to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:20 | 21.12.2016

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας από την Κρήτη: Οι εκλογές θα γίνουν το Σεπτέμβριο του 2019 (βίντεο)

Διήμερη περιοδεία στην ανατολική Κρήτη πραγματοποιεί από χτες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας - Το βράδυ της Τρίτης μίλησε στο ξενοδοχείο του Ηρακλείου «Ατλαντίς»


«Είναι μεγάλη η χαρά μου που ξαναβρίσκομαι στο Λασίθι και ιδιαίτερα στον Άγιο Νικόλαο, έναν τόπο με πολύ σημαντικές δυνατότητες, έναν τόπο που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα. Ήλθα εδώ για να συζητήσω με τους φορείς τα προβλήματα, να ακούσω από πρώτο χέρι τις δυσκολίες, αλλά και να παλέψουμε μαζί για να βρούμε λύση στα προβλήματα αυτά», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κρήτη. 

«Δίνουμε έναν τεράστιο αγώνα σε δύσκολες συνθήκες για να μπορέσουμε να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια και να ξεπεράσουμε σιγά-σιγά την κρίση. Πρόθεσή μας είναι να καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες που έχει ο τόπος για να προχωρήσουμε στο μεγάλο όραμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες αλλά και τις μεγάλες δυνατότητες. Θα έχω την ευκαιρία να κουβεντιάσω, να ακούσω και να ψάξουμε, να δώσαμε λύσεις στα προβλήματα, τα οποία είναι γνωστά, αλλά είναι γνωστή και η διάθεση να βρούμε λύση», πρόσθεσε. 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με σημερινή ανακοίνωση της ΝΔ, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η ΝΔ ψάχνει να βρει τρόπο να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Αντιτάχθηκε στην απόφαση μας να δώσουμε τη 13η σύνταξη, 629 εκατ. ευρώ, που είναι σχεδόν πέντε φορές περισσότερα απ όσα κόπηκαν στο ΕΚΑΣ, δυστυχώς με δεσμεύσεις που μας είχαν υποχρεώσει αυτοί, οι κυβερνήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου και δεν καταφέραμε να πάρουμε πίσω μετά τη σκληρή διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2015. Αντιτάχθηκε, λοιπόν, σε κάτι που ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη και όχι άμεσα, στην αρχή είπε θα το στηρίξουμε. Αλλά μόλις υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις από κάποιες ακραίες φωνές εντός των δανειστών, άλλαξε θέση. Όλοι, λοιπόν, κρινόμαστε και κρίνονται και αυτοί από τον ελληνικό λαό και πιστεύω πως ο καθένας έχει βγάλει τα συμπεράσματά του». 

Σε σχέση με την αυριανή ημέρα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Υλοποιούμε μία δέσμευση ακριβώς επειδή έχουμε τη δυνατότητα να την υλοποιήσιμε και είμαστε απόλυτα μέσα στα πλαίσια της συμφωνίας. Τα χρήματα αυτά δεν μας τα χάρισε κανείς είναι χρήματα που καταφέραμε να εξοικονομήσουμε με βάση τη συμφωνία και με βάση την υπεραπόδοση των εσόδων έναντι στόχων, εξαιτίας του γεγονότος ότι εμείς στοχευμένα δουλέψαμε για να έχουμε μεγαλύτερη απόδοση από τις λίστες της φοροδιαφυγής, από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και από άλλες σημαντικές παρεμβάσεις που κάναμε αυτό το διάστημα». 

«Θέλω να τονίσω για άλλη μία φορά πως είναι απολύτως μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας ότι υπερβαίνει την απόδοση των στόχων με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης που είναι η κυρίαρχη- διότι υπάρχει Δημοκρατία στην Ευρώπη, είναι κυρίαρχες οι κυβερνήσεις- να αποδίδονται τα χρήματα εκεί που αποφασίζει η κυρίαρχη κυβέρνηση. Και η δική μας κυβέρνηση τα αποδίδει εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, στους ανθρώπους που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης», συμπλήρωσε. 

«Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις, θέλω να πω ότι δεν με ανησυχούν ιδιαιτέρα. Περιμένουμε χρόνια τώρα για το αυτονόητο που προβλέπεται από τις συμφωνίες και την τελευταία συμφωνία του '15, δηλαδή για τα μέτρα απομείωσης του χρέους, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έπρεπε να είχαν ξεκινήσει από τον προηγούμενο Μάιο όταν και ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση» σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

«Το ζήτημα δεν είναι αν θα υπάρξει ή όχι μία μικρή καθυστέρηση. Το ζήτημα είναι πως πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν πως πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς παράλογες απαιτήσεις για να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά, που είναι ένα βήμα πριν το τέλος το οριστικό της κρίσης», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι οι προβλέψεις για το 2017 είναι αισιόδοξες: «2,7% ανάπτυξη, 3,1% το 2018, είμαστε έτοιμοι για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αρκεί κάποιοι να μην θέλουν να κρατάνε τα φτερά μας. Αν το επιθυμούν αυτό πρέπει να καταλάβουν- η Ευρώπη βρίσκεται σε μία τεράστια αβεβαιότητα- το να κρατάς καθηλωμένη μία εκ των χωρών της Ευρωζώνης είναι στην ουσία σαν να πυροβολείς τα πόδια σου». «Όποιοι ακραίοι αυτό δεν το έχουν καταλάβει οφείλουν να το κατανοήσουν. Οφείλουν οι ηγεσίες της Ευρώπης να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα και είμαι βέβαιος ότι θα τα πράξουν», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση πως κάποιοι λένε ότι η περιοδεία είναι προεκλογική, ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτά είναι ανοησίες, προσθέτοντας πως το να βρίσκονται η κυβέρνση και ο πρωθυπουργός μπροστά στα προβλήματα, να μη διστάζει να ακούσει την κριτική των ανθρώπων, να συνομιλεί με τους φορείς, να ακούει και παράπονα, δεν είναι ζήτημα εκλογών και πρέπει να γίνεται καθ' όλη τη διάρκεια της τετραετίας. «Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της τετραετίας, έχουμε δρόμο μπροστά μας και οι εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν στην ώρα τους, δηλαδή τον Σεπτέμβρη του 2019. Μέχρι τότε, όμως, πρέπει να έχουμε εκπληρώσει δύο μεγάλους στόχους: Την έξοδο από τα προγράμματα επιτροπείας- αυτό θα συμβεί στο μέσον της θητείας μας- και από κει πέρα το μεγάλο όραμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης και των θεσμικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

«Πρόθεσή μας είναι να ακούσουμε τα προβλήματα και να ψάξουμε μαζί να βρούμε λύσεις» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας για θέματα ανάπτυξης του Λασιθίου

Με τους παραγωγικούς φορείς του Λασιθίου και εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης συναντήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Κατά την ομιλία του χαρακτήρισε το Λασίθι ως μια ιδιαίτερη περιοχή, που πρέπει να στηριχθεί. «Πρόθεσή μας είναι να ακούσουμε τα προβλήματα και να ψάξουμε μαζί να βρούμε λύσεις» είπε.

Αφού επανέλαβε τους στόχους της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε για την πολιτική βούληση να λυθούν τα προβλήματα.

«Προσπαθήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, σε συνεννόηση με τους βουλευτές και τους φορείς της περιοχής, να αντιμετωπίσαμε αρκετά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Λασιθίου», ανέφερε.

Επίσης τόνισε, ότι ήταν πολιτική επιλογή, το 50% των κονδυλίων που αντιστοιχούν στην Κρήτη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, να διατεθεί στο Λασίθι.

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας ανέφερε, ότι χθες ενημέρωσε τον περιφερειάρχη και τους φορείς για το θέμα του ΒΟΑΚ, τονίζοντας ότι το επόμενο διάστημα «θα κινηθούμε γοργά σ’ αυτή την κατεύθυνση», βάζοντας ως στόχο να έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία αν όχι μέσα στο 2107, στις αρχές του 2018.

