to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

2:03 | 01.09.2016

Διεθνή

Διευρύνεται η αντίθεση στις διαπραγματεύσεις για την TTIP - Και ο Αυστριακός υπουργός Οικονομίας υπέρ του «να σταματήσουν τώρα»

Ο υπουργός Οικονομίας της Αυστρίας Ράινχολντ Μιτερλένερ κάλεσε χθες να τερματιστούν άμεσα οι συνομιλίες για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ και των ΗΠΑ, προσθέτοντας και τη δική του φωνή στον ολοένα πιο πολωμένο διάλογο ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού για το αν η διαπραγμάτευση πρέπει να συνεχιστεί ή όχι.


Επισήμως, Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες παραμένουν δεσμευμένες στη σύναψη της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), και μάλιστα πριν ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, τον Ιανουάριο του 2017.

Όμως οι πιθανότητες να συμβεί αυτό μειώνονται καθώς πλησιάζουν κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, γίνονται αισθητές οι συνέπειες της ψήφου υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, ενώ πολλαπλασιάζονται οι επικριτικές τοποθετήσεις για τη συμφωνία, ειδικά στις δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

«Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να σταματήσουν τώρα και όλη η διαδικασία να ξεκινήσει από την αρχή», έκρινε ο Μιτερλένερ, πρόεδρος του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και αντικαγκελάριος, μιλώντας στη δημόσια αυστριακή ραδιοφωνία ÖRF χθες.

Οι προεδρικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ την 8η Νοεμβρίου θα μπορούσαν να αποτελέσουν το σημείο εκκίνησης για μια νέα προσπάθεια, πρόσθεσε ο Μιτερλένερ.

«Μόνον οι πιο αισιόδοξοι περιμένουν ότι (η TTIP) θα έχει ολοκληρωθεί φέτος», είπε εξάλλου ο Μιτερλένερ στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA.

Ο υφυπουργός Διεθνούς Εμπορίου της Γαλλίας Ματιάς Φεκλ δήλωσε προχθές Τρίτη ότι θα ζητήσει να ανασταλούν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία στο συμβούλιο των υπουργών Εμπορίου της ΕΕ μέσα στον Σεπτέμβριο.

Το Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έκρινε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι «ντε φάκτο νεκρές», παρότι η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ τάσσεται υπέρ της συνέχισής τους και ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιταλίας θεωρεί κεφαλαιώδους σημασίας το να καρποφορήσουν.

Στην Αυστρία, η αντίθεση της κοινής γνώμης στη συμφωνία είναι σθεναρή, ιδίως εξαιτίας ανησυχιών πως θα μπορούσε να υποβαθμίσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων αλλά και να απειλήσει ευρωπαϊκές εταιρείες.

Ένας εκπρόσωπος του αυστριακού καγκελαρίου Κρίστιαν Κερν δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τη συμφωνία και πρόσθεσε ότι αντιμετωπίζει με έντονο σκεπτικισμό τις διαπραγματεύσεις. Ο Κερν αναμένεται να παραχωρήσει μια συνέντευξη Τύπου αφιερωμένη στην TTIP αύριο Παρασκευή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)