to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δικαστές υπεράνω ελέγχου;

Τις τελευταίες ημέρες η κοινωνία έχει γίνει μάρτυρας της κίνησης των ανώτατων δικαστικών, όπως αυτοί εκπροσωπούνται από τις ενώσεις τους, να προσφύγουν στην κρίση του ΣτΕ -δηλαδή των ιδίων- απαιτώντας να εξαιρεθούν από πλείστες όσες διατάξεις της κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών για την ηλεκτρονική υποβολή τού πόθεν έσχες


«Η οικονομική κρίση και η πιθανή πτώχευση της χώρας με ανάγκασαν να βγάλω τα χρήματα από τις τράπεζες. Τα είχα βάλει μέσα στην ντουλάπα». Αυτά μεταξύ άλλων είχε -σύμφωνα με τον Τύπο- καταθέσει στην αστυνομία προ τριετίας μια γηραιά πρώην εισαγγελέας καταγγέλλοντας την κλοπή 2.000.000 ευρώ σε μετρητά καθώς και κοσμημάτων ανυπολόγιστης αξίας από το διαμέρισμά της στο Κολωνάκι. Όσο και αν ήθελε κανείς να συμμεριστεί τότε το δράμα της συνταξιούχου δικαστικού, δεν μπορούσε να αποφύγει τον πειρασμό της εύλογης ερώτησης για το “πόθεν έσχες” της. Η ανάσυρση αυτής της είδησης από το αστυνομικό αρχείο τού όχι και τόσο μακρινού 2014 προσλαμβάνει ιδιαίτερη αξία σήμερα καθώς παρακολουθούμε την οργανωμένη προσπάθεια του δικαστικού σώματος να αποφύγει με κάθε νόμιμο τρόπο τον ουσιαστικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των μελών του. Και μάλιστα χρήματα που όπως στην περίπτωση της συνταξιούχου, βρίσκονταν κρυμμένα κάτω από το στρώμα.

Τις τελευταίες ημέρες η κοινωνία έχει γίνει μάρτυρας της κίνησης των ανώτατων δικαστικών, όπως αυτοί εκπροσωπούνται από τις ενώσεις τους, να προσφύγουν στην κρίση του ΣτΕ -δηλαδή των ιδίων- απαιτώντας να εξαιρεθούν από πλείστες όσες διατάξεις της κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών για την ηλεκτρονική υποβολή τού πόθεν έσχες, όπως, για παράδειγμα, την υποχρέωση να δηλώνονται τα ποσά πάνω από 15.000 που βρίσκονται εκτός τράπεζας, καθώς και κινητά περιουσιακά στοιχεία των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ. Και ενώ οι ανώτατοι δικαστικοί πέτυχαν την πρώτη δικαστική τους νίκη με τη διαρροή στον Τύπο της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικά όλα όσα οι ίδιοι επιθυμούσαν, ήρθε την Παρασκευή και η απάντηση του ανώτατου δικαστηρίου σε όσους κατηγορούν τη Δικαιοσύνη πως κινείται με βραδείς ρυθμούς καθώς οι δικαστικές ενώσεις πέτυχαν μια εξπρές προσωρινή διαταγή του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία “πάγωσε” και η νέα βελτιωμένη απόφαση που δημοσιεύθηκε μόλις προχθές στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για τις δηλώσεις τού πόθεν έσχες για δικαστές και εισαγγελείς.

Οι ανώτατοι δικαστικοί κατάφεραν τελικά, με την απόφαση των συναδέλφων τους, να σταθούν υπεράνω των υπολοίπων πολιτών και να εξαιρεθούν από τη δήλωση πόθεν έσχες για τα έτη 2015 και 2016. Δικαστές υπεράνω όλων; Υπεράνω ελέγχου αλλά όχι υπεράνω κριτικής.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)