Ακολούθως, αναφέρθηκε σε μια σειρά οδικών έργων και τόνισε: «Χρηματοδοτούμε την αποπεράτωση της μεγάλης γέφυρας του Χαμεζίου, έργο που αντικατοπτρίζει ότι το όραμα του ΒΟΑΚ δεν προχωρούσε. Επί 40 χρόνια οι κυβερνήσεις προχωρούσαν, δήθεν, την ολοκλήρωση του έργου, αλλά τελειωμό δεν είχαν. Πρόκειται για μια γέφυρα 841 μέτρων, χρειάστηκαν 10 χρόνια και 16 εκατ. ευρώ» που διατέθηκαν πρόσφατα, όπως είπε.

Παράλληλα ανέφερε, ότι προχώρησε η χρηματοδότηση των αρδευτικών έργων του Οροπεδίου Λασιθίου με 15 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ ολοκληρώνεται η μελέτη για τον προσαγωγό Μπραμιανών της Ιεράπετρας και σύντομα θα ανακοινωθεί η έναρξη της κατασκευής του.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός, είπε: «Αντιμετωπίσαμε θετικά το ζήτημα της επιδότησης της θέρμανσης στους ορεινούς δήμους, ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα για το Οροπέδιο Λασιθίου.

Ολοκληρώσαμε τον οργανισμό για το κέντρο αποκατάστασης στη Νεάπολη και απομένουν οι διοικητικές πλέον διαδικασίες για να ξεκινήσει η μελέτη».

Ακόμη είπε πως προχωρήσαμε στην παραχώρησε κτιρίου του ΟΑΕΔ στο ΚΕΘΕΑ στην Ιεράπετρα, ενώ για το θέμα της ΔΕΗ στην περιοχή, για το οποίο, όπως είπε ενημερώθηκε μόλις χθες, επικοινώνησε με τον διοικητή της ΔΕΗ και θα παραμείνει στην πόλη το γραφείο της επιχείρησης.

Προσπαθούμε, συμπλήρωσε, να αντιμετωπίσουμε προβλήματα και να βρούμε λύσεις, επαναλαμβάνοντας τις δυνατότητες του νησιού και ότι η Κρήτη μπορεί να γίνει η ατμομηχανή της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

«Η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν. Εξαντλεί κάθε χαραμάδα, ούτως ώστε να μπορέσομε να εκπληρώσουμε τις υποχρέωσες μας» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας

Αφού αναφέρθηκε στις αισιόδοξες προβλέψεις του, τόνισε ότι «θα μπορέσουμε να πιάσουμε εφικτούς στόχους πλεονασμάτων, ώστε να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τα μνημόνια και τη βαθιά κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα και ακολούθως, από το 2019 και μετά, να έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε, με ένα πιο ευέλικτο, πιο ελαστικό σχέδιο προσαρμογής, αδικίες και να επουλώσουμε πληγές» ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο προσιτό περιβάλλον στην επιχειρηματικότητα.

Ακόμη, μίλησε για ένα πλάνο ρεαλιστικό και ζήτησε τη συνέργεια και τη συμβολή όλων, ανεξαρτήτως ιδεολογικών και πολιτικών πεποιθήσεων.

Τέλος, αναφέρθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, λέγοντας πως είναι βασικός κρίκος στην αλυσίδα της παραγωγικής ανασυγκρότησης για την έξοδο από την κρίση.

Πριν την ομιλία του πρωθυπουργού, εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, αλλά και οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία για το νοσοκομείο και την πολιτική των μνημονίων, ενώ κατήγγειλαν ότι είχε κλείσει ο παραλιακός δρόμος την ώρα που γινόταν η σύσκεψη.

Αλ. Τσίπρας: Οι εκλογές θα γίνουν το Σεπτέμβριο του 2019

Είναι ανοησίες οι εικασίες ότι η περιοδεία στην Κρήτη είναι προεκλογική, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση του με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, κ. Ειρηναίο. Είμαστε στην αρχή της 4ετίας και έχουμε δρόμο μπροστά μας, είπε ο κ Τσίπρας.

Οι εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν στην ώρα τους τον Σεπτέμβρη του 2019 τόνισε ο πρωθυπουργός. Έως τότε πρέπει να έχουμε εκπληρώσει δυο μεγάλους στόχους ανέφερε. Την έξοδο από τα προγράμματα επιτροπείας που θα γίνει στη μέση της θητείας μας και το μεγάλο όραμα της παραγωγικής ανασυγρότησης της χώρας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.  

