to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:23 | 28.06.2018

Πολιτική

Διήμερη επίσκεψη εργασίας του Γενικού Γραμματέα της Βουλής Κ. Αθανασίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Θέματα που αφορούν τη σχέση του Ελληνικού Κοινοβουλίου με τα θεσμικά όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης βρέθηκαν στο επίκεντρο της διήμερης επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε στο Στρασβούργο ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων κ. Κώστας Αθανασίου, ο οποίος είχε σειρά επαφών με κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες του Οργανισμού.


Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις του με τη νεοεκλεγείσα Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (PACE), κ. Λιλιάν Πασκέ και με τον Γενικό Γραμματέα της  Συνέλευσης, κ. Βόιτσεκ Σαβίτσκι. Συναντήσεις κατά τις  οποίες επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Κοινοβουλίου και της PACE, ενώ με τον κ. Σαβίτσκι συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Κατά τη συνάντηση του κ. Αθανασίου με τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Επιτροπής Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς (GRECO), κ. Τζιανλούκα Εσπόζιτο, ο τελευταίος εξέφρασε την ικανοποίηση της GRECO για τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί στο πεδίο εναρμόνισης της Βουλής με τις συστάσεις της GRECO όσον αφορά τον Κώδικα Δεοντολογίας των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου και επιβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο συνεργασίας που θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Επιτροπής της Βενετίας, κ. Τζιάνι Μπουκίκιο, βρέθηκαν οι σύγχρονες προκλήσεις για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τη συνταγματική τάξη στην Ευρώπη, ενώ τονίστηκε η ανάγκη να διατηρηθεί υψηλό το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των κρατών και της Επιτροπής, με στόχο την ενίσχυση θεσμικών αναχωμάτων στη διάβρωση των συνταγματικών κατακτήσεων του Συμβουλίου. Οι επαφές του κ. Αθανασίου στο Στρασβούργο ολοκληρώθηκαν με συνάντηση με τον Έλληνα δικαστή και Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Λίνο Σισιλιάνο, κατά την οποία τονίστηκε η σημασία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Παρακολούθηση των Αποφάσεων του ΕΔΔΑ ως θεσμικού διαύλου επαφής με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου και συζητήθηκαν οι προοπτικές του ΕΔΔΑ ως ευρωπαϊκού δικαιοδοτικού οργάνου και πυλώνα του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού.

Ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής, ο οποίος συνοδευόταν από την επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην PACE, βουλεύτρια κ. Αννέτα Καββαδία, καθώς και από τα μέλη της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, καθηγητή κ. Νίκο Παπασπύρου και κ. Νέστορα Πολίτη,  παρακολούθησε και τις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο πλαίσιο της οποίας απευθύνθηκε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Δημήτρης Βίτσας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)