to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δικαίωση για τον Μοχάμεντ Χαμίντ

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου


Ελεύθερος αφέθηκε μετά από έναν χρόνο άδικης προφυλάκισης ο Μοχάμεντ Χαμίντ, ο πολιτικός πρόσφυγας από την Ερυθραία που δεν μπορούσε να απελευθερωθεί, εξαιτίας εκκρεμούς δικαστικής απέλασης εναντίον του. Το ίδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών που πριν από ένα χρόνο είχε διατάξει την παράταση της κράτησής του για άλλα δύο εξάμηνα, με καινούργιο βούλευμα άλλαξε τη στάση του και αντικατέστησε τους όρους που του είχαν επιβληθεί, δίνοντάς του ουσιαστικά άδεια παραμονής. Σύμφωνα με την απόφαση, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα πρέπει να παρουσιάζεται μια φορά τον μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής την οποία θα δηλώσει ως μόνιμη κατοικία του.

Συγκινημένος κατά την αποφυλάκισή του ο Μοχάμεντ προσπαθούσε με κάθε τρόπο -παρότι δεν μιλάει καθόλου ελληνικά- να ευχαριστήσει τους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα του, τους δικηγόρους από το Νομικό Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων και κυρίως τους συγκρατούμενούς του από τη β’ πτέρυγα Φυλακών Λάρισας, χάρη στους οποίους ενημερώθηκαν δικηγόροι για την απίστευτη ιστορία που τον ακολουθούσε. Από τη δικτατορία στη χώρα του, τους βασανισμούς με καυτά σίδερα σε όλο του το σώμα, τη σύλληψή του στην Ελλάδα, τα 4 χρόνια της φυλακής για μια υπόθεση ναρκωτικών, τη γραφειοκρατική ομηρία που οδήγησε στην απεργία πείνας.

«Τον πείσαμε να σταματήσει μετά από 20 μέρες. Είχε ήδη χάσει πολλά κιλά και η ζωή του κινδύνευε», εξηγεί η δικηγόρος του Κωνσταντίνα Κάτσια (Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων Κρατουμένων), η οποία χαρακτηρίζει εξαιρετικής σημασίας για τους πολιτικούς πρόσφυγες τη νομολογία του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, λίγες εβδομάδες μετά την 47η καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για τις άθλιες συνθήκες κράτησης και την εξευτελιστική μεταχείριση μεταναστών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)