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης:

«Καθήκον μας να ακούμε τα προβλήματα των πολιτών και να συνομιλούμε με τους φορείς», έγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο λογαριασμό του στο twitter, μετά τις δηλώσεις του στο Λασίθι, Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο. Στη συνέχεια θα μεταβεί στον Αγιο Νικόλαο όπου θα έχει σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς του Λασιθίου.Τέλος, θα επισκεφθεί το Ελαιουργείο του Συνεταιρισμού Κριτσάς.


 


Η πρώτη μέρα της περιοδείας του πρωθυπουργού

Αλ. Τσίπρας από το Ηράκλειο: Δεν δεχόμαστε υποδείξεις από κανέναν, επιστρέφουμε στον ελληνικό λαό τους κόπους του (βίντεο)

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε χτες Τρίτη με τον περιφερειάρχη, Σταύρο Αρναουτάκη.

“Η Κρήτη έχει δυνατότητες και πλεονεκτήματα να γίνει ατμομηχανή παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας", τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τουρισμό υψηλών προδιαγραφών της Κρήτης, την ποιοτική αγροτική παραγωγή και τον στόχο της ενεργειακής αυτάρκειας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη ορθού σχεδιασμού και τόνισε ότι η ολοκλήρωση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) και του αεροδρομίου του Καστελίου αποτελούν προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ειδικά για τον ΒΟΑΚ ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "προχωρούμε με ταχείες διαδικασίες. Έχουμε εξασφαλίσει στήριξη της ΕΤΕπ για χρηματοδότηση. Ως το 2017 θα έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και το 2018 θα ξεκινήσουν οι εργασίες”.

Αναφερόμενος στο αεροδρόμιου του Καστελίου ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι μέσα στο 2016 η Κρήτη σημείωσε αύξηση στις αφίξεις κατά 10% και τόνισε ότι η "η Κρήτη οδηγεί τα ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού", επισημαίνοντας ότι πρέπει "να αποτυπωθούν τα οφέλη και οι αλλαγές και στην ποιότητα ζωής των πολιτών". Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε πως "γίνεται πολύ σοβαρή προσπάθεια στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης". Οι ενισχύσεις, σημείωσε, καταβλήθηκαν στην ώρα τους "για το γιορτινό τραπέζι των αγροτών". Ό,τι περιθώριο υπάρχει, θα επιστρέφεται στους αδύναμους. "Το μισό ποσό της 13ης σύνταξης θα πάει σε συνταξιούχους του ΟΓΑ, τους πλέον χαμηλοσυνταξιούχους», είπε, χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης, σημείωσε ότι ο Τουρισμός στην Κρήτη τα τελευταία 5 χρόνια έχει αυξηθεί κατά 55% γεγονός που οδηγεί σε αυξημένες απαιτήσεις και επισήμανε την ανάγκη για ανάπτυξη σε υποδομές και το αεροδρόμιο. Επιπλέον, ο κ. Αρναουτάκης, υποστήριξε πως ο πρωτογενής τομέας είναι βασικός για την ανάπτυξη Κρήτης, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην δυνατότητα να καταστεί ενεργειακός κόμβος με ηλεκτρική σύνδεση με Ισραήλ - Κύπρο.

Συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό

Τον σημαντικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών επισήμανε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό. Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Λαμπρινό για την ξενάγηση στο ιστορικό δημαρχείο της πόλης.

"Χρειάζεται να συζητήσουμε ένα συνολικό σχέδιο θεσμικής μεταρρύθμισης", επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας τον "κομβικής σημασίας ρόλο της Αυτοδιοίκησης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Και ο πλέον άρτιος σχεδιασμός της κυβέρνησης χρειάζεται τη συνέργεια της Αυτοδιοίκησης", τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι "δεν θα υποβαθμίσει το Ηράκλειο. Το νυν αεροδρόμιο "Καζαντζάκης" θα συνεχίσει να ενισχύεται με υποδομές παράλληλα με τις εργασίες κατασκευής στο Καστέλι". Παράλληλα ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ανάπτυξη των υποδομών του λιμανιού και της περιοχής στοχεύει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και όχι μόνο των τουριστών.

