to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:45 | 30.05.2013

Πολιτισμός

Διήμερο Ειρήνης και Αλληλεγγύης το Σαββατοκύριακο στο Μαραθώνα

Για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη


Με πορεία Ειρήνης από τον τύμβο του Μαραθώνα στο λιμανάκι της Ν. Μάκρης αρχίζει το Σάββατο,  1 Ιουνίου 2013, ώρα 7 μμ, το διήμερο Ειρήνης και Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Αττικής για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Κατά την έναρξη της πορείας θα χαιρετίσει ο βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Γιώργος Πάντζας. Τους ειρηνοδρόμους θα υποδεχτεί στο λιμανάκι Ν. Μάκρης ο δημοτικός  σύμβουλος Φώτης Δεληβοριάς εκ μέρους του Δήμου Μαραθώνα. Στη συνέχεια θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πάνος Τριγάζης, συντονιστής της Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το «Έτος Λαμπράκη».  Θα τον διαδεχτεί στο βήμα για χαιρετισμό ο Ηλίας Χρονόπουλος, Γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού. 

 Θα ακολουθήσει  η έγκριση της «Διακήρυξης του Μαραθώνα 2013».

Την κεντρική πολιτική ομιλία (ώρα 8:30 μμ) θα κάνει η Σοφία Σακοράφα, βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Οι εκδηλώσεις της πρώτης μέρας θα κορυφωθούν με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον Γιώργο Καρκάνη

Την Κυριακή 

Την Κυριακή 2 Ιουνίου 2013 θα πραγματοποιηθούν επετειακές εκδηλώσεις στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη στο παλαιό Δημαρχείο Νέας Μάκρης, με ομιλία του ιστορικού Μάκη Λυμπεράτου, ντοκιμαντέρ του Γιάννη Κατωμερή, απαγγελίες της ηθοποιού Μάνιας Παπαδημητρίου  και ειδικό αφιέρωμα με τίτλο «Ο Λαμπράκης με τη ματιά των ποιητών», που επιμελήθηκαν η Αντωνία Τρουλινού  και η Κατερίνα Παλιού. Χαιρετισμό θα απευθύνει η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Θεανώ Φωτίου.

Διεκδικητικό πλαίσιο

Το διήμερο Ειρήνης και Αλληλεγγύης του Μαραθώνα έχει το ακόλουθο διεκδικητικό πλαίσιο:

-Να οριστεί «Έτος Λαμπράκη» το 2013

-Να δοθεί το όνομα του Λαμπράκη σε πλατεία του Δήμου Μαραθώνα

-Να οργανωθεί η κοινωνική αλληλεγγύη, χωρίς καμιά διάκριση, σύμβολο της οποίας υπήρξε ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο «γιατρός των φτωχών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση και η πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Ανατολικής Αττικής:

Στις 22 Μαΐου 2013 συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη, βαλκανιονίκη, υφηγητή της Ιατρικής, βουλευτή της αριστεράς, ηγέτη του κινήματος ειρήνης.

Οι αγώνες του Λαμπράκη και η διεθνής τους προβολή έχουν ταυτιστεί με τον Μαραθώνα. Διότι από τον Τύμβο του Μαραθώνα – σύμβολο νικηφόρας αντίστασης στην ξένη επιβουλή - ξεκίνησε ο Γρ. Λαμπράκης την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης – πρώτη πορεία ειρήνης στην ιστορία της Ελλάδας – η οποία είχε προγραμματιστεί να καταλήξει στην Πνύκα – σύμβολο της δημοκρατίας.

Η πορεία είχε απαγορευτεί από την τότε κυβέρνηση Καραμανλή και η πραγματοποίησή της από τον Γρ. Λαμπράκη (και λίγους συνοδοιπόρους του που μπόρεσαν να ξεφύγουν από τα μπλόκα της χωροφυλακής)  αποτέλεσε πράξη πολιτικής ανυπακοής στις τότε συνθήκες έξαρσης του ψυχρού πολέμου και του ακραίου αντικομουνισμού.

Επρόκειτο για μεγάλη νίκη του Γρ. Λαμπράκη, με τεράστια διεθνή απήχηση.

Από το 1964 ο Τύμβος του Μαραθώνα καθιερώθηκε ως η αφετηρία πολλών Μαραθώνιων πορειών – προδικτατορικά και μεταδικτατορικά – με ένα από τα κύρια αιτήματα την απομάκρυνση των ξένων βάσεων, μία από τις οποίες ήταν εγκατεστημένη στη Νέα Μάκρη απ΄όπου τελικά απομακρύνθηκε το 1990 και στη συνέχεα ο χώρος της βάσης περιήλθε στο Δήμο Ν. Μάκρης, εντός του οποίου έχει τοποθετηθεί προτομή του Γρ. Λαμπράκη. Οι αγώνες για την ειρήνη φέρνουν αποτελέσματα.

50 χρόνια μετά τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη, η μνήμη του εξακολουθεί να εμπνέει και να κινητοποιεί για την ειρήνη, τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Σας προσκαλούμε να τιμήσουμε τη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη και το μεγάλο Κίνημα των Λαμπράκηδων, το Σαββατοκύριακο 1-2 Ιουνίου 2013, που οργανώνουμε διήμερο Ειρήνης και Αλληλεγγύης στο Μαραθώνα και στη Ν. Μάκρη, με πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα και διεκδικητικό πλαίσιο:

-Να οριστεί «Έτος Λαμπράκη» το 2013.

-Να δοθεί το όνομα του Λαμπράκη σε πλατεία του Δήμου Μαραθώνα.

-Να οργανώσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη, χωρίς καμιά διάκριση, σύμβολο της οποίας υπήρξε ο Γρ. Λαμπράκης, ο «γιατρός των φτωχών».

Πολιτική Κίνηση Μαραθώνα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Ν.Ε.Ανατ. Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Τμήμα πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ, 1Η  ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 παραλία Ν. Μάκρης - λιμανάκι

18.30Κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Γρ. Λαμπράκη στον Τύμβο του Μαραθώνα και έναρξη πορείας ειρήνης από τον Τύμβο στο Λιμανάκι της Ν. Μάκρης.

20.15Χαιρετισμοί από τους Πάνο Τριγάζη πρόεδρο επιτροπής πρωτοβουλίας για το έτος Λαμπράκη, Ηλία Χρονόπουλο γραμματέα νεολαίας του Συνασπισμού και Φώτη Δεληβοριά γραμματέα δημοτικού συμβουλίου Μαραθώνα

20.30Κεντρική ομιλία από τη ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

21.00Καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Γιώργο Καλκάνη

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 παλαιό δημαρχείο Ν. Μάκρης

10.30 Το χρονικό της δολοφονίας του Γρ. Λαμπράκη. Ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη και παραγωγού Γιάννη Κατωμερή. Κείμενα διαβάζει η ηθοποιός και  σκηνοθέτης Μάνια Παπαδημητρίου.

11.00Ομιλία ιστορικού-πανεπιστημιακού Μιχάλη Λυμπεράτου

11.30Η δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη με την ματιά των ποιητών. Δραματοποίηση: Κατερίνα Παλιού Διδάκτωρ ιστορίας της τέχνης ηθοποιός. Κείμενα - επιλογή ποιημάτων ασμάτων: Αντωνία Τρουλινού Ανάγνωση-Απαγγελία Μάρκος Δεληγιάννης ποιητής, Κατερίνα Παλιού. Άσματα Λυδία Πάλλα. 

13.00             Εγκαίνια γραφείων Πολιτικής Κίνησης Μαραθώνα ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

13.30Λήξη εκδηλώσεων διημέρου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)