to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:21 | 08.02.2021

Πολιτική

Διεθνώς ρεζίλι ο Μητσοτάκης για το φαγοπότι στην Ικαρία - Τι γράφουν μεγάλα διεθνή ΜΜΕ

Mεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης (New York Times, Politico, BBC, o βρετανικός Guardian, το Euractiv) παρουσιάζουν εκτενή ρεπορτάζ για τη νέα προκλητική παραβίαση των μέτρων του lockdown - και μάλιστα την ίδια μέρα της αυστηροποίησής τους - από τον Έλληνα πρωθυπουργό


Με τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατηγορείται ότι έσπασε ξανά το lockdown» και υπότιτλο « Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε συγκέντρωση 30- 40 ατόμων το Σαββατοκύριακο»,  οι New York Times φιλοξενούν ρεπορτάζ από την Αθήνα και επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, δέχθηκε πυρά  από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σαββατοκύριακο επειδή προφανώς παραβίασε τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού «της συντηρητικής κυβέρνησής του» υπογραμμίζοντας πως είναι η δεύτερη φορά που κατηγορείται για παραβίαση των μέτρων μέσα σε δύο μήνες (σ.σ.: η πρώτη ήταν η «ποδηλατάδα» στην Πάρνηθα).

Όπως γράφει η Αυγή:

Οι New York Times αναφέρονται στα πλάνα που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και δεκάδες αξιωματούχους σε συγκέντρωση στο μπαλκόνι του σπιτΙού βουλευτή της ΝΔ στην Ικαρία.

Στο ρεπορτάζ ο δημοσιογράφος σημειώνει ότι οι φωτογραφίες προκάλεσαν οργισμένα σχόλια από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την κριτική των αντίπαλων πολιτικών κομμάτων, επειδή τα απαγορευτικά μέτρα περιλαμβάνουν ένα όριο εννέα ατόμων κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων, με πρόστιμα 3.000 ευρώ για τους διοργανωτές και 300 ευρώ για τους συμμετέχοντες.  Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι στο μεσημεριανό γεύμα στην Ικαρία συμμετείχαν από 30 έως 40 άτομα.

Οι New York Times σημειώνουν επίσης ότι η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου Σαββατοκύριακου με νέους σκληρούς περιορισμούς σε μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καθώς απαγόρευση κυκλοΦορίας από νωρίς το απόγευμα. και νωρίτερη βραδινή απαγόρευση τα σαββατοκύριακα.

Μέτρα που όπως σημειώνει επιβλήθηκαν μετά την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Οι New York Times κάνουν αναφορά στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα καθώς και στην δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη.

Το δημοσίευμα του Politico

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ POLITICO ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ


Με τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατηγορείται ξανά για παραβίαση των κανόνων του lockdown», το Politico φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ με το φαγοπότι του Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλων, περίπου, 50 ατόμων της συνοδείας του στο σπίτι του βουλευτή της ΝΔ και καθηγητή καρδιολογίας Χριστόδουλου Στεφανάδη στην Ικαρία.

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται πυρά γιατί προφανώς παραβίασε τα απαγορευτικά μέτρα που έχει επιβάλλει η κυβέρνησή του κατά του κορωνοϊού.

Η δημοσιογράφος του Politico κάνει εκτενή αναφορά στα βίντεο και τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν το Σαββατοκύριακο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία όπως σημειώνει δείχνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη «κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο νησί της Ικαρίας να παρευρίσκεται σε μια συγκέντρωση με 30-40 άτομα στο μπαλκόνι του σπιτιού ενός τοπικού βουλευτή από το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας».

Στο ρεπορτάζ γίνεται επίκληση και πληροφοριών από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ανέφεραν ότι  κυβερνητικοί αξιωματούχοι, υπουργοί και αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας ήταν επίσης παρόντες στη συγκέντρωση.

Το Politico, σημειώνει ότι όλα έγιναν το πρώτο Σαββατοκύριακο της επιβολής σκληρών νέων περιορισμών σε πολλά μέρη της χώρας, καθώς και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα. Το Politico υπενθυμίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κατηγορηθεί για παραβίαση του lockdown και στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν πήγε στην Πάρνηθα με τη σύζυγό του για ποδήλατο και φωτογραφήθηκε με αρκετούς περαστικούς - κανένας από αυτούς δεν φορούσε μάσκες.

