to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:36 | 02.05.2013

Πολιτική

Δικαίωσή μας η απόφαση του ΣτΕ για τα αυθαίρετα

Του Κώστα Ζαχαριάδη


Η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει όλους όσους είχαμε καταγγείλει την αθλιότητα του πρώην Υπουργού ΠΕΚΑ Γιώργου Παπακωνσταντίνου και είχαμε ισχυριστεί ότι ο νόμος που σήμερα κρίνεται αντισυνταγματικός ήταν άλλο ένα κομμάτι του παζλ της περιβαλλοντικής και οικονομικής κατεδάφισης της χώρας που την τελευταία τριετία έχει επιταχυνθεί.

Ένα νόμος που ουσιαστικά δικαίωνε τους παραβατούντες – αυθαιρετούντες και ενθάρρυνε και νέους να αυθαιρετήσουν με την ελπίδα ότι στο μέλλον μια νέα τακτοποίηση θα κάλυπτε και αυτές τις αυθαιρεσίες. Με το νόμο 4014/2011 το ΥΠΕΚΑ, παρανόμως σύμφωνα με το ΣτΕ, άνοιξε το δρόμο για επί της ουσίας νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων ανά την επικράτεια. Όλα αυτά στο βωμό της κάλυψης της μαύρης τρύπας του χρέους, αφού το πράσινο ταμείο που σχηματίστηκε από την κυβέρνηση της «πράσινης ανάπτυξης» και θα είχε υποτίθεται ανταποδοτικό χαρακτήρα, σε μια νύχτα το 95% των πόρων του δεσμεύτηκαν για να καλύψουν τις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας.

Ο Παπακωνσταντίνου έδωσε το σύνθημα. Καταπατήστε, κάψτε, κλέψτε, χτίστε, μπαζώστε. Η «πράσινη ανάπτυξη» σας κάνει έκπτωση μέχρι και 85% για να κάνετε νόμιμη την παρανομία σας! Όσοι τηρείτε τους νομούς, πληρώνετε φόρους και δεν ξεσκίζετε το περιβάλλον… στην υγειά σας κορόιδα.Οι ρυθμίσεις του νόμου Παπακωνσταντίνου, οι συνεχείς παρατάσεις και οι καταστρατηγήσεις του επισφραγίζουν τη διαχρονική αδυναμία, την εσκεμμένη πολιτική αβουλία και την αφερεγγυότητα  της Πολιτείας για την άσκηση πολιτικής γης βασισμένη στα κριτήρια της κοινωνικής δικαιοσύνης, της περιβαλλοντικής προστασίας και της κοινωνικής αποτελεσματικότητας.

 Η απόφαση του ΣτΕ αφήνει έκθετες τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Αποδεικνύεται ότι, για να εφαρμόσουν τις εντολές της τρόικας παραβιάζουν το Σύνταγμα (άρθρο 24). Οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών είχαν και έχουν τακτική «να επιβραβεύεται ο κλέφτης». Όποιος καταπάτησε, έκανε παρανομίες, δεν πήρε άδεια από την πολεοδομία, έκανε αδιαφανείς συναλλαγές με δημάρχους και τοπικούς παράγοντες θα πλουτίσει μέσα σε μια νύχτα. Απ την άλλη οποίος ακολουθούσε στοιχειωδώς αυτά που προβλέπονται στους νόμους, πλήρωνε φόρους και δεν επένδυσε στο βρώμικο τζόγο της καταπάτησης των δημόσιων αγαθών και της υπονόμευσης του φυσικού κάλους και περιβάλλοντος βρίσκεται να συμπιέζεται, να υπερφορολογείται και να πληρώνει τις λαμογιές των παραβατούντων. Είναι άλλη μια από τις πολλές τα τελευταία χρόνια προσπάθειες για βίαιη αναδιανομή πλούτου στο εσωτερικό της χώρας.

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του τμήματος περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)