to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δικαίωμα στη μνήμη έχει μόνο ο υπαρχιφύλακας...

Οκτώμισι μήνες μετά την άρνηση της δημοτικής αρχής του Κ. Μπακογιάννη να υιοθετήσει πρόταση για μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε οδό Ζακ Κωστόπουλου/Zackie Oh, ένας άλλος δρόμος εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων.


Οκτώμισι μήνες μετά την άρνηση της δημοτικής αρχής του Κ. Μπακογιάννη να υιοθετήσει πρόταση για μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε οδό Ζακ Κωστόπουλου/Zackie Oh, ένας άλλος δρόμος εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων να μετονομαστεί και να αποκτήσει το όνομα του Νεκτάριου Σάββα, υπαρχιφύλακα των ΕΚΑΜ που δολοφονήθηκε τον Ιούνιο του 2009 στα Πατήσια (την ευθύνη είχε αναλάβει η «Σέχτα Επαναστατών»).

Το όνομα του υπαρχιφύλακα θα φέρει η σημερινή οδός Λάμπρου Πορφύρα, λυρικού της μεσοπολεμικής περιόδου και εξέχουσας μορφής των ελληνικών γραμμάτων. Η μετονομασία της οδού χαρακτηρίστηκε «λάθος» και «διχαστική» από την αντιπολίτευση. Ο δήμαρχος υποστήριξε ότι με τη μετονομασία δίνεται «η οφειλόμενη τιμή σε ένα θύμα της τρομοκρατίας», καλώντας το δημοτικό συμβούλιο να «στείλει μήνυμα κατά του μίσους από όπου και αν προέρχεται».

Χαρακτηρίστηκε υποκριτική η στάση του. «Τα ζητήματα μνήμης για μια πόλη είναι πολύ σοβαρά. Δεν έχω δει ευαισθησία για άλλα θύματα σε αυτή την πόλη, που προέρχονταν από αστυνομική βία», υπογράμμισε ο Π. Κωνσταντίνου, από την «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», θυμίζοντας τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου/Zackie Oh. Ομοίως και η σύμβουλος της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα», Ντίνα Ρέππα, υπενθύμισε ότι όταν είχε συζητηθεί η μετονομασία της Γλάδστωνος, η δημοτική αρχή είχε επιχειρηματολογήσει -σε αντίθεση με χθες- ότι «δεν μπορούν να αλλάζουν έτσι τα ονόματα των δρόμων».

Προβληματική χαρακτήρισε τη μετονομασία η «Ανοιχτή Πόλη», τονίζοντας ότι «και η μνήμη του Λάμπρου Πορφύρα πρέπει να προστατευτεί». Λέγοντας ότι στο σημείο υπάρχει ήδη μνημείο για τον υπαρχιφύλακα, ο Ν. Σοφιανός από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» πρότεινε να μετονομαστεί το «τυφλό» μέρος της οδού Δημητρακοπούλου «που βρίσκεται στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Νεκτάριος Σάββας». Την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στήριξε και η παράταξη «Αθήνα Είσαι Εσύ», του Π. Γερουλάνου. Δεν υιοθετήθηκε από τη δημοτική αρχή, που επέμεινε στην αρχική της πρόταση, υποσχόμενη επιπλέον να... αναζητήσει άλλον δρόμο που θα μετονομαστεί σε Λάμπρου Πορφύρα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)