to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:51 | 04.02.2020

Διεθνή

Διχασμένο το Ιράκ: Συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και υποστηρικτών του Σαντρ

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές και υποστηρικτές του ισχυρού σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ αντιπαρατέθηκαν σήμερα, μία ημέρα μετά τον θάνατο διαδηλωτή σε συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών, μια εξέλιξη που σηματοδοτεί τον διχασμό της εξέγερσης που ξεκίνησε τον Οκτώβριο στο Ιράκ.


Στη Ντιουανίγια, στο νότιο Ιράκ, νεαροί αντικυβερνητικοί διαδηλωτές και «γαλάζια καπέλα», όπως ονομάζονται οι υποστηρικτές του Σαντρ, συγκρούστηκαν προτού τους χωρίσουν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Στη συνέχεια νεαροί διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά του σιίτη ηγέτη, ο οποίος κάνοντας μια θεαματική στροφή 180 μοιρών αποφάσισε να στηρίξει τον Μοχάμεντ Αλάουι, τον νεοδιορισθέντα πρωθυπουργό του Ιράκ. Αντίθετα οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές τον απορρίπτουν επειδή έχει διατελέσει δύο φορές στο παρελθόν υπουργός σε ένα σύστημα το οποίο θέλουν να αναδιαρθρωθεί εκ βάθρων.

Στη Ντιουανίγια, που έχει παραλύσει εδώ και μήνες από ένα κίνημα πολιτικής ανυπακοής, όπως και πολλές άλλες πόλεις στο νότιο Ιράκ, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας είχαν αναπτυχθεί μπροστά από τα σχολεία και τα κυβερνητικά κτίρια για να εμποδίσουν τους απεργούς που τα κρατούσαν μέχρι τώρα κλειστά.

Οι μαθητές πήγαν σήμερα το πρωί στα σχολεία τους, αφού το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το βράδυ την ανάπτυξη των δυνάμεων της τάξης προκειμένου αυτά να παραμείνουν ανοικτά.

Τόσο στη Ντιουανίγια όπως και στη Νασιρίγια όλα τα σχολεία άνοιξαν, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, όμως εκατοντάδες μαθητές εξακολουθούν να συμμετέχουν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε το ειρηνικό μας κίνημα διότι θέλουμε μια χώρα ελεύθερη από διαφθορά και δογματισμό», τόνισε ο Χάμαντ Άλι, φοιτητής από τη Νασιρίγια.

Έπειτα από τέσσερις μήνες εξέγερσης οι Ιρακινοί διαδηλωτές έχουν διχαστεί μεταξύ όσων επιθυμούν να δώσουν μια ευκαιρία στον Αλάουι, όπως ζητεί ο Σαντρ, και όσων είναι αντίθετοι στον διορισμό του.

Εξάλλου χθες οι διαδηλώσεις στην αλ Χίλα, νότια της Βαγδάτης, κατέληξαν σε συγκρούσεις μεταξύ των δύο στρατοπέδων. Ένας αντικυβερνητικός διαδηλωτής υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη από μαχαίρι έπειτα από επίθεση που δέχθηκε από άνδρες που φορούσαν γαλάζια καπέλα, σύμφωνα με ιατρικές και αστυνομικές πηγές.

Ο Αλάουι έχει περιθώριο ως τις 2 Μαρτίου να ορίσει νέα κυβέρνηση και να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Ιράκ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)