to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:27 | 06.01.2013

Κοινωνία

Διέξοδος οι «αναρρωτικές» άδειες

Στο «κόκκινο» πολλοί εργαζόμενοι μετά τις περικοπές προσωπικού



Της Λινας Γιανναρου


Με τον Βασίλη ήταν αδύνατον να συναντηθούμε μέσα στις γιορτές. «Ασε, έχει πέσει πολλή δουλειά, τρέχω και δεν φτάνω», δικαιολογούνταν. Ο Βασίλης είναι υπεύθυνος τήρησης μέτρων ασφαλείας σε μεγάλη εταιρεία και όταν τελικά συναντηθήκαμε, μου εξήγησε τι εννοούσε. «Εχουμε πάρα πολλά ατυχήματα στο εργοστάσιο τον τελευταίο καιρό. Κάποια είναι πραγματικά, λόγω έλλειψης προσωπικού, πίεσης χρόνου και άγχους και κάποια είναι “μούφα” γιατί είναι ο μόνος τρόπος να πάρουν άδεια οι εργαζόμενοι». Οπως είπε, τα πράγματα στην εταιρεία μετά τις περικοπές προσωπικού είναι δύσκολα: το ωράριο έχει διευρυνθεί, οι αρμοδιότητες των εργαζομένων έχουν κι αυτές «ξεχειλώσει», όλοι δουλεύουν στο «κόκκινο». Είναι αδύνατον να βγουν οι άδειες όπως τα προηγούμενα χρόνια. «Ετσι, πολλοί προφασίζονται ασθένεια. Οσφυαλγίες, στραμπουλήγματα, θλάσεις, τραυματισμοί μαλακών ιστών πέφτουν βροχή. Πάνε στο νοσοκομείο, εξηγούν την κατάσταση στον γιατρό και παίρνουν μία εβδομάδα αναρρωτική. Σε μένα παραδέχονται ότι δεν έχουν κάτι σοβαρό κι ότι απλώς ήθελαν άδεια, την οποία δεν μπορούσαν να πάρουν με τον ορθόδοξο τρόπο».


Αν μέχρι τώρα οι κραδασμοί από τις δραματικές μειώσεις προσωπικού «απορροφούνταν» από το στρώμα των εργαζομένων, αυτό σήμερα αλλάζει. Για όσους, σε ιδιωτικό, αλλά και δημόσιο τομέα, εργάστηκαν σκληρά τους τελευταίους μήνες προκειμένου να καλύψουν τα κενά, τα περιθώρια έχουν πια εξαντληθεί. Το πρόβλημα είχε διαπιστώσει από το καλοκαίρι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας που κατέγραψε αρκετές περιπτώσεις επιχειρήσεων οι οποίες ζήτησαν από τους εργαζομένους να πάρουν τις άδειες του καλοκαιριού το... φθινόπωρο, ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το σύστημα. Ανάλογες πιέσεις ασκήθηκαν σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τα Χριστούγεννα. «Μας ρίχνουν στο φιλότιμο», λέει εργαζόμενη σε μεγάλη ΔΟΥ, που δεν έφυγε φέτος τις γιορτές για διακοπές με την οικογένειά της. Το ίδιο αναφέρουν στην «Κ» και από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας. «Γίνεται σε πολλές περιπτώσεις προσπάθεια με λιγότερο προσωπικό να υπάρχει το ίδιο ή και μεγαλύτερο αποτέλεσμα», σημειώνει ο κ. Γιάννης Σαράντης. «Ετσι περικόπτονται βασικά δικαιώματα όπως είναι η άδεια ξεκούρασης». Σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν αναμενόμενο μην έχοντας άλλη λύση κάποιοι εργαζόμενοι να καταφύγουν σε αναρρωτικές άδειες. «Δεν πρόκειται απαραίτητα για άδειες “μαϊμού”» συμπληρώνει ωστόσο. «Η πίεση και το στρες δημιουργούν μια σειρά ζητήματα».


Η Ιωάννα, για παράδειγμα, φοβήθηκε ότι από το στρες θα αποβάλει. «Οταν ενημέρωσα στη δουλειά ότι είμαι έγκυος ξεκίνησε ο πόλεμος» λέει στην «Κ». «Μου είπαν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να λείψει άτομο και ότι για να προσληφθεί άλλος θα χρειαστεί να μειωθούν οι μισθοί των υπολοίπων». Κάπως έτσι, «διογκώνοντας» ελαφρώς ένα υπαρκτό πρόβλημα με την εγκυμοσύνη, έλαβε αναρρωτική άδεια. «Ηταν η μόνη λύση για να καταφέρω να αντέξω την ψυχολογική πίεση».


Πάντως, φαίνεται ότι και οι γιατροί λειτουργούν αλληλέγγυα προς τους εργαζομένους σε τέτοιες περιπτώσεις. «Γνωρίζουν από πίεση, ξέρουν πού μπορεί να οδηγήσει το συνεχές, αδιάλειπτο εργασιακό στρες και δεν τους κοστίζει τίποτα να “χαρίσουν” με την υπογραφή τους λίγη ξεκούραση», κατέληξε ο Βασίλης.


Κάποιοι εργοδότες είναι πια υποψιασμένοι. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα συνέβησαν πριν από λίγο καιρό στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ο διοικητής του οποίου έστειλε δύο υπαλλήλους στο σπίτι άλλης εργαζόμενης η οποία είχε λάβει αναρρωτική άδεια, προκειμένου να ελέγξουν εάν οι ισχυρισμοί της ότι είναι κλινήρης αληθεύουν. Επρόκειτο για εργαζόμενη η οποία αφού πήρε την κανονική της άδεια, ζήτησε αναρρωτική για πρόβλημα στο πόδι και έπειτα νέα αναρρωτική για τεχνητή γονιμοποίηση, αν και έχει ήδη παιδιά.


Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι τα επίσημα στοιχεία θέλουν την Ελλάδα ουραγό στις αναρρωτικές άδειες. Σύμφωνα με τη Eurostat, μόνο το 14% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στη χώρα μας αναφέρει απουσία από την εργασία λόγω προβλημάτων υγείας, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να ξεπερνά το 22%. Η κύρια αιτία είναι ο φόβος της απόλυσης.




Πηγή: Καθημερινή




Χωρίς Δώρο Χριστουγέννων για να μη χάσουν τη δουλειά τους



2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)