to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:06 | 06.09.2019

Διεθνή

Νέα ήττα Τζόνσον: Πέρασε το νομοσχέδιο που μπλοκάρει ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Η Βουλή των Λόρδων ενέκρινε οριστικά, χωρίς να χρειαστεί ψηφοφορία, το νομοσχέδιο με το οποίο αποκλείεται η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία, ένα γεγονός που συνιστά νέα ήττα για τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ενώ εξανεμίζεται και η προοπτική να εξασφαλίσει την αποδοχή του κοινοβουλίου για τη διεξαγωγή εκλογών στις 15 Οκτωβρίου.


Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου απέρριψε σήμερα (Παρασκευή 6/9) ένα αίτημα να ακυρωθεί η αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου που αποφάσισε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η οποία προβλέπεται να διαρκέσει πέντε εβδομάδες έως τις 14 Οκτωβρίου -- λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου.

«Το αίτημα απορρίφθηκε», δήλωσε ο δικαστής Ίαν Μπάρνετ. Η προσφυγή είχε κατατεθεί από την επιχειρηματία Τζίνα Μίλερ και υποστηρίχθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό Τζον Μέιτζορ, που βλέπουν στην αναστολή έναν ελιγμό προκειμένου να επιβληθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Οι ενάγοντες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να ασκήσουν έφεση στη διάρκεια μιας ακρόασης στις 17 Σεπτεμβρίου ενώπιον του βρετανικού Ανώτατου Δικαστηρίου.

«Η ομάδα μου και εγώ δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα για τη δημοκρατία», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την ακρόαση η Τζίνα Μίλερ, που έχει ήδη κερδίσει μια δικαστική νίκη για το Brexit το 2017. Σκωτσέζος δικαστής εξέδωσε αυτή την εβδομάδα παρόμοια απορριπτική απόφαση. Άλλη μία προσφυγή στη δικαιοσύνη στη Βόρεια Ιρλανδία προκειμένου να αποτραπεί η αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου δεν έχει ακόμη κριθεί.

Την ίδια ώρα, η Βουλή των Λόρδων ενέκρινε οριστικά, χωρίς να χρειαστεί ψηφοφορία, το νομοσχέδιο με το οποίο αποκλείεται η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία, ένα γεγονός που συνιστά νέα ήττα για τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Το νομοσχέδιο αναμένεται ότι θα υπογραφεί από την βασίλισσα Ελισάβετ την Δευτέρα και θα καταστεί αυτομάτως νόμος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Βρετανία: Όχι σε εκλογές πριν από τον Νοέμβριο συμφώνησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Η Βουλή των Κοινοτήτων είχε ψηφίσει το νομοσχέδιο αυτό την Τετάρτη, μολονότι ο πρωθυπουργός υποστήριζε ότι κάτι τέτοιο σημαίνει "χρόνια αβεβαιότητας και καθυστερήσεων", επειδή τον υποχρεώνει να ζητήσει από τις Βρυξέλλες μια νέα αναβολή του Brexit.

Ο Τζόνσον επιμένει ότι πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 15 Οκτωβρίου ώστε να αποφασίσει ο λαός ποιον θέλει να στείλει στη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη για τις 17 και 18 του ίδιου μήνα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν την πρόταση αυτή, η οποία για να εγκριθεί πρέπει να ψηφιστεί από τα δύο τρίτα των 650 μελών της Βουλής των Κοινοτήτων.

Οι Εργατικοί δήλωναν αρχικά ότι θα στηρίξουν την πρόταση για εκλογές εφόσον γίνει νόμος η πρόταση για την αποτροπή του Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, όμως τώρα λένε ότι θέλουν να εξασφαλιστεί πρώτα η αναβολή του "διαζυγίου".

Εργατικοί και SNP θα απορρίψουν νέα πρόταση του Τζόνσον για εκλογές στα μέσα Οκτωβρίου

Στο μεταξύ, η προοπτική ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον να εξασφαλίσει την αποδοχή του κοινοβουλίου για τη διεξαγωγή εκλογών στις 15 Οκτωβρίου φαίνεται πως εξανεμίζεται, καθώς δύο από τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Εργατικό και το Εθνικό κόμμα Σκοτίας, συμφώνησαν να εμποδίσουν οποιαδήποτε τέτοια κίνηση του πρωθυπουργού, έως ότου διασφαλιστεί μία παράταση της προθεσμίας του Brexit.

