to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:43 | 05.06.2019

Διεθνή

Τελευταίο καμπανάκι από την Κομισιόν στην Ιταλία για το έλλειμμά της - Αντιδρά ο Ντι Μάιο

H Κομισιόν ανακοίνωσε ότι είναι δικαιολογημένη μια πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της Ιταλίας για το αυξανόμενο χρέος της - Η ανάλυση για το ιταλικό χρέος μπορεί να αλλάξει, εάν δοθούν νέα στοιχεία, δηλώνει ο Πιερ Μοσκοβισί - Υποχώρησαν οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών, αυξήθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων


Ο επίτροπος οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να αλλάξει την ανάλυσή της για πιθανή διαδικασία αναφορικά με το χρέος της Ιταλίας εάν προκύψουν νέα στοιχεία και δεσμεύσεις από τη Ρώμη. «Όπως πάντα με όλα τα κράτη-μέλη, είμαστε έτοιμοι να κοιτάξουμε τα νέα στοιχεία που θα μπορούσαν να αλλάξουν αυτή την ανάλυση», δήλωσε ο Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου αφού η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι είναι δικαιολογημένη μια πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της Ιταλίας για το αυξανόμενο χρέος της.

(το τουίτ Μοσκοβισί για την απόφαση της Κομισιόν για το ιταλικό χρέος - στα ιταλικά)

«Η πόρτα μου είναι ανοικτή», δήλωσε, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στην Ιταλία να παρουσιάσει τρόπους για να αποφευχθεί αυτή η διαδικασία.

Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών κατέγραψαν περαιτέρω πτώση μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν, ενώ αυξήθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων. Στις 13:39 ώρα Ελλάδας, ο δείκτης των ιταλικών τραπεζών κατέγραψε πτώση σχεδόν 1,8% σε χαμηλό ημέρας, ενώ η απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο υψηλό ημέρας του 2,575%.

Αντιδρά ο Ντι Μάιο

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο, επικεφαλής του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων (M5S), κατήγγειλε ως «υπερβολικό εύκολο» το άνοιγμα από τις Βρυξέλλες μιας διαδικασίας για υπερβολικό έλλειμμα εναντίον της κυβέρνησης στη Ρώμη.

«Εδώ και χρόνια, δίνουμε χωρίς να παίρνουμε ή παίρνουμε λιγότερα απ' όσα μας αναλογούν, επί χρόνια που μας αγνοούν εντελώς στο ζήτημα των μεταναστών, για παράδειγμα. Όλο το βάρος πέφτει σ' εμάς και, σαν αυτό να μην είναι αρκετό, μας κάνουν και κήρυγμα. Δεν πάει έτσι, είναι υπερβολικά εύκολο», έγραψε στο Facebook.

«Θα πάμε στην Ευρώπη και θα συζητήσουμε υπεύθυνα για να οικοδομήσουμε και όχι για να καταστρέψουμε. Όμως είναι οδυνηρό να βλέπουμε πως κάθε μέρα βρίσκουν άλλον έναν λόγο για να μιλούν άσχημα για την Ιταλία και γι' αυτή την κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Για τον Λουίτζι Ντι Μάιο, όλο το λάθος γι' αυτή την ενδεχόμενη διαδικασία βαραίνει την προηγούμενη κυβέρνηση του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD).

«Τώρα μιλάνε πολύ γι' αυτή την πιθανή διαδικασία παράβασης και ξέρετε τι αφορά; Αφορά το χρέος που παρήχθη από το PD το 2017 και το 2018», διαβεβαίωσε.

Η Κομισιόν δεν ανέφερε παρά το χρέος που συσσωρεύθηκε πέρυσι και η κυβέρνηση που σχηματίσθηκε από το M5S και την ακροδεξιά Λέγκα ανέλαβε την εξουσία την 1η Ιουνίου 2018.

«Είναι αδιανόητο μια χώρα με 6 εκατομμύρια ανέργους και χιλιάδες επιχειρήσεις που παράγουν λιγότερο απ' ό,τι μπορούν να σταυρώνονται επειδή θέλει να επενδύσει στην ανάπτυξη, την απασχόληση και τη μείωση των φόρων», επέμεινε ο Ντι Μάιο.

Κόντρα Σαλβίνι να μιεωθούν οι φόροι για να πέσει το χρέος

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι,από την μεριά του απέρριψε τις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δημοσιονομικά της Ιταλίας, υποστηρίζοντας πως η μείωση των φόρων είναι ο μοναδικός τρόπος για να μειωθεί το εθνικό χρέος.

«Ο μόνος τρόπος για να μειωθεί το χρέος, που δημιουργήθηκε κατά το παρελθόν, είναι να μειωθούν οι φόροι ... και να επιτραπεί στους Ιταλούς να εργασθούν περισσότερο και καλύτερα», αναφέρει ο Σαλβίνι σε δήλωση που εξέδωσε σε αντίδραση στην κίνηση της Κομισιόν.

«Με περικοπές, κυρώσεις και λιτότητα, είδαμε αύξηση του χρέους, της φτώχειας, της ανασφάλειας και της ανεργίας. Πρέπει να κάνουμε το αντίθετο», δήλωσε.

«Δεν ζητούμε το χρήμα άλλων, θέλουμε απλώς να επενδύσουμε σε εργασία, ανάπτυξη, έρευνα και υποδομή. Είμαι σίγουρος πως στις Βρυξέλλες θα σεβαστούν τη βούληση αυτή».

Κόντε: Να συνεχιστεί ο διάλογος

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε σήμερα ότι θέλει "να συνεχίσει τον εποικοδομητικό διάλογο" με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την έναρξη της πειθαρχικής διαδικασίας σε βάρος της χώρας του επειδή οι Βρυξέλλες έκριναν ότι παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Η κυβέρνηση συνασπισμού της ακροδεξιάς Λέγκα και του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων "ελπίζει ότι θα συνεχιστεί ο εποικοδομητικός διάλογος" ανέφερε ο Κόντε σε μια ανακοίνωσή του, επαναλαμβάνοντας ότι ο στόχος του είναι να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ το έλλειμα το 2022.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)