to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:42 | 28.08.2013

Διεθνή

Δικαστική «λυπητερή» 100 δισ. δολ. για τους τραπεζικούς κολοσσούς της Wall Street

Ξεπέρασαν τα 100 δις. δολάρια οι δικαστικές δαπάνες των έξι μεγαλύτερων τραπεζών της Wall Street για υποθέσεις που συνδέονται με την χρηματοοικονομική κρίση του 2007-2008. Το ποσό είναι μεγαλύτερο από τα συγκεντρωτικά κέρδη των έξι για το 2012 και ξεπερνά τα μερίσματα που δόθηκαν στους μετόχους την τελευταία πενταετία !


Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε το Bloomberg, η μερίδα του λέοντος δικαστικής…«λυπητερής» έχει πάει στην JP Morgan και την Bank of America, καθώς στους δυο ομίλους αναλογεί το 75% του λογαριασμού. Την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι οι αρχές των ΗΠΑ άνοιξαν ακόμα ένα δικαστικό «μέτωπο»κατά της JP Morgan, καθώς της ζητούν να πληρώσει πρόστιμο άνω των 6 δις. δολαρίων για να διευθετήσει τις κατηγορίες για απατηλή πώληση «τοξικών» ομολόγων σε κρατικές εταιρείες στεγαστικής πίστης (τις Fannie Mae και Freddie Mac) πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Η τράπεζα δεν αποδέχεται το πρόστιμο στην παρούσα μορφή του, αλλά σε κάθε περίπτωση εάν θέλει να κλείσει την υπόθεση θα αναγκαστεί να πληρώσει δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

Χειραγώγηση

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλεί ρεπορτάζ του Bloomberg που υποστηρίζει ότι την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης κάθε μήνα, εμφανίζονται «περίεργες» κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, με τις ισοτιμίες των νομισμάτων να αυξάνονται απότομα για λίγα λεπτά κατά τις απογευματινές συναλλαγές, για να επιστρέψουν στην συνέχεια στα «κανονικά» για την συνεδρίαση επίπεδα. Οι απότομες αυτές κινήσεις λαμβάνουν χώρα την στιγμή που «κλείνει» πληθώρα συμβολαίων βασισμένα στις ισοτιμίες αυτές, δημιουργώντας υποψίες για χειραγώγηση των εν λόγω ισοτιμιών, με «οσμή» σκανδάλου αντίστοιχου με αυτού της χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor…

Πηγή: imerisia.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)