Δημοσιεύματα στον βρετανικό τύπο κάνουν λόγο για συμφωνία των δύο αντιπολιτευόμενων κομμάτων να απορρίψουν νέα πρόταση της κυβέρνησης την επόμενη εβδομάδα για διεξαγωγή εκλογών στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, έχει ξεκαθαρίσει από την Τετάρτη ότι πρώτα θα πρέπει να γίνει νόμος το νομοσχέδιο που εμποδίζει την έξοδο χωρίς συμφωνία και να εξασφαλιστεί μία καθυστέρηση από τις Βρυξέλλες, τον Οκτώβριο, πριν στηρίξει τη διεξαγωγή εκλογών.

Αργότερα σήμερα αναμένεται να έχει επικοινωνία με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης για να συζητήσουν την τακτική που θα ακολουθήσουν στο Brexit χωρίς συμφωνία και στον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, με πιθανότερη εκδοχή το Νοέμβριο. Σε σημερινή της συνέντευξη, η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών, Έμιλι Θόρνμπερι, επιβεβαίωσε ότι το Εργατικό κόμμα θα καταψηφίσει σίγουρα την επόμενη πρόταση για διεξαγωγή εκλογών που θα κάνει ο Μπόρις Τζόνσον το βράδυ της Δευτέρας, ακόμα και όταν πια το νομοσχέδιο Χίλαρι Μπεν θα έχει λάβει τη βασιλική έγκριση και θα έχει γίνει νόμος του κράτους.

Η Θόρνμπερι εξήγησε ότι εάν ψηφιστεί η διεξαγωγή εκλογών, τότε ο Μπόρις Τζόνσον θα έχει τη δυνατότητα να προτείνει στη Βασίλισσα την ημερομηνία των εκλογών που ο ίδιος επιθυμεί. «Εάν ψηφίσουμε να γίνουν οι εκλογές, τότε, άσχετα από το τι έχει υποσχεθεί ο Μπόρις Τζόνσον, εναπόκειτο στον ίδιο να προτείνει στη Βασίλισσα το πότε θα πρέπει να διεξαχθούν οι εκλογές. Και δεδομένου ότι έχει αποδείξει πως είναι προφανής ψεύτης και είναι κάποιος που έχει πει ότι προτιμά να πεθάνει σε ένα χαντάκι παρά να σταματήσει τη μη συμφωνία --και πράγματι ο σύμβουλός του Ντόμινικ Κάμινγκς φώναζε στους βουλευτές ότι θα φύγουμε στις 31 Οκτωβρίου ό,τι και να γίνει-- έτσι η πρώτη μας προτεραιότητα θα πρέπει να είναι να σταματήσουμε τη μη συμφωνία και να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο» είπε.

Το Εθνικό κόμμα Σκοτίας επιβεβαίωσε επίσης ότι θα καταψηφίσει μία πρόταση για εκλογές από τον Τζόνσον τη Δευτέρα. Ο επικεφαλής του κόμματος στο Ουέστμινστερ, Ίαν Μπλάκφορντ, σε ξεχωριστή συνέντευξη σήμερα δήλωσε ότι το κόμμα του θέλει τις εκλογές, αλλά δεν εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό σε ό,τι αφορά τον χρόνο διεξαγωγής τους. «Εμείς (σ.σ. το κοινοβούλιο) θα καθορίσουμε τον χρόνο των εκλογών, όχι ο Μπόρις Τζόνσον» ξεκαθάρισε, τονίζοντας τη σημασία να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία στα τέλη Οκτωβρίου, πριν επιτραπούν οι εκλογές. Ερωτηθείς για τον χρόνο διεξαγωγής είπε «μόλις θα είναι πρακτικά εφικτό», δηλαδή τις επόμενες λίγες εβδομάδες. Για το ενδεχόμενο μίας πρότασης μομφής υποστήριξε ότι θα συμφωνούσε με την προϋπόθεση να υπάρχει έλεγχος της διαδικασίας, κάτι που δεν θα είναι εφικτό εξαιτίας της αναστολής του κοινοβουλευτικού έργου, που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα. «Θα πρέπει να προσέξουμε να μην πέσουμε στην παγίδα» είπε.

