to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:59 | 05.09.2016

Κοινωνία

Για «παράνομη βία»: Τι αναφέρει ο δικηγόρος για την κλήση σε απολογία του Μ. Αναγνώστου

Στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης βρέθηκε σήμερα το πρωί ο Μάκης Αναγνώστου από το αυτοδιαχειρίζομενο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ προκειμένου να απολογηθεί στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται μετά από αναφορά του συνδίκου της πτώχευσης της ΒΙΟΜΕ.


Σε απολογία,  στα πλαίσια προανάκρισης, κλήθηκε σήμερα, Δευτέρα, ο Μάκης Αναγνώστου ως πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην ΒΙΟΜΕ. Η προανάκριση διενεργείται με την κατηγορία της "παράνομης βίας" και αφορά αυτόφορη μήνυση από το πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης για την μη είσοδο στο κατειλημμένο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ του συνδίκου της πτώχευσης της ΒΙΟΜΕ ΑΕ. Θυμίζουμε ότι η απόφαση για την πτώχευση της ΒΙΟΜΕ ΑΕ είναι πρωτόδικη και για αστείο ποσό, χρέος προς την Πολυεθνική Lafarge. Ενάντια σε αυτή την πρωτόδικη απόφαση έχει ασκηθεί έφεση από τους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ ενώ η ταχεία εκδίκασή της "πρόλαβε" την αίτηση διορισμού προσωρινής διοίκησης από το πρωτοδικείο που είχαν αιτηθεί οι δικηγόροι του σωματείου.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο stokokkino.gr ο δικηγόρος Χρήστος Μπακέλας, η εν λόγω κλήση σε απολογία προέκυψε μετά από αναφορά του συνδίκου της πτώχευσης της ΒΙΟΜΕ καθώς όπως ισχυρίζεται, όταν επισκέφτηκε τον Μάιο του 2015 τους χώρους του εργοστασίου στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ως συνδίκου της πτώχευσης οι εργαζόμενοι δεν του επέτρεψαν να μπει στο εργοστάσιο. Με βάση αυτό, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της οποίας κατέθεσε σήμερα έγγραφες εξηγήσεις ο πρόεδρος του σωματείου τότε, Μάκης Αναγνώστου, για το αδίκημα της παράνομης βίας καθώς αυτό που διερευνάται είναι αν όλοι μαζί οι εργαζόμενοι απαγόρευσαν στον σύνδικο να μπει στο εργοστάσιο.


Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, την ημέρα εκείνη οι εργαζόμενοι θεώρησαν ότι δεν μπορούσε ο σύνδικος να μπει στο εργοστάσιο γιατί εκκρεμούσε η έφεση που είχαν κάνει οι εργαζόμενοι κατά της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης με την οποία απορρίφθηκε η ανακοπή των εργαζομένων κατά της απόφασης κήρυξης σε πτώχευση της ΒΙΟΜΕ.

Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό πως η πρωτόδικη απόφαση για την πτώχευση της ΒΙΟΜΕ το καλοκαίρι του 2014 προκλήθηκε μετά από δικαστική ενέργεια της ΑΓΕΤ Ηρακλής, ενός από τους πιστωτές της επιχείρησης, χωρίς να έχουν ειδοποιηθεί οι εργαζόμενοι που εγκαταλείφθηκαν πριν πέντε περίπου χρόνια από τον εργοδότη τους και για ένα ποσό (που χρωστάει η ΒΙΟΜΕ στην ΑΕΓΕΚ) μικρό (130.000 ευρώ) συγκριτικά με το σύνολο των χρεών της 27 εκατομμύρια ευρώ σε Δημόσιο, εργαζόμενους και άλλους πιστωτές που προηγούνται σε ενδεχόμενη εκποίηση της περιουσίας της. Ενάντια σε αυτή την πρωτόδικη απόφαση έχει ασκηθεί έφεση από τους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ ενώ η ταχεία εκδίκασή της «πρόλαβε» την αίτηση διορισμού προσωρινής διοίκησης από το πρωτοδικείο που είχαν αιτηθεί οι δικηγόροι του σωματείου.

«Εμείς ισχυριζόμαστε ότι δεν είναι μία απλή δίκη», τόνισε από την πλευρά του ο Μάκης Αναγνώστου, προσθέτοντας πως «όταν βλέπουν ότι τα πράγματα στενεύουν και πάει να βρεθεί μία λύση απλώς κάνουν ακόμα ένα βήμα για να εμποδίσουν τη λειτουργία της ΒΙΟΜΕ από τους εργαζομένους». «Νομίζουμε ότι στην ουσία όλο αυτό το κομμάτι έχει πολιτική διάσταση και φυσικά σαν τέτοιο το αντιμετωπίζουμε», επισήμανε επίσης.

Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να καταθέσουν και τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου των εργαζομένων στην ΒΙΟΜΕ ενώ όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης, ο εισαγγελέας θα λάβει το υλικό, θα το εκτιμήσει και ανάλογα θα αποφασίσει αν θα πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη ή όχι.

Κλείνοντας να αναφερθεί πως στο πλευρό του Μάκη Αναγνώστου σήμερα στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης βρέθηκαν εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ θεωρώντας πως η κλήση σε απολογία αφορά το σωματείο και τον αγώνα των εργαζομένων και όχι τον Μάκη Αναγνώστου ατομικά, αλλά και αλληλέγγυοι των εργαζομένων.

tags: ΒΙΟΜΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)