to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:16 | 29.11.2021

Πολιτισμός

Δικαίωση της Ένωσης Δικαιούχων Έργων Μουσικής στο ΣτΕ

Πανηγυρική θεσμική δικαίωση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την εμβληματική μεταρρύθμιση στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, επί της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησε στη θέση της ΑΕΠΙ να δημιουργηθεί ένας αυτοδιοικούμενος οργανισμός πνευματικών δικαιωμάτων στον χώρο της μουσικής - «Η σπουδαία αυτή εξέλιξη πρώτα απ’ όλα ανήκει στους ίδιους τους δημιουργούς. Ως ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ συνεχίζουμε να στεκόμαστε δίπλα τους, ιδίως μέσα στη συνθήκη της πανδημίας και της κυβερνητικής αδιαφορίας» τονίζει η Σία Αναγνωστοπούλου


Την είδηση έκανε γνωστή η «450+ Πρωτοβουλία δημιουργών και κληρονόμων» και ο επικεφαλής της προσπάθειας τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς που σήκωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα το φορτίο της αντιπαράθεσης με τις κινήσεις του Υπουργείου και τα νομικά προσκόμματα για την συνεταιριστική διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων.

Παράλληλα η πρωτοβουλία απευθύνει ειρηνικό κάλεσμα στην Αυτοδιαχείριση προκειμένου να μη χαθεί άλλος χρόνος και να προχωρήσει η διαδικασία είσπραξης και πληρωμής των καλλιτεχνών σε μια δύσκολη συγκυρία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση τους:

Το ΣτΕ αποφάσισε: Νόμιμη η άδεια της ΕΔΕΜ - Ειρηνικό κάλεσμα στην Αυτοδιαχείριση

Edemrights - ΕΔΕΜ - Home | Facebook

Αγαπητοί συνάδελφοι, σήμερα το ΣΤΕ έκρινε νόμιμη την άδεια της ΕΔΕΜ.

Δεν είναι όμως ώρα για πανηγυρισμούς.

Σεβαστήκαμε όλο αυτό το διάστημα την απόφαση της Αυτοδιαχείρισης να μην μιλά με την ΕΔΕΜ για ένωση μέχρι να τελειώσει ο αγώνας της  στο ΣΤΕ εναντίον της τελευταίας.

Θεωρούμε πως τώρα που -χωρίς καμιά αμφισβήτηση πια- η ΕΔΕΜ ήταν εξ αρχής ένας  απόλυτα σύννομος ΟΣΔ, η ένωση δεν πρέπει να αργήσει άλλο.

Ο ελληνικός νόμος και οι οδηγίες της ευρωπαϊκής ένωσης περί συγχωνεύσεων και όχι οι σκληρές δικαστικές διαμάχες θα κρίνουν το καλό κοινό μας μέλλον και θα δώσουν τέλος στην άδικη ταλαιπωρία μας.

Επίσης ξαναδιατυπώνουμε ως έλληνες δημιουργοί το πάγιο αίτημά μας -και αίτημα της ΕΔΕΜ-να ξεκινήσει η κοινή είσπραξη των δύο οργανισμών από αύριο κιόλας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ταλιπωρούμε την αγορά και να βρισκόμαστε οι ίδιοι στην απόλυτη ανέχεια.

Ας ειρηνεύσουμε κι ας δράσουμε όλοι μαζί για το κοινό καλό. Αγαπητοί συνάδελφοι της Αυτοδιαχείρισης, αγαπητή διοίκηση και αγαπητό ΔΣ, σας καλούμε και επισήμως στο τραπέζι του κοινού μέλλοντος.Ας μη συνεχιστούν οι πολυέξοδοι και μακροχρόνιοι δικαστικοί μαραθώνιοι. Το ελληνικό  τραγούδι σύσσωμο ζητάει κοινή πορεία!

>> Δείτε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ΕΔΩ.

Σία Αναγνωστοπούλου: Νίκη που ανήκει στους δημιουργούς

Επιστροφή στην κυβέρνηση για τη Σία Αναγνωστοπούλου - ΤΑ ΝΕΑ

Σε δήλωση της η Τομεάρχης Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει:

«Το πλέγμα νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας έδωσε τη δυνατότητα και τα εργαλεία να σπάσει το χρονίζον απόστημα της ΑΕΠΙ, να διασφαλιστεί το αρχείο με τα δεδομένα των πνευματικών έργων των δημιουργών, να κρατηθεί ζωντανό το σύστημα είσπραξης και διανομής των δικαιωμάτων τους και τελικά, να αποφασίσουν οι ίδιοι οι δημιουργοί τι θέλουν για τη διαχείριση των πνευματικών τους δικαιωμάτων. Ως αποτέλεσμα στη θέση της ΑΕΠΙ δημιουργήθηκε, μέσα σε κλίμα πρωτοφανούς σύμπνοιας μεταξύ των δημιουργών που επιτεύχθηκε την άνοιξη του 2019, η Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ), ένας αυτοδιοικούμενος οργανισμός πνευματικών δικαιωμάτων στον χώρο της μουσικής.

Την εμβληματική αυτή μεταρρύθμιση δεν στήριξε, ούτε κοινοβουλευτικά ούτε πολιτικά, η Νέα Δημοκρατία ως αξιωματική αντιπολίτευση, όπως και τόσες άλλες που έγιναν την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τις εκλογές, ως κυβέρνηση, επιδίωξε να την ακυρώσει, με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις της υπουργού Πολιτισμού στα ελάχιστα διοικητικά βήματα που απέμεναν. Ωστόσο, κάτω από τις σφοδρές αντιδράσεις όλων των δημιουργών, ανεξαρτήτως πολιτικών απόψεων, αναγκάστηκε να «ανακρούσει πρύμναν» και σύρθηκε, εκούσα άκουσα, να την εφαρμόσει.

Τώρα, με την έκδοση των αποφάσεων 2105/21 και 2106/21 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, πέφτουν οριστικά στο κενό οι προσπάθειες δικαστικής ακύρωσης όσων είχαν επιτευχθεί και έρχεται πανηγυρικά η θεσμική δικαίωση. Επιβεβαιώθηκε στο ανώτατο δικαστικό επίπεδο ότι, μπροστά στην έκτακτη κατάσταση που διαμορφώθηκε από τη χρόνια κακοδιαχείριση και την επακόλουθη κατάρρευση της ΑΕΠΙ, η θεσμική παρέμβαση της Πολιτείας, επί της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν επιβεβλημένη και απολύτως σύννομη.

Η σπουδαία αυτή εξέλιξη πρώτα απ’ όλα ανήκει στους ίδιους τους δημιουργούς.

Ως ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ συνεχίζουμε να στεκόμαστε δίπλα τους και να στηρίζουμε την πνευματική δημιουργία. Ιδίως τη σημερινή περίοδο που η πανδημία και η αδιαφορία της κυβέρνησης για τις συνέπειες της στον Πολιτισμό, έχουν στερήσει τους ανθρώπους της τέχνης και της δημιουργίας από τα κύρια μέσα βιοπορισμού τους».

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)