to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:49 | 10.05.2021

Πολιτική

DIGEA: Και χωρίς υποχρέωση επένδυσης στο HD σήμα και αποζημίωση με 2 εκατ. ευρώ

«Αποζημιώνουν» με έναν ακόμη τρόπο τα ιδιωτικά κανάλια που χρυσοπλήρωσαν και απάλλαξαν από τα τέλη για τις άδειες επειδή οι ίδιοι δεν κάνουν όσα επιβάλλει η ΕΕ.


Σύμφωνα με την εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2016/687 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 28ης Απριλίου 2016, αφαιρέθηκε φάσμα στη ζώνη συχνοτήτων 694-790 MHz από την επίγεια ψηφιακή τηλεοπτική ευρυεκπομπή προκειμένου να αποδοθεί ως «Ψηφιακό Μέρισμα ΙΙ» σε συστήματα ασύρματων δικτύων νέας γενιάς για την ανάπτυξη του 5G, σημειώνει ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Μάριος Κάτσης, σε επερώτησή του προς τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη.

Η απόφαση αυτή είχε ως συνέπεια τη μεταφορά της ψηφιακής τηλεόρασης εντός της υποζώνης συχνοτήτων 470-694 MHz, γεγονός που επέφερε συρρίκνωση του διαθέσιμου φάσματος. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε την Ε.Ε. σε λήψη μέτρων, προκειμένου να αντισταθμιστεί αυτή η συρρίκνωση του φάσματος για την ψηφιακή τηλεόραση, ώστε να μην επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στο πλήθος καναλιών που μπορούν στο εξής να εκπέμπονται, καθώς και στην ποιότητα του σήματος. Κρίσιμο μέτρο αποτέλεσε η δοθείσα κατεύθυνση για αναβάθμιση του εξοπλισμού ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης σε προηγμένες τεχνολογίες κωδικοποίησης και μετάδοσης σήματος, όπως τα DVB-T2 και HEVC, με τη χρήση των οποίων αυξάνεται το πλήθος των καναλιών που μπορούν να εκπέμπονται από δεδομένο φάσμα συχνοτήτων, όπως και η ποιότητα σήματος.

Στην Ελλάδα, αντίθετα με ό,τι ήδη συμβαίνει σε πλήθος χωρών της Ευρώπης, παρόλο που έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ, δεν έχουν παρθεί μέτρα για τη μετάβαση στην τεχνολογία DVB-T2, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της χωρητικότητας του δικτύου, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις ιδίως στα περιφερειακά τηλεοπτικά κανάλια επιδεινώνοντας το ήδη κακό σήμα τους. Επιπλέον, ο περιορισμός της χωρητικότητας είχε ως συνέπεια την κυβερνητική απόφαση για αποζημίωση ύψους σχεδόν 2 εκατ. ευρώ του παρόχου δικτύου DIGEA που αποτελεί κοινοπραξία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, από το Ελληνικό Δημόσιο.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, μην επιλέγοντας την έγκαιρη μετάβαση στην τεχνολογία DVB-T2, απάλλαξε με τροπολογία τους αδειοδοτημένους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς από την υποχρέωση που είχαν βάσει του ν.4339/2015, για μετάδοση σε ποιότητα υψηλής ευκρίνειας (high definition) και αντίστοιχες επενδύσεις σε εξοπλισμό.

Επειδή εν μέσω της παρούσας βαθιάς οικονομικής κρίσης, είναι μείζον ζήτημα το γεγονός ότι επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι πολίτες με αποζημιώσεις προς την κοινοπραξία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών DIGEA, λόγω της μη λήψης μέτρων από την κυβέρνηση μετάβασης στην τεχνολογία DVB-T2, ενώ αυτή τους έχει ήδη ευνοήσει με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ αδιαφανών χρηματοδοτήσεων και απαλλαγών, ερωτάται ο κ. υπουργός: Προτίθεται και με ποιο χρονοδιάγραμμα, να λάβει μέτρα μετάβασης της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής στην τεχνολογία DVB-T2, ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να μην αποζημιώνει τον πάροχο δικτύου DIGEA, αλλά και οι πολίτες ιδιαίτερα στην περιφέρεια να απολαμβάνουν ποιότητα σήματος υψηλής ευκρίνειας στους δέκτες τους;

Ο ερωτών βουλευτής Κάτσης Μάριος

tags: DIGEA

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)