to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:33 | 15.06.2020

Πολιτική

Διχογνωμία εντός της ΝΔ για το αίτημα του Δ. Παπαγγελόπουλου

Τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής κατήγγειλε ο Δ. Παπαγγελόπουλος και ο δικηγόρος του, Δ. Τσοβόλας σε ό,τι αφορά την κλήση του πρώην αν. υπουργού Δικαιοσύνης σε αυτή και τις παρατυπίες που έγιναν ως προς τη διαδικασία


Με την απόφαση να συζητηθούν οι ενστάσεις του δικηγόρου του Δ. Παπαγγελόπουλου, Δ. Τσοβόλα, σε επόμενη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 16/6, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία του Δ. Παπαγγελόπουλου. Νωρίτερα, ο Δ. Τσοβόλας και ο Δ. Παπαγγελόπουλος κατήγγειλαν τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής τόσο σε ό,τι αφορά το κατηγορητήριο όσο και σε ό,τι αφορά τον χρόνο που δόθηκε στον κατηγορούμενο και στον δικηγόρο του για να μελετήσουν τη δικογραφία.

Συγκεκριμένα, ο Δ. Τσοβόλας ζήτησε προθεσμία για την εξέταση, καθώς το - ογκωδέστατο -  υλικό της δικογραφίας παρελήφθη μόλις 2 μέρες πριν. Επιπλέον, επεσήμανε πως η κλήση του Δ. Παπαγγελόπουλου δεν περιέχει ούτε τα στοιχειώδη προκειμένου να θεμελιωθούν οι κατηγορίες.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, παρά το προφανώς δίκαιο του αιτήματος για να δοθεί προθεσμία για την κατάθεση, ο βουλευτής της ΝΔ, Θ. Πλεύρης, ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εγκάλεσαν τον πρόεδρο της Επιτροπής και βουλευτή της ΝΔ, Γ. Μπούγα, επισημαίνοντας πως είναι απαράδεκτη η απόρριψη του αιτήματος, με τον πρόεδρο να προτείνει να δοθεί η προθεσμία μέχρι να εκδοθεί το πόρισμα του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Κατόπιν, ωστόσο, ο Θ. Πλεύρης επανήλθε ζητώντας την εξέταση των ενστάσεων. Στο σημείο εκείνο, παρενέβη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Αυγέρη, σημειώνοντας ότι ο Θ. Πλεύρης “θολώνει την πρόταση του Πρόεδρου".

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως ο Γ. Μπούγας απέρριψε αιτιάσεις βουλευτών της ΝΔ που ισχυρίστηκαν πως ο Δ. Παπαγγελόπουλος εκτόξευσε απειλές εναντίον τους. Ακολουθούν οι διάλογοι από την Επιτροπή:

Δ. Τσοβόλας: Δεν είναι σοβαρή η διαδικασία. Μας στείλατε την Πέμπτη και την Παρασκευή χιλιάδες έγγραφα και 2 ημέρες μετά καλούμαστε εδώ. Ενώ είχαμε κληθεί για τις 10 το πρωί της Δευτέρας μας στείλατε την Παρασκευή κλήση για σήμερα το μεσημέρι στις 14.00. Πρόκειται για καινούρια κλήση Και έπρεπε να προηγηθεί προθεσμία 5 ημερών.

Μετά την παρέμβαση του Θ. Πλεύρη, ο Δ. Τσοβόλας σημείωσε: Ο Πλεύρης παρέκαμψε το ουσιώδες. Κύριε Πλεύρη, ως νομικός θα μπορούσατε να υπερασπιστείτε ύποπτο, όταν σας δίνονται χίλιες σελίδες την Παρασκευή; Υποτίθεται ότι είσαστε εισαγγελείς, μήπως τελικά εσείς είστε ύποπτοι ότι παραβιάζετε τον νόμο (κατάχρηση εξουσίας); Γελοιοποιείτε τον θεσμό.
Θ. Πλεύρης: Να μας κάνετε μήνυση.

Δ. Παπαγγελόπουλος: Δεν θα ασχοληθώ σήμερα με τον αλαζόνα κ. Πλεύρη που λέει “κάντε μου μήνυση”. Ντρέπομαι όμως για έναν νέο άνθρωπο να είναι τόσο ψεύτης. Πού είναι γραμμένα αυτά τα νομικά που επικαλείται; Έχετε πάρει τον κακό δρόμο. Θυμηθείτε τη Νυρεμβέργη που κάποιοι για να δικαιολογήσουν τα εγκλήματα τους, επικαλούνταν τις εντολές των ανωτέρων τους αλλά δεν γλίτωσαν από την καταδίκη. Στο σημείο αυτό, βουλευτές της ΝΔ φώναξαν ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος τους απειλεί, με τον πρόεδρο της Επιτροπής να επισημαίνει: Δεν το εκλαμβάνουμε ως απειλή.

