to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:42 | 29.10.2017

Κοινωνία

Παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας για την ετσιθελική αφαίρεση της σημαίας από τον Αμίρ

Τις συνθήκες υπό τις οποίες ο 11χρονος Αμίρ από το Αφγανιστάν, αν και είχε κληρωθεί να είναι σημαιοφόρος, κράτησε τελικά την ταμπέλα του σχολείου του κατά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, σε περιοχή της Δάφνης στην Αθήνα, εξετάζει το υπουργείο Παιδείας


Μία καταγγελία που προκαλεί οργή κάνει το γύρο των social media σχετικά με τον 11χρονο Αμίρ από το Αφγανιστάν που είχε κληρωθεί να είναι ο σημαιοφόρος του 6ου δημοτικού σχολείου Δάφνης. Όπως αναφέρεται σε post του δημοσιογράφου Γιάννη Ευσταθίου στο facebook, «η σημαία δόθηκε σε άλλο μαθητή και το 11χρονο Αφγανόπουλο κράτησε την πινακίδα με τον τίτλο του σχολείου. Ο διευθυντής επικαλέστηκε ότι το παιδάκι από το Αφγανιστάν αρνήθηκε να μπει σε εκκλησία με την σημαία. Το Αφγανόπουλο δηλώνει έκπληξη και υποστηρίζει πως ουδέποτε του είπαν κάτι τέτοιο και πως δεν είχε πρόβλημα να μπει σε χριστιανική εκκλησία».

Το υπουργείο Παιδείας, με ανακοίνωσή του, επιβεβαιώνει ότι «στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης έγινε κλήρωση για τον ορισμό σημαιοφόρου σύμφωνα με όσα ορίζονται από τη νομοθεσία και το αποτέλεσμα της κλήρωσης δεν υλοποιήθηκε».

Όπως τονίζει το υπουργείο, το ζήτημα εξετάζεται βάσει της σχετικής θεσμικής διαδικασίας και θα υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση.

«Η Πολιτεία εγγυάται την ισότιμη μεταχείριση  όλων των μαθητών. Συγχαίρουμε όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές που πανελλαδικά τίμησαν με άψογο τρόπο την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Όπως δήλωσε νωρίτερα το πρωί της Κυριακής στην ΕΡΤ ο Γ. Αγγελόπουλος , αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, το υπουργείο «με αυστηρότητα θα διερευνήσει γιατί δεν τηρήθηκε η απόφαση του Συλλόγου». «Έχω κάποια ενημέρωση, αλλά δεν θα τοποθετηθώ πριν δοθούν οι απαντήσεις», τόνισε ο ίδιος. 

«Το υπουργείο Παιδείας εξετάζει το περιστατικό και αύριο (σ.σ. Δευτέρα) θα υπάρξει αναλυτική ανακοίνωση, κατόπιν πληροφοριών που λαμβάνονται από τη σχολική μονάδα και το πρόγραμμα ‘Προσωρινή Στέγαση Προσφύγων αιτούντων άσυλο ή μετεγκατάσταση από την χώρα' του δήμου Αθηναίων, βάση του οποίου η οικογένεια βρίσκεται σε διαμέρισμα», είπε επίσης ο κ. Αγγελόπουλος σε δήλωσή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, το μεσημέρι της Κυριακής.

Όπως αναλυτικά έγραψε το Σάββατο ο δημοσιογράφος Γ. Ευσταθίου:

«Τελικά το Αφγανόπουλο στο 6ο δημοτικό Δάφνης που πέταγε από τη χαρά του επειδή είχε κληρωθεί σημαιοφόρος για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, δεν κράτησε τη σημαία. Όπως μαθαίνω, με απόφαση του διευθυντή του σχολείου, η σημαία δόθηκε σε άλλο μαθητή και το 11χρονο Αφγανόπουλο κράτησε την πινακίδα με τον τίτλο του σχολείου. καταγγελία

Ο διευθυντής επικαλέστηκε ότι το παιδάκι από το Αφγανιστάν αρνήθηκε να μπει σε εκκλησία με την σημαία. Το Αφγανόπουλο δηλώνει έκπληξη και υποστηρίζει πως ουδέποτε του είπαν κάτι τέτοιο και πως δεν είχε πρόβλημα να μπει σε χριστιανική εκκλησία.

Μαθαίνω επίσης πως ετοιμάζεται παρέμβαση από το υπουργείο Παιδείας που θα ζητήσει διευκρινίσεις για την όλη υπόθεση…»

Έτσι, με μία απόφαση πλήρως εναρμονισμένη με τις χρυσαυγίτικες και ρατσιστικές κραυγές (βλέπε Σαντορινή) «γονέων», ακυρώθηκε ο ιδιαίτερος συμβολισμός που έφερε η «θεά τύχη»: ένα προσφυγάκι από το Αφγανιστάν, στους πρώτους μήνες του στο ελληνικό σχολείο, θα σήκωνε την ελληνική σημαία.

Ο Αμίρ σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε δηλώσει σχετικά με τη διαδικασία της κλήρωσης: «Εγώ δεν ήμουν ενήμερος ότι συμμετείχα στη διαδικασία, απλά μου είπαν ότι βγήκε το όνομά μου. Είμαι πολύ χαρούμενος που θα παρελάσω μαζί με τους συμμαθητές μου», ενώ είχε σημειώσει ότι όλοι οι συμμαθητές του τού έδωσαν τα συγχαρητήριά τους.

Εξάλλου, σχετικά με τα επεισόδια που δημιούργησαν το Σάββατο, μέλη της Χρυσής Αυγής κατά τη διάρκεια της παρέλασης στο Εμπορειό της Σαντορίνης, το υπουργείο σχολίασε ότι η παρεμπόδιση της τελετής εορτασμού της εθνικής επετείου, «με πρόσχημα ότι ο σημαιοφόρος δεν ήταν ελληνικής καταγωγής αποτελεί μια ακόμα απόδειξη της περιφρόνησης τους για την ηρωϊκή αντίσταση της πατρίδας μας στα φασιστικά και ναζιστικά στρατεύματα».

«Οι άνθρωποι αυτού του τόπου νίκησαν το φασισμό και θα το ξανακάνουν όποτε χρειαστεί», συνεχίζει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου. «Τη σημαία έχουν δικαίωμα να κρατήσουν όλα τα παιδιά που μοιράζονται στα σχολεία μας "την ημετέρα παιδεία". Οι θρασύβουλες πράξεις πατριδοκαπηλίας δεν έχουν χώρο στην ελληνική κοινωνία και εκπαίδευση».

Τέλος, το υπουργείο συνεχάρη τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων του Εμπορειού «για την ψύχραιμη και υπεύθυνη στάση» που κράτησαν. «Οι σχολικές τους κοινότητες έχουν την πλήρη συμπαράσταση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε κινήσεις προστασίας τους σε κάθε επίπεδο και με κάθε τρόπο», ανέφερε το υπουργείο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)