Ο Δήμαρχος, Βασίλης Λαμπρινός, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό "να προχωρήσει η αποκατάσταση του στεγάστρου του Παγκρήτιου Σταδίου, καθώς 2.500 πολίτες χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του για μαζικό αθλητισμό", με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά πως "θα το αναλάβει ο αρμόδιος υφυπουργός, Γιώργος Βασιλειάδης".

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε και με το Δήμαρχο Φαιστού, Γιώργο Αρμουτάκη, στις Μοίρες Ηρακλείου, όπου και πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με αγροτικούς φορείς.

Ο Δήμαρχος Φαιστού, Γιώργος Αρμουτάκης, επεσήμανε στον Πρωθυπουργό το σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων καθώς και την, αναγκαία, όπως την χαρακτήρισε, εκτροπή του ποταμού Πλατύ προς το φράγμα της Φανερωμένης. Η συγκέντρωση νερού είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στη Μεσσαρά που αντιμετωπίζει κίνδυνο ερημοποίησης.

Η κατασκευή του τοπικού δρόμου, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φορέων, προχωρά με πολύ καλούς ρυθμούς, όμως, υπάρχει ανάγκη για την κατασκευή Νότιου Οδικού Άξονα Κρήτης.

Οι φορείς επεσήμαναν το πρόβλημα με τις περικοπές στις ενισχύσεις για να τους απαντήσει ο υπουργός Β. Αποστόλου ότι δόθηκαν ενισχύσεις 3,6 δισ. ευρώ στους αγρότες, περισσότερα από ποτέ. Και, βέβαια, τονίσθηκε απ' όλους η ανάγκη για ενίσχυση των νέων αγροτών μέσα από τους οποίους θα προέλθει και η αναζωογόνηση υπαίθριου.

Οι εκπρόσωποι αγροτικών φορέων τόνισαν ότι είναι απαραίτητη η στήριξη των αγροτικών συλλογικοτήτων (κίνητρα συμμετοχής, χαμηλότερη φορολογία). Τα συνεργατικά σχήματα αποτελούν το όχημα για παραγωγή υψηλής υπεραξίας τόνισαν αγρότες. Παράλληλα επισημάνθηκε ότι η απουσία συλλογικής θεσμικής εκπροσώπησης αγροτών, μετά την παρακμή της ΠΑΣΕΓΕΣ. "Δεν μπορεί να κάνει διάλογο η κυβέρνηση με μπλόκα", ήταν η χαρακτηριστική φράση που ακούστηκε.

Οι αγρότες έθεσαν το πρόβλημα με τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές (εισοδήματος και ΦΠΑ), όπως και για την προκαταβολή φόρου για εισόδημα που δεν είναι εξασφαλισμένο (καιρός, ασθένειες, κ.λπ.). Οι φορείς τόνισαν στον Πρωθυπουργό ότι είναι απαγορευτικά υψηλό το κόστος παραγωγής και του τελικού ποιοτικού προϊόντος για τον Έλληνα καταναλωτή. Και του είπαν ότι η Ελλάδα έχει το τρίτο υψηλότερο κόστος λιπασμάτων, καθώς και το δεύτερο υψηλότερο στα φυτοφάρμακα στην ΕΕ. Μόνο μια ελληνική εταιρία λιπασμάτων απέμεινε, όλα είναι εισαγωγής, είπαν χαρακτηριστικά. Ωστόσο, επιτεύχθηκε αύξηση εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, ύψους, 5 δισ. μέσα στην κρίση!

Απαραίτητη, βέβαια, είναι η σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα να διασφαλίζεται διαρκώς, καθώς, όπως τόνισαν τα κρητικά προϊόντα είναι προς εξαγωγή, εκτός νησιού. Οι αγρότες έθεσαν και το θέμα των "ελληνοποιήσεων" σε προϊόντα, γεγονός που σημαίνει πλαστά τιμολόγια, κάτι που προκαλεί μείωση των κινήτρων για ποιότητα καθώς και σύγχυση στον καταναλωτή.