Κατόπιν, ο Γ. Ραγκουσης έθεσε τον Γ. Μπούγα προ των ευθυνών του: Κύριε Μπούγα, έχετε βαρύτατη ατομική ευθύνη πλέον. Βαρύτατη προσωπική. Δεν είναι δυνατόν να σας ζητά μερικές μέρες προθεσμία και να το απορρίπτετε.

Θ. Ξανθόπουλος: Φαλκιδεύονται τα δικαιώματα του ελεγχόμενου.
Γ. Μπούγας: Προτείνω να δοθεί προθεσμία μέχρι να βγει η θέση επιστημονικού Συμβουλίου. Και αν μέχρι Τετάρτη δεν βγει η θέση, να ξαναδοθεί παράταση.

Δ. Τσοβόλας: Το κατηγορητήριο πρέπει να ακυρωθεί

Ο δικηγόρος του Δ. Παπαγγελόπουλου, Δ. Τσοβόλας, τόνισε πως η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ καταστρατηγούν τα δικαιώματα του κατηγορούμενου, καθώς η κλήση δεν περιέχει κάποια κατηγορία εναντίον του: Τι εξηγήσεις καλείτε να σας δώσει ο Παπαγγελόπουλος; Για ποιο πράγμα καλείται να καταθέσει; Για ποια πράξη; Πότε, πού, σε ποιο μέρος; Σας ερωτώ, είναι δυνατόν εσείς, η πλειοψηφία ΝΔ-ΚΙΝΑΛ, να πιστεύετε ότι αυτή η κλήση προστατεύει τα δικαιώματα του κατηγορούμενου; Σε ποιο δικαστικό συμβούλιο δεν θα καταπέσουν όλα αυτά; Να ακυρώσετε την κλήση και να γράψετε νέα. Ποιος τι, πώς, πού.

Εκ… παραδρομής η απώλεια στοιχείων από τη δικογραφία, ισχυρίστηκε η ΝΔ

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης. Ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σπύρος Λάππας, κατήγγειλε το προεδρείο της Επιτροπής για μεροληψία στην υλοποίηση των αιτημάτων, με τον πρόεδρο και βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Μπούγα, να παραδέχεται πως έχει δίκιο.

Σε ό,τι αφορά το περίφημο CD που... "εξαφανίστηκε από τη δικογραφία (σ.σ. πρόκειται για αρχείο το οποίο περιέχει την ανάλυση του Τμήματος Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.Α.Σ για υποθέσεις του Σάμπυ Μιωνή.

Το συγκεκριμένο CD μαζί με την πράξη αρχειοθέτησης της υπόθεσης το είχε στείλει η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, στην Προανακριτική από τις 27 Φεβρουαρίου), ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γ. Μπούγας, ισχυρίστηκε πως εκ παραδρομής δεν δόθηκε στον εκδότη της Δημοκρατίας, Γ. Φιλιππάκη, και τους υπόλοιπους δημοσιογράφους, που έχουν κληθεί να καταθέσουν ως "ύποπτοι".

Δεν έγινε με σκοπιμότητα, ισχυρίστηκε και ο βουλευτής της ΝΔ, Θ. Πλεύρης. Ακολουθεί η καταγγελία του Σπ. Λάππα και οι απαντήσεις-παραδοχές του Γ. Μπούγα:

Σπ. Λάππας: Τα αιτήματα που υποβάλλει η πλειοψηφία, εκτελούνται πάραυτα. Ενώ για αυτά που υποβάλλει η μειοψηφία, βρίσκουμε τοίχο. Σας είχαμε ζητήσει να έρθει το πόρισμα Τουλουπακη για την λίστα Λαγκάρντ, τις συνημμένες καταθέσεις Φαλτσιανί που συνδέονται με τους ανυπόστατους ισχυρισμούς Μιωνή. Μου είχατε πει την περασμένη Πέμπτη ναι, ότι θα φύγει. Σήμερα πληροφορούμαι ότι δεν έφτασε κανένα σχετικό αίτημα από την Επιτροπή στη Εισαγγελία Διαφθοράς.
Γ. Μπούγας: Έχετε δίκιο.
Σπ. Λάππας: Έχω δίκιο, αλλά πείτε μου γιατί δεν έφυγε την Πέμπτη το αίτημα;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)