.

Έτσι όρισε ως μηνιαία δόσης τα 108 ευρώ για τα δύο πρώτα χρόνια και τα 101 ευρώ για τα υπόλοιπα 20 χρόνια. Πέραν αυτού η σχετική απόφαση προβλέπει και την προστασία της κύρια κατοικίας του συνταξιούχου καθώς και κάθε άλλου αγροτικού ακινήτου που έχει στην κυριότητά του, από εκποίηση και από οποιοδήποτε μέτρο αναγκαστικής εκτέλεσης. 

Μιλώντας για το θέμα στην εφημερίδα «Πατρίς» της Ηλείας ο δικηγόρος του αιτούντος οφειλέτη Νικόλαος Λαϊνόπουλος  ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:  «Πρόκειται για μια ακόμα σημαντική απόφαση που εκδίδεται στα πλαίσια της ρύθμισης οφειλών του Ν. 3869/2010  η οποία πραγματικά ανακουφίζει ένα πρόσωπο που είδε τα εισοδήματά του κατά τη τελευταία οκταετία και συγκεκριμένα τη σύνταξη που ελάμβανε που αποτελούσε και αποτελούσε το μοναδικό εισόδημα ολόκληρης της οικογένειας, αφού η σύζυγος παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έκανε παραμένει άνεργη επί σειρά ετών, να συρρικνώνεται σε δραματικό βαθμό, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται το βιοτικό επίπεδο της οικογένειας και ταυτόχρονα να υποχρεούται να εξοφλήσει δόσεις δανείων για δανειακές υποχρεώσεις που είχε αναλάβει σε τελείως διαφορετικές χρονικές περιόδους και συγκεκριμένα όταν ακόμα ο μισθός του πριν από τη συνταξιοδότησή του ανερχόταν τουλάχιστον στο ποσό των 1.500 ευρώ»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)