 

Το πρώτο σχόλιο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο twitter για την επίσκεψή του στην Κρήτη, αφορούσε τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος, όπως επισημαίνει, «άντεξε στην κρίση και βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης. Αποτελεί βασικό πυλώνα ενός νέου μοντέλου παραγωγικής ανασυγκρότησης». 

Τα αγροτικά θέματα αναδείχθηκαν στη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τοπικούς φορείς στις Μοίρες. «Η στήριξη του αγροτικού κόσμου είναι βασικό μέλημα της κυβέρνησης. Σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς στις Μοίρες», έγραψε ο κ. Τσίπρας στον λογαριασμό του στο twitter

«Επιδιώκουμε έναν ειλικρινή διάλογο με τους φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας», έγραψε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον λογαριασμό του στο Twitter, για τη σύσκεψη που είχε με αγροτικούς και κτηνοτροφικούς φορείς και ομάδες παραγωγών στις Μοίρες της Κρήτης.

Το σχέδιο του για την παραγωγική ανασυγκρότηση παρουσίασε ο πρωθυπουργός στις Μοίρες της Μεσαράς 

Το σχέδιο του για την παραγωγική ανασυγκρότηση παρουσίασε μιλώντας σήμερα το μεσημέρι στο δημαρχείο του Δήμου Φαιστού, στις Μοίρες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με παραγωγικούς φορείς και ομάδες παραγωγών της Μεσαράς. «Γνωρίζω πολύ καλά πως το μεγάλο βάρος της κρίσης το έχουν σηκώσει οι αγρότες, και θέλω να επισημάνω πως είναι ηθική υποχρέωση η στήριξη των αγροτών, όχι μόνο γιατί αυτό θα δώσει προοπτική για την οικονομία, αλλά και γιατί είναι μια ηθική υποχρέωση στους συμπολίτες μας», επισήμανε, ο πρωθυπουργός, τον οποίο υποδέχθηκαν θερμά στις Μοίρες, με παραδοσιακά κεράσματα.

Αφού άκουσε τα αιτήματα και τα προβλήματα που απασχολούν την περιοχή και μετά το καλωσόρισμα από τον δήμαρχο Φαιστού Γιώργο Αρμουτάκη, τόνισε: «Βασικός λόγος της επίσκεψης μου εδώ είναι να ακούσω και όχι να πω, γιατί αυτή την ώρα αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ένας ειλικρινής διάλογος με τους πολίτες, τους φορείς και την αυτοδιοίκηση πάνω στα προβλήματα που όλοι τα γνωρίζουμε, αλλά και πάνω στις δυνατότητες για να υπάρξει προοπτική λύσης σ’ αυτά».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως η χώρα βρέθηκε μετά το 2010 σε μια πρωτοφανή κρίση, λέγοντας ότι δεν είναι ο κατάλληλος τόπος εδώ να αποδώσουμε τις ευθύνες, τις έχει αποδώσει πολλάκις ο ελληνικός λαός.

Μίλησε για τα πλεονεκτήματα της χώρας, δίνοντας ιδιαίτερη η έμφαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, και σημείωσε ότι όλα αυτά έμειναν στην άκρη και, πριν την κρίση, υιοθετήθηκε ένα μοντέλο που ήταν στρεβλό και μας οδηγούσε στην κρίση.

Και υπογράμμισε ότι πρέπει να μιλήσουμε για την ουσία της παραγωγικής ανασυγκρότησης και πώς μπορούμε να τη φανταστούμε, να αξιοποιήσαμε τα σημαντικά πλεονεκτήματα της χώρας και κυρίως πώς θα σταματήσαμε να μιλάμε για τα δημοσιονομικά και να μιλήσουμε για την πραγματική οικονομία και την παραγωγή πλούτου.

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν επέλεξε τυχαία να βρεθεί στη Μεσαρά: «Θέλησα να βρεθώ ενώπιος ενωπίω με τους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής και να ακούσω τα προβλήματα τους και να τους καταθέσω τη δική μας οπτική, το σχέδιο μας», είπε.

Για μας δεν είναι όραμα η χώρα να έχει μοναδική δυνατότητα ανάκαμψης την αξιοποίηση της τουριστικής δυναμικής, σημείωσε. Ο τουρισμός είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα, τα χρόνια της κρίσης πήγε καλά, και φέτος σπάσαμε ένα ακόμη ρεκόρ με 27 εκατ. τουρίστες στη χώρα και την Κρήτη, προσέθεσε, αλλά ταυτόχρονα υπογράμμισε πως δεν μπορεί μια χώρα να βασίζεται μόνο στον τουρισμό.