Kαι στον Guardian – Σφοδρή κριτική και από Γερμανούς δημοσιογράφους

Υπενθυμίζεται ότι εκτενές δημοσίευμα για τη δεύτερη παραβίαση των μέτρων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε η εφημερίδα Guardian με την  Helena Smith να σημειώνει: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με αυξανόμενο οργή μετά τους ισχυρισμούς ότι παρευρέθηκε σε γεύμα που ξεπέρασε τα όρια των συγκεντρώσεων, την ίδια μέρα που οι περιορισμοί υγείας είχαν αυστηροποιηθεί για να αποτραπεί η μετάδοση του ιού».

Σφοδρή κριτική ασκούν και Γερμανοί δημοσιογράφοι για το κορωνοπάρτι του πρωθυπουργού στην Ικαρία, επισημαίνοντας στην κριτική τους ότι τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα δεν επιτελούν το ρόλο τους, σχολιάζοντας με νόημα ότι εάν ήταν πρωθυπουργός στην Γερμανία, τα ΜΜΕ θα τον είχαν κατασπαράξει, ειδικά αυτά που ανήκουν στην συντηρητική παράταξη.

Euractiv: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνελήφθη να γιορτάζει, ενώ στους απλούς Έλληνες επιβάλλεται ακόμη σκληρότερο λοκντάουν»

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός "συνελήφθη" να παραβαίνει για δεύτερη φορά από την έναρξη της πανδημίας να σπάει τους κανόνες της καραντίνας. Αυτή τη φορά εμφανίζεται σε βίντεο να συντρώγει με δεκάδες άλλους, λες και τα μέτρα ασφαλείας δεν ισχύουν για εκείνον», η χαρακτηριστική εισαγωγή στο δημοσίευμα της ευρωπαϊκής ενημερωτικής ιστοσελίδας

«Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis has been caught breaking the confinement rules for a second time since the beginning of the pandemic. This time he is seen in a video having lunch with dozens of people, as if safety measures didn’t apply for him»: η διατύπωση του Euractiv όπως δημοσιεύτηκε, στο άρθρο με τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνελήφθη να γιορτάζει, ενώ στους απλούς Έλληνες επιβάλλεται ακόμη σκληρότερο λοκντάουν»

«Η συμπεριφορά [του Κυρ. Μητσοτάκη] προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στη χώρα, καθώς πλέον εφαρμοζονται αυστηρότεροι κανόνες, που ισοδυναμούν σχεδόν με καθολικό λοκντάουν», προσθέτει το Euractiv και τονίζει, αναφερόμενος και στη διάδοση του γεγονότος μέσω social media, ενώ τα περισσότερα ΜΜΕ σιωπούν:

«Το βίντεο που δείχνει τον Μητσοτάκη μαζί με περίπου 40 ακόμα ανθρώπους στην Ικαρία, την οποία επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο, διαδόθηκε αστραπιαία στα μέσα κοινωνική δικτύωσης», αλλά « τα περισσότερα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ δεν δημοσίευσαν το βίντεο. Οι Έλληνες εξέφρασαν στα social media την οργή τους γι'΄αυτή την γιορτή, την ώρα που ο κλάδος της εστίασης και της φιλοξενίας στην Ελλάδα είναι κλειστός για μήνες τώρα, με χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο χείλος της καταστροφής».

Το δημοσίευμα αναφέρεται εκτεταμένα και στην αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ που χαρακτηρίζει «βαθιά αλαζονεία» την συμπεριφορά Μητσοτάκη, και τη σχετική δήλωση Τσίπρα ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης συμπεριφέρεται έτσι «απλώςγιατί μπορεί».

ΒΒC: Πυρά στον Έλληνα πρωθυπουργό για το ομαδικό γεύμα 

«Σφοδρή κριτική δέχετε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για γεύμα μαζί με δεκάδες άλλους ανθρώπους στην Ικαρία, παρά τα περιοριστικά μέτρα» αναφέρει το BBC και τονίζει ότι αυτό είναι το δεύτερο περιστατικό στο οποίο εμπλέκεται ο πρωθυπουργός κάνοντας αναφορά για την βόλτα στην Πάρνηθα με την Μαρέβα.

Το δημοσίευμα επικαλείται βίντεο που έκανε το γύρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ακούγεται το σχόλιο του χρήστη να αναρωτιέται «μπορούν όλοι αυτοί να χωρέσουν στο σπίτι του Στεφανάδη».

Το άρθρο συνοδεύει φωτογραφία με τους μικρούς μαθητές που έβγαζαν σελφι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Καταλήγοντας το δημοσίευμα θυμίζει τη «συγγνώμη» του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ποδηλατά στην Πάρνηθα, όπου ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει ότι «είχε απογοητευθεί που μια τόσο ξέγνοιαστη ιδιωτική του στιγμή αντιμετωπίστηκε με υπερβολή».

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)