to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:10 | 18.02.2018

πηγή: tilevoasartas

Κοινωνία

Δικαίωση για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στη «μάχη» με εργολαβική εταιρεία

Κερδισμένο βγαίνει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων από τον «πόλεμο» με εταιρία καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης η οποία είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για να μην προχωρήσουν οι προσλήψεις 199 ατόμων απευθείας από το νοσοκομείο.


   Το Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων, με νέα του απόφαση, έρχεται επί της ουσίας να δικαιώσει τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου για τις ενέργειές της και να δώσει το «πράσινο φως» για να υπογραφούν και οι υπόλοιπες συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου. Πρόκειται για 19 συμβάσεις, οι οποίες δεν είχαν υπογραφεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, ημέρα που εκδόθηκε η προσωρινή διαταγή αναστολής της διαδικασίας προσλήψεων. 
   Με το νόμο 4368/2016, τα νοσοκομεία της χώρας απέκτησαν το δικαίωμα να συνάψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου για την κάλυψη των αναγκών σε εστίαση, σίτιση και φύλαξη με ημερομηνία λήξης στις 31/12/2018. Εταιρίες καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης αντέδρασαν έντονα προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σε μια προσπάθειά τους να κριθεί ο νόμος αντισυνταγματικός και να διαφυλάξουν τα κεκτημένα τους. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποστείλει τρία προδικαστικά ερωτήματα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πλαίσιο ερμηνείας της «σύμβασης απασχόλησης» και της κοινοτικής οδηγίας για τις δημόσιες συμβάσεις, για τα οποία δεν έχει πάρει ακόμα απάντηση. Οπότε η πιλοτική δίκη για την υπόθεση της καθαριότητας στα νοσοκομεία εκκρεμεί. 
   Την ίδια ώρα, εταιρίες καθαριότητας επιχειρούσαν να μη εφαρμοστεί ο νόμος 4368/2016 με διάφορες διαδικασίες, όπως με την κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων κατά προκηρύξεων για την πρόσληψη εργαζόμενων από τα νοσοκομεία. Μια τέτοια «μάχη» βίωσε για αρκετούς μήνες και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Μια μάχη που είχε αρκετό… σασπένς και στην οποία και οι δύο πλευρές επιδόθηκαν σε ένα σκληρό παιχνίδι. 
   Το Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων όπου είχε προσφύγει εταιρία καθαριότητας (σημειωτέον ότι δεν πρόκειται για την εταιρία που συνεργαζόταν με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων), είχε κάνει αποδεκτή αρχικά την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της εταιρίας –μια απόφαση που εκδόθηκε στις 13 Δεκεμβρίου του 2017. Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 30 Νοεμβρίου, είχε εκδοθεί η προσωρινή διαταγή μη εκτέλεσης των προσλήψεων. Ήδη όμως είχαν υπογραφεί οι 180 από τις 199 συμβάσεις εργασίας από τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Επιπλέον, στη 1 Δεκεμβρίου, οι 180 εργαζόμενοι είχαν ξεκινήσει τη δουλειά τους. Κάτι το οποίο είχε επισημάνει με ιδιαίτερη έμφαση ο διοικητής του νοσοκομείου Βασίλης Τσίκαρης, κάνοντας λόγο για «μια απόφαση με εσφαλμένα πραγματικά δεδομένα», σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει στις 22 Δεκεμβρίου (διαβάστε εδώ). 
   Η διοίκηση του νοσοκομείου προχώρησε στη συνέχεια σε αίτηση ανάκλησης της απόφασης αυτής του δικαστηρίου. Το Διοικητικό Εφετείο επανήλθε λοιπόν με νέα συνεδρίαση, επισημαίνοντας ότι στην προηγούμενη απόφασή του δεν είχε σταθμιστεί η έναρξη παροχής υπηρεσιών, γεγονός που, όπως αναφέρει, συνιστά νέο και κρίσιμο στοιχείο που συνδέεται με την προστασία της δημόσιας υγείας και την αδιάλειπτη παροχή των υπηρεσιών καθαριότητας. Το δικαστήριο παραπέμπει επίσης στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος του οποίου έχει απορρίψει το αίτημα του Συμβουλίου της Επικρατείας για ταχεία διαδικασία εκδίκασης των προδικαστικών ερωτημάτων, επισημαίνοντας ότι μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης θα έχει λήξει και η χρονική διάρκεια των επίμαχων συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου. 
   Και τέλος, το δικαστήριο ανοίγει τον δρόμο για την υπογραφή των υπολοίπων 19 συμβάσεων, οι οποίες είχαν «κολλήσει» λόγω της προσωρινής διαταγής αναστολής της διαδικασίας των προσλήψεων. Μετά από τέσσερις μήνες δικαστικής διαμάχης, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ετοιμάζεται να ολοκληρώσει όλες τις προσλήψεις που είχε αποφασίσει το καλοκαίρι. Παράλληλα, στα τέλη Φεβρουαρίου, αναμένεται να γίνει η πρώτη καταβολή των μισθών των συμβασιούχων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)