Βασικό μας μέλημα, τόνισε, είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν συζητήσουμε για ένα νέο μοντέλο για την αγροτική οικονομία και αν δεν συνδυασθεί με ένα αναπτυξιακό σχέδιο για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας.

Στη συνέχεια παρουσίασε στοιχεία που -όπως είπε- δείχνουν ότι η αγροτική οικονομία, παρά τις δυσκολίες, άντεξε τα τελευταία δύσκολα χρόνια, καταγράφοντας αύξηση των εξαγωγών κατά 12% το 2015, ενώ αντίστοιχες ενδείξεις υπάρχουν και για το πρώτο εξάμηνο του 2106. Επίσης, όπως ανέφερε, φέτος έχομε σημαντικό ρεκόρ δεκαετίας στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών που θα ξεπεράσουν το 1,5 εκατ. τόνους. «Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, αλλά η αγροτική οικονομία, παρά τις δυσκολίες άντεξε τα τελευταία δύσκολα χρόνια -κυρίως το 2015 και 2016. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είχαμε μια σημαντική αύξηση των εξαγωγών», τόνισε.

«Αυτό οφείλεται στις δικές σας προσπάθειες», που «μέσα σε δύσκολες συνθήκες καταφέρατε να αυξήσετε την παραγωγή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις προσπάθειες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αξιοποιηθούν τα υπάρχοντα εργαλεία ώστε να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας.

Βασικό εργαλείο, ανέφερε ο πρωθυπουργός, είναι το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που περιλαμβάνει κοινοτική συμμετοχή ύψους 4,7 δισ. ευρώ, που μαζί με την εθνική και ιδιωτική συμμετοχή αναμένεται να δώσει πόρους έως 6 δισ. ευρώ.

Αυτό, σημείωσε, θα μας δώσει τη δυνατότητα υλοποίησης μιας σειράς προγραμμάτων, κυρίως στους νέους αγρότες και σε θέματα βιολογικής γεωργίας, τη μεταποίηση, καθώς και προγράμματα leader για την τοπική ανάπτυξη.

Παράλληλα, μέσα από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης δρομολογούνται έργα αναγκαία για την οργάνωση της άρδευσης και της διαχείρισης των υδατικών πόρων. Σε ό,τι αφορά τα φράγματα, και ιδιαίτερα αυτό της Φανερωμένης, τόνισε ότι με τη βοήθεια των συναρμόδιων υπουργείων θα προχωρήσει το έργο εκτροπής του Πλατύ Ποταμού, έργο που είναι έτοιμο και ώριμο μελετητικά, με προϋπολογισμό 120 εκατομμυρίων ευρώ.

Αναφερόμενος στις αγροτικές ενισχύσεις, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια απολύτως προβληματική κατάσταση (πρόστιμα και καταλογισμοί) που υπερέβαιναν τα 3 δισ. ευρώ, και προσέθεσε πως «με αυτά τα δεδομένα αυτό που καταφέραμε μέχρι σήμερα είναι ένα μικρό θαύμα, για την έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων χωρίς να υπάρχει συμψηφισμός ούτε ένα ευρώ, όπως είπα και καταφέραμε να αποδοθούν μέσα στο 2016 3,5 δισ. ευρώ μαζί με τα καθυστερημένα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα κρητικά προϊόντα, τον σχεδιασμό σύνδεσης της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό, προσθέτοντας ότι για την προώθηση και τη διαφήμιση προϊόντων έχει διατεθεί ποσό 9,5 εκ. ευρώ, ενώ πάνω από 17 εκατ. ευρώ δόθηκαν για την υλοποίηση προγραμμάτων ενίσχυσης των ελαιουργικών φορέων της Κρήτης.