Ήδη στη Βουλή των Λόρδων συνεχίζεται η συζήτηση του νομοσχεδίου Μπεν, και σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ολοκληρωθούν και τα τρία στάδια της διαδικασίας έγκρισης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, πάντως μία νέα δημοσκόπηση της ICM, που δημοσιεύεται στους Financial Times, η οποία δείχνει ότι εάν οι εκλογές διεξαχθούν μετά τις 31 Οκτωβρίου, η υποστήριξη προς το κόμμα του Brexit, του Νάιτζελ Φαράτζ, θα διπλασιαστεί από το 9% στο 18%, εις βάρος των Τόρις, που θα χάσουν σημαντικό προβάδισμα έναντι των Εργατικών. Εκτιμάται ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που το κόμμα των Εργατικών προτιμά τη διεξαγωγή των εκλογών σε ημερομηνία μετά το τέλος Οκτωβρίου, όταν η βάση των Συντηρητικών διαπιστώσει ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν θα έχει καταφέρει να τηρήσει τη δέσμευσή του να βγάλει τη χώρα από την ΕΕ, μέχρι τότε.

Μια συμφωνία με το Λονδίνο «δεν φαίνεται πιθανή αυτή τη στιγμή»

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, της χώρας που ασκεί την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ότι η προοπτική ενός συμβιβασμού με το Λονδίνο για μια συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν φαίνεται τώρα πιθανή».

«Δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει εκεί. Είναι αρκετά προφανές ότι δεν θα πετύχουμε μια συμφωνία για το Brexit», δήλωσε ο Άντι Ρίνε σε δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβολίου Νταβίντ Σασόλι στο Ελσίνκι. «Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα για να μην υπάρξουν απώλειες, αλλά αυτό δεν φαίνεται πιθανό αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο Ρίνε.

Τι πιστεύουν οι Βρετανοί για το no deal Brexit;

Όπως έχει γίνει φανερό, το Brexit διχάζει το κοινοβούλιο. Περισσότερο σαφές έπειτα από μήνες συνεδριάσεων και απανωτών ψηφοφοριών, οι οποίες ανέδειξαν το βαθύ χάσμα που άφησε πίσω του το δημοψήφισμα του 2016 και έχουν βυθίσει τη χώρα σε πολτική κρίση. Το Brexit «διχάζει οικογένειες». Το ομολόγησε ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός, μετά την παραίτηση-βόμα του αδελφού του Τζο, ο οποίος τάσσεται μεν υπέρ του Brexit, αλλά κατά του no deal Brexit, για «το εθνικό συμφέρον». Τι πιστεύουν όμως οι Βρετανοί πολίτες για την άτακτη έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτοί που πριν από τρία χρόνια αποφάσισαν να αποτινάξουν τον ζυγό της Ε.Ε.;

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών, έχουν διεξαχθεί τέσσερις δημοσκοπήσεις σχετικά με το αν οι πολίτες στηρίζουν ή δεν στηρίζουν την άτακτη έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. Παρά τις διαφορές στη διατύπωση των ερωτημάτων, επισημαίνει το BBC, τα αποτελέσματα σε γενικές γραμμές συγκλίνουν. Αν και με μικρή διαφορά, η πλειοψηφία των Βρετανών υποστηρίζει ότι δεν επιθυμεί να αποχωρήσει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται τεράστια διαφορά ανάμεσα στους ψηφοφόρους του Remain και τους ψηφοφόρους του Leave. Ειδικότερα, αν και περίπου τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους που το 2016 ψήφισαν Remain τάσσονται σήμερα κατά του no deal, η θέση στο στρατόπεδο του Leave είναι ακριβώς η αντίθετη.

Για την ακρίβεια, το ζήτημα διχάζει τη χώρα, κατά το ίδιο σχεδόν τροπο που δίχαζε το 2016, όταν το 52% είχε ψηφίσει υπέρ του Brexit και το 48% κατά.

Συνεπώς, για ποιον λόγο οι δημοσκοπήσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι περισσότεροι άνθρωποι αντιτίθενται στην άτακτη έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.; Η απάντηση βρίσκεται σε εκείνους που δεν ψήφισαν πριν από τρία χρόνια: μόλις ένας στους πέντε (21%) στηρίζει το no deal, ενώ τουλάχιστον οι διπλάσιοι (43%) τάσσονται κατά.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)