to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:04 | 28.02.2018

πηγή: Αυγή

Κοινωνία

Δικαστικός εμφύλιος με βαριές εκφράσεις

Με αφορμή το σκάνδαλο Novartis - Το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων καταλογίζει... "αναίδεια" στη μειοψηφία που υπερασπίστηκε τους εισαγγελείς Διαφθοράς και τους αποδίδει... φιλοκυβερνητική στάση ονομάζοντάς τους "ομάδα Θάνου"!


Πρωτοφανή επίθεση στους δικαστές που υπερασπίστηκαν τους εισαγγελείς Διαφθοράς, οι οποίοι χειρίζονται την υπόθεση της Novartis, εξαπέλυσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) επιβεβαιώνοντας τον εμφύλιο που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Δικαιοσύνης. Μια μια οξύτατατη πολυσέλιδη ανακοίνωση και ασυνήθιστους για τη βαρύτητά τους χαρακτηρισμούς η Ένωση κατηγορεί τα μέλη της που τόλμησαν να διατυπώσουν διαφορετική άποψη για υιοθέτηση των κυβερνητικών θέσεων, αφήνει υπαινιγμούς για αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις του συνδικαλιστικού οργάνου και ισχυρίζεται ότι πρόκειται για «συντονισμένες επιθέσεις με φανερούς σκοπούς»...

Στην ανακοίνωσή της η Ένωση χαρακτηρίζει «κρεσέντο προκλητικότητας και θράσους» την άποψη των πέντε διαφωνούντων δικαστών που υποστήριξαν ότι δεν πρέπει να αφαιρεθεί η δικογραφία της Novartis από τους εισαγγελείς Διαφθοράς και αναφέρει ότι «στην υπόθεση της Novartis λαμβάνουν ανεπίτρεπτα θέση υπέρ της συνέχισης της ανάκρισης από ανακριτή Διαφθοράς ενώ δεν έχουν καμία αρμοδιότητα να εκφράσουν άποψη προς τούτο».

Κατηγορεί επίσης τη μειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΔΕ ότι είναι χωρισμένη σε δύο υποομάδες, και «αποτελεί τον κορμό της ομάδας της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου και νυν νομικής συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Θάνου», την οποία, όπως λέει, υποστήριξαν τη θέση της για παράκαμψη της συνταγματικής απαγόρευσης και αύξηση του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών από την υπηρεσία τους.

Τους προσάπτει επίσης ότι «στάθηκαν αρωγοί στο εγχείρημα για δημιουργία νέας Ένωσης που σκοπό είχε να διασπάσει την ενότητα του Σώματος» και ότι «με συγκεκριμένες πράξεις της η πιο πάνω ομάδα θυσίασε και θυσιάζει δικαιώματα των συναδέλφων της για να ταυτιστεί πλήρως με τις κυβερνητικές θέσεις».

Κατηγορίες για δωρεές

Στη συνέχεια, αφού εξαπολύει μύδρους για τη στάση που τήρησαν οι πέντε σε διάφορα συνδικαλιστικά θέματα, όπως το πόθεν έσχες, το ασφαλιστικό και οι αποδοχές των δικαστών, για τα οποία η πλειοψηφία της ΕΔΕ δέχτηκε τις αποδοκιμασίες της κοινής γνώμης και του δοκιμαζόμενου από την οικονομική κρίση λαού, τους κατηγορεί ότι με πρωτοβουλίες τους η Ένωση «ελάμβανε δωρεές από διάφορες τράπεζες και ότι με δικές τους κινήσεις «η Ένωση έλαβε χορηγίες από επιχειρηματίες για διανομή ηλεκτρονικών υπολογιστών».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Αυτοί οι συνάδελφοι έχουν τώρα την αναίδεια να κατηγορούν το ενωτικό προεδρείο της μεγαλύτερης Ένωσης της χώρας ότι ‘εμπλέκεται σε κομματικές αντιπαραθέσεις διευκολύνοντας συγκεκριμένη πολιτική πλευρά και θέτει σε αμφισβήτηση το κύρος και την αξιοπιστία της Ένωσης και της Δικαιοσύνης’. Τους προτρέπουμε κατ’ αρχήν να τηρούν τα προσχήματα τουλάχιστον, να μην ταυτίζονται με όσους κατ’ επάγγελμα γράφουν συκοφαντίες και ανακρίβειες, ξεστομίζουν απειλές και τολμούν να υποδεικνύουν συμπεριφορές και καθήκοντα σε δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς».

Η ΕΔΕ επίσης υποστηρίζει ότι «η ακηδεμόνευτη και ανεξάρτητη στάση που κράτησε την τελευταία διετία ενόχλησε ένα σύστημα που φαίνεται ότι λειτουργεί συντονισμένα και με τη χρήση φιλικών ΜΜΕ. Στα πλαίσια αυτά ξεκίνησε προσπάθεια αήθους συκοφάντησης του γενικού γραμματέα της Ένωσης όπως στο παρελθόν είχε γίνει και με άλλα μέλη του προεδρείου. Η ολόθερμη στήριξη των συναδέλφων στο προεδρείο της Ένωσής τους, όπως αποτυπώθηκε στις μεγαλειώδεις γενικές συνελεύσεις των δύο τελευταίων ετών, είναι η καλύτερη απάντηση στον μηχανισμό προπαγάνδας που πολεμάει με λύσσα όποιον αντιστέκεται στις μεθοδεύσεις και στους σχεδιασμούς αυτού του συστήματος». Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η Ένωση θα συνεχίζει να προασπίζει το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της με οποιοδήποτε τίμημα».

Την ανακοίνωση υπογράφουν ο πρόεδρος Χριστόφορος Σεβαστίδης, ο Α' αντιπρόεδρος Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, ο Β' αντιπρόεδρος Στάθης Βεργώνης, ο γενικός γραμματέας Νίκος Σαλάτας, η υπεύθυνη διαχείρισης οικονομικών Αγγελική Δεμέστιχα, ο εκπρόσωπος Τύπου Χαράλαμπος Σεβαστίδης, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Δημήτρης Φούκας, η αναπληρώτρια υπεύθυνη διαχείρισης οικονομικών Ακριβή Ερμίδου και το μέλος Βαρβάρα Πάπαρη.

ΕΙΡ.ΛΑΖ. - Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)