«Γνωρίζω πολύ καλά πως το μεγάλο βάρος της κρίσης το έχουν σηκώσει οι αγρότες και θέλω να επισημάνω πως είναι ηθική υποχρέωση η στήριξη των αγροτών, όχι μόνο γιατί αυτό θα δώσει προοπτική για την οικονομία, αλλά και γιατί είναι μια ηθική υποχρέωση στους συμπολίτες μας», τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:

«Είμαστε αποφασισμένοι, παρά τις πιέσεις, ότι περίσσευμα υπάρχει από αυτή την προσπάθεια που κάνουμε μέχρι σήμερα να δίνεται κατά προτεραιότητα σ’ αυτούς που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό το νόημα είχε η προσπάθεια που κάναμε με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και με τη 13η σύνταξη, που την κάνουμε πράξη παρά τις όποιες αντιρρήσεις».

Επίσης μίλησε για μάχες που δίνει η κυβέρνηση, λέγοντας πως υπάρχουν θετικά μηνύματα, όπως ότι το 2016 ήταν μια χρονιά που γυρίσαμε στην ανάπτυξη και είχαμε υπεραπόδοση των στόχων σε ό,τι αφορά τα έσοδα. «Και όλες οι ενδείξεις λένε ότι το 2016 θα γυρίσομε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια» τόνισε, προσθέτοντας ότι και οι προβλέψεις για το 2017 είναι υπερβολικά θετικές και αισιόδοξες.

«Βασικός στόχος είναι τα επόμενα χρόνια που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση η ανάπτυξη να μην είναι μια κούφια λέξη», τόνισε ο πρωθυπουργός καταλήγοντας και συμπλήρωσε:

«Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τα επόμενα χρόνια, είναι αυτοί οι αριθμοί να μην είναι κούφια λόγια. Για αυτό, εμείς έχουμε ονομάσει αυτόν το στόχο, στόχο για τη δίκαιη ανάπτυξη, να υπάρξει μέρισμα, κοινωνική αναδιανομή σ’ αυτούς που πρωτίστως έχουν ανάγκη και πλήρωσαν τα βάρη τα χρόνια της κρίσης».

Αναλυτικά η ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη σύσκεψη με αγροτικούς και κτηνοτροφικούς Φορείς και Ομάδες Παραγωγών στις Μοίρες

«Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι να υποχωρήσουμε», διεμήνυσε ο Αλ. Τσίπρας

Τη χαρά και τη συγκίνησή του εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για τη ζεστή υποδοχή που του επεφύλαξαν οι κάτοικοι του χωριού Γέργερη στην Κρήτη, την οποία επισκέπτεται.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι αυτό το νησί το έχουμε στην καρδιά μας γιατί έχει ανθρώπους με ψυχή, που ξέρουν να παλεύουν. «Δίνουμε έναν αγώνα σε δυσμενές περιβάλλον με αντιπάλους, αλλά και με συμμάχους», επεσήμανε, τονίζοντας ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης να στηρίξει σε αυτές τις συνθήκες αυτούς που έχουν πρωτίστως ανάγκη. «Γι' αυτό, την Πέμπτη δίνουμε τη 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να σταθούμε δίπλα, τώρα που η οικονομία αρχίζει να βγαίνει από την κρίση, σε αυτούς που σήκωσαν τεράστιο βάρος», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, βρισκόμαστε στα τελευταία δύσκολα μέτρα ενός μαραθώνιου. «Ερχόμενοι εδώ παίρνουμε δύναμη για να βγάλουμε τη χώρα έξω από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι να υποχωρήσουμε», πρόσθεσε.

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν κάτοικοι του χωριού και μικροί μαθητές χορεύοντας συρτό, ενώ τον προσφώνησαν ο δήμαρχος Γόρτυνος, Ν. Σχοιναράκης, ο αντιδήμαρχος, Αντ. Πρινιανάκης και ο ιερέας του χωρού, Στ. Ξημεράκης.

Οι κάτοικοι της κοινότητας δώρισαν στον κ. Τσίπρα ένα κρητικό μαντήλι, μαντινάδες, ένα λεύκωμα με τη ιστορία του δήμου, ένα λεύκωμα για τη μουσική της περιοχής και πολλά τοπικά γλυκίσματα, μεταξύ των οποίων ξεχωριστή θέση είχαν οι χερομηλόπιτες που έφτιαξε η κ. Κλειώ Προκοπάκη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)