to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:28 | 04.02.2016

Πολιτική

Διευρύνεται η στρατηγική συμμαχία Ελλάδας - Αζερμπαϊτζάν

Το ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, σε όλες τις συναντήσεις, που χαρακτηρίστηκε και από τον υπερδιπλάσιο χρόνο σε σχέση με τις συνήθεις διπλωματικές επαφές, και ιδιαίτερα η εγκαρδιότητα του προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος διανύει την τρίτη 5ετή θητεία του, έδωσαν το στίγμα μίας διεύρυνσης των διμερών σχέσεων.


Με καλούς οιωνούς για την στρατηγική ενεργειακή συμμαχία Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν, αναχωρεί από το Μπακού ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά την διήμερη επίσημη επίσκεψή του. Επίσκεψη ιδιαίτερα εποικοδομητική, για τις σχέσεις των δύο χωρών, κατά κοινή ομολογία, που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Αζέρου υπουργού Εξωτερικών Ελμάρ Μαμαντιάροφ. Το ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, σε όλες τις συναντήσεις που χαρακτηρίστηκε και από τον υπερδιπλάσιο χρόνο σε σχέση με τις συνήθεις διπλωματικές επαφές, και ιδιαίτερα η εγκαρδιότητα του προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος διανύει την τρίτη 5ετή θητεία του, έδωσαν το στίγμα μίας διεύρυνσης των διμερών σχέσεων.

Το ενδιαφέρον των Αζέρων για τον αγωγό ΤΑΡ είναι γνωστό αλλά, σήμερα, φαίνεται να προσλαμβάνει μία προστιθέμενη αξία μέσα από την οικονομική κρίση που επέφερε η μείωση της τιμής του πετρελαίου, εξαναγκάζοντας την κυβέρνηση να υποτιμήσει δύο φορές μέσα στο 2015 το εθνικό νόμισμα, το μανάτ, την πρώτη στις αρχές του χρόνου κατά 30% και τη δεύτερη τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά 50%.

Το Αζερμπαϊτζάν έχει επενδύσει πολλά στον αγωγό ΤΑΡ τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο πρεστίζ στην Ευρώπη με την οποία προσδοκά να αποκτήσει μία στρατηγικής σημασίας σχέση. Με γέφυρα και την ελληνική υποστήριξη για την οποία διαβεβαίωσε ο κ. Κοτζιάς τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι ένας «αληθινός φίλος» και υποστηριχτής.

Κοινός παρονομαστής λοιπόν στο ενδιαφέρον των δύο πλευρών είναι, όπως επισημάνθηκε, να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η υλοποίηση του έργου που σε ορίζοντα διετίας θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την Ευρώπη με αζέρικο αέριο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)