to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δικαιώθηκαν και απολύονται!

Η JCB έχασε τη σύμβαση με το Δρομοκαΐτειο, αλλά οι 30 καθαρίστριες μένουν χωρίς δουλειά, γιατί ο νέος εργολάβος ανακοίνωσε ότι θα φέρει εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, οι προσλήψεις των οποίων επιδοτούνται.


Δεν έχουν τελειωμό τα προβλήματα των εργαζομένων στον χώρο της καθαριότητας του Δρομοκαΐτειου, καθώς -τρεις μόλις μέρες μετά την πρώτη νίκη που σημείωσαν με την αποχώρηση της εταιρείας JCB από το νοσοκομείο- 30 καθαρίστριες κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, εγκλωβισμένες μεταξύ εργολάβων και γραφειοκρατίας.

Το βράδυ της Τρίτης, μετά την αποχώρηση της προηγούμενης εργολαβικής εταιρείας, με αιφνιδιαστική απόφαση των αρμοδίων και της διοίκησης του νοσοκομείου, επιχειρήθηκε να πάρει το έργο η επόμενη μειοδότρια εταιρεία, με την επωνυμία All Facility Experts. Η νέα εταιρεία, που έσπευσε να αναλάβει, ανακοίνωσε ότι θα φέρει δικούς της εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, γιατί έτσι παίρνει επιδοτήσεις. Χθες το πρωί, έκπληκτες έμειναν οι καθαρίστριες στο Δρομοκαΐτειο, βλέποντας κάποια νέα άτομα που είχαν έρθει για δουλειά.

Οπως επισημαίνουν στην «Εφ.Συν.» μέλη του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο, στο παρελθόν όποια καινούργια εταιρεία αναλάμβανε το έργο επαναπροσλάμβανε περίπου τα ίδια άτομα, που καλύπτουν πάγιες ανάγκες, έχουν εμπειρία και έχουν αναπτύξει προσωπικές σχέσεις με τους ασθενείς του νοσοκομείου. «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θέλουν να προσλάβουν τα συγκεκριμένα άτομα, επειδή διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους το προηγούμενο διάστημα», υπογραμμίζει η Βλασία Δημητρακοπούλου από την ΠΕΚΟΠ, η οποία έχει καταγγείλει στο παρελθόν τον νέο ανάδοχο για αντίστοιχες αυθαιρεσίες.

Επειδή είχε διαρρεύσει η πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης, οι εργαζόμενοι του συνεργείου καθαριότητας, το Σωματείο εργαζομένων του Δρομοκαΐτειου και η ΠΕΚΟΠ είχαν επισημάνει το πρόβλημα στη διοικητική διεύθυνση του νοσοκομείου, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν πρόκειται να δεχτούν την αποπομπή έστω και ενός εργαζόμενου που βρήκε το θάρρος και ύψωσε ανάστημα απέναντι στη διαπλοκή κράτους -εργολάβων».

Οι εργαζόμενοι των συνεργείων και το σωματείο, οι οποίοι κάνουν λόγο για εκδικητικότητα της διοίκησης, είχαν δηλώσει ξεκάθαρα στους διοικούντες ότι «για όσες μέρες χρειαστεί μέχρι να μεταβούν οι εργαζόμενοι στη νέα εταιρεία που θα αναλάμβανε (όποια και να ήταν αυτή) θα έπαιρναν την ευθύνη της καθαριότητας με επιτροπές αγώνα εργαζομένων του συνεργείου και του σωματείου, αρκεί να μην εκδιωχθεί κανείς από τους καταγγέλλοντες από την εργασία του».

Η JCB, που κηρύχθηκε έκπτωτη για την τρέχουσα σύμβαση, πρότεινε προφορικά συμβιβασμό στους εργαζόμενους, δεσμευόμενη να δώσει τα χρήματα που τους χρωστάει μαζί με το χαρτί της απόλυσης. Στο έγγραφο εξώδικο, όμως, που έστειλε προσωπικά σε όλους τους εργαζομένους, τούς προτείνει στην πραγματικότητα δυσμενείς μεταθέσεις (από Παλλήνη και Κορωπί μέχρι και την Πάτρα!), ενώ οι περισσότεροι μένουν στα δυτικά προάστια. Αν δεν τις δεχτούν, δεν δικαιούνται ούτε αποζημίωση απόλυσης ούτε επίδομα ανεργίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)