to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δικαστική αθώωση μιας «άθεης συριζαίας»: Ανατομία της αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορικής

Η ηθική και πολιτική δικαίωση της Ελένης Γιαννακοπούλου, το κουράγιο που αυτή, οι άνθρωποι της και οι νομικοί της σύμβουλοι έδειξαν ενάντια σε μια πανελλαδικής εμβέλειας κινητοποίηση λασπολογίας είναι παράδειγμα και δικαίωση για όλους/ες μας.


Η Ελένη Γιαννακοπούλου είχε γίνει πανελλαδικώς γνωστή το 2017 ως η «άθεη συριζαία» που από τη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου ενός Οργανισμού του Υπουργείου Παιδείας είχε «πετάξει στα σκουπίδια την εικόνα της Παναγίας». Πέντε χρόνια μετά δικαιώθηκε δικαστικά και απαλλάχθηκε των εν λόγω κατηγοριών. Η περίπτωση Γιαννακοπούλου προσφέρεται για μια ανατομία των αντιδράσεων και της υπονόμευσης που συνάντησαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015 - 2019.

Ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) είναι ένας οργανισμός που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας και έχει τεράστιο εύρος αρμοδιοτήτων μεταξύ των οποίων κρισιμότερες είναι η πιστοποίηση όλων των δομών εκπαίδευσης (κτήρια ιδιωτικών σχολείων, φροντιστηρίων, κέντρων ξένων γλωσσών,
κέντρων διαβίου μάθησης) και  η πιστοποίηση όλων των πτυχίων επαγγελματικής κατάρτισης (ΙΕΚ, ΣΕΚ κλπ.) και δια βίου μάθησης. Οι έλεγχοι και οι πιστοποιήσεις εκπαιδευτικών δομών που διενεργεί ο ΕΟΠΠΕΠ ενδιαφέρουν άμεσα μεγάλα  οικονομικά συμφέρονται στην ιδιωτική εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση (ιδιωτικά ΙΕΚ). Από την ίδρυση του το 2013 μέχρι τις διευθετήσεις που έγιναν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ ο ΕΟΠΠΕΠ λειτουργούσε χωρίς κανονισμό και διοικούνταν με αποφάσεις του Διοικητικού του Συμβουλίου και του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Μέλη του Δ.Σ. που ορίζονταν από κοινωνικούς εταίρους αρνούνταν μέχρι και το 2017, παρά τις επανειλημμένες έγγραφες συστάσεις του Υπουργείου Παιδείας, να υποβάλουν δήλωση ότι δεν συντρέχουν στο πρόσωπο τους μια σειρά κωλυμάτων και ασυμβίβαστων ως μελών του Δ.Σ. Μέχρι που έγινε αντιληπτό από τη διοίκηση του ΕΟΠΠΕΠ που όρισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στον Οργανισμό δεν είχαν πλήρως εφαρμοστεί οι νόμοι και οι αλλεπάλληλες συστάσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους περί της μισθοδοσίας των εργαζομένων όπως είχαν διαμορφωθεί μετά το 2010 για όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα.

Μόλις ανέλαβε Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΕΟΠΠΕΠ η Ελένη Γιαννακοπούλου ξεκίνησε μια προσπάθεια επιβολής της νομιμότητας στη διοικητική λειτουργία και την οικονομική διαχείριση του Οργανισμού. Η αναζήτηση στοιχείων για τις απολαβές ορισμένων στελεχών του ΕΟΠΠΕΠ την περίοδο μετά το 2012 κατέληξε  σε πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, εισαγγελική έρευνα και έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που υποστήριξε ότι η ζημιά στον ΕΟΠΠΕΠ ξεπερνούσε το 1.000.000 Ευρώ. Οι πρωτοβουλίες εμπέδωσης της νομιμότητας που ξεκίνησε η Ελένη Γιαννακοπούλου συνάντησαν ισχυρές αντιδράσεις. Το Υπουργείο Παιδείας είχε λάβει σειρά ανώνυμων καταγγελιών περί της Διευθύνουσας Συμβούλου.

Στα τέλη του καλοκαιριού του 2017 υπήρξε κλιμάκωση και εκ νέου δημόσιες καταγγελίες. Πληθώρα δημοσιευμάτων αναφέρονταν στην «άθεη Συριζαία» Διευθύνουσα Σύμβουλο η οποία διώκει τις εικόνες της Παναγίας. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά η Ελένη Γιαννακοπούλου είχε θίξει θρησκευτικά σύμβολα που βρίσκονταν σε γραφείο του ΕΟΠΠΕΠ και φορούσε στο λαιμό της η Διευθύντρια Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΟΠΠΕΠ (υπεύθυνη για τη εφαρμογή των νόμων για τη μισθοδοσία του προσωπικού), η οποία είχε προβεί και στη σχετική καταγγελία. Στην προμετωπίδα άρθρου που δημοσιεύτηκε στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ στις 29 Αυγούστου 2017 αναφέρονταν ότι «η διευθύνουσα σύμβουλος του ΕΟΠΠΕΠ Ελένη Γιαννακοπούλου απολύει, βρίζει και τράβηξε τον σταυρό από τον λαιμό υφισταμένης της παραμονές Δεκαπενταύγουστου - Κατηγορείται και για bullying κατά εργαζομένων».

Το άρθρο αναδημοσίευε το περιεχόμενο έξι έγγραφων καταγγελιών εναντίον της, εξηγούσε όλο το πολιτικό της παρελθόν στην αριστερά από την ΕΚΟΝ ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ μέχρι το 2017 ακόμα και τις οικογενειακές της σχέσεις. Η ίδια εφημερίδα επανήλθε στο θέμα με καταγγελίες και αιχμές στις 7 Σεπτεμβρίου 2017. Κατόπιν όλων αυτών, στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2017 το Υπουργείο Παιδείας θεσμικά ξεκίνησε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες εξέτασης των ανώνυμων και επώνυμων καταγγελιών και εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. Το θέμα κατέληξε σε αγωγές και μηνύσεις που σταδιακά δικάστηκαν.

Η πιο σημαντική από αυτές τις δίκες έγινε την προηγούμενη Πέμπτη έπειτα από αυτεπάγγελτη εισαγγελική δίωξη της Ελένης Γιαννακοπούλου για καθύβριση θρησκεύματος και παράβαση του αντιρατσιστικού νόμου! Να σημειωθεί ότι για την πιστοποίηση του αδικήματος η εισαγγελέας κατέθεσε τα δημοσιεύματα του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ, τη καταγγελία της υπαλλήλου και μια σχετική επιστολή της Ιεράς Συνόδου στον Υπουργό Παιδείας. Με σύμφωνη γνώμη έδρας και εισαγγελέα η Ελένη Γιαννακοπούλου αθωώθηκε από τις κατηγορίες. Όπως είχε αθωωθεί σε αγωγή σε βάρος της για το ίδιο θέμα πριν από ένα χρόνο με απόφαση που διαπίστωνε ότι το καταγγελλόμενο γεγονός με την εικόνα και το σταυρουδάκι δεν είχε συμβεί.

Η περίπτωση Γιαννακοπούλου είναι χαρακτηριστική των αντιδράσεων που συνάντησε η ορθή διοίκηση που άσκησαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα πλαίσια του στενού και του ευρύτερου κρατικού τομέα. Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άσκησαν διοίκηση που λοιδορήθηκε και αντιμετώπισε καταγγελίες που κατέπεσαν δικαστικά. Όταν αρχικά διατυπώθηκαν οι καταγγελίες αυτές έγιναν πρωτοσέλιδα και «παράθυρα» στους γνωστούς καθεστωτικούς ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Στοίχισαν ηθικά, ψυχολογικά και οικονομικά σε τίμιους πολίτες που αγωνίστηκαν στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως και στην περίπτωση Γιαννακοπούλου, η δικαστική δικαίωση απαιτεί αρκετά χρόνια. Όταν πλέον επιτευχθεί η δικαστική δικαίωση κανείς δεν θυμάται τις αρχικές καταγγελίες. Η δικαίωση περνάει στα «ψηλά» κάποιων αναρτήσεων στο διαδίκτυο. Άλλωστε, η ανταλλακτική πολιτική αξία αυτών των καταγγελιών αφορούσε την αντι-ΣΥΡΙΖΑ υστερία εκείνης της περιόδου. Το ότι τελικά αποδεικνύονται αβάσιμες έχει λίγη σημασία και δεν γίνεται ευρέως γνωστό. Αμφιβάλλουμε αν θα βρεθεί έστω και ένας δημοσιογράφος από αυτούς που τότε είχαν κατηγορήσει την Γιαννακοπούλου για να δηλώσει και να εξηγήσει την αθώωση με τους ίδιους τόνους, στην ίδια έκταση και με επανειλημμένα δημοσιεύματα. Ελπίζουμε να διαψευστούμε.

Η ηθική και πολιτική δικαίωση της Ελένης Γιαννακοπούλου, το κουράγιο που αυτή, οι άνθρωποι της και οι νομικοί της σύμβουλοι έδειξαν ενάντια σε μια πανελλαδικής εμβέλειας κινητοποίηση λασπολογίας είναι παράδειγμα και δικαίωση για όλους/